Του Άγγελου Ρούσσου
Την προηγούμενη Σαρακοστή, οι θρησκευτικές κοινότητες της Ιερουσαλήμ έστρεψαν την προσοχή ολόκληρου του κόσμου με μια απλή όσο και συμβολική παράλληλα πράξη, αυτή του κλεισίματος μιας πόρτας. Όχι βέβαια οποιαδήποτε πόρτας, αλλά εκείνης του Παναγίου Τάφου.
Αυτή η δράση συνέβαλε στην αποκρυστάλλωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στους Αγίους Τόπους.
Για τρεις μέρες που ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου, οι αρχηγοί των θρησκευτικών δογμάτων στην Ιερουσαλήμ έλαβαν την απόφαση και έκαναν το πρωτοφανές βήμα να κλείσουν τον Πανάγιο Τάφο για τους προσκυνητές. Αυτό συνέβη κοντά στην περίοδο της εποχής του Πάσχα, στην ιερότερη περιοχή της χριστιανοσύνης, όταν όλα τα μάτια στράφηκαν προς την Ιερουσαλήμ.
Στην ομιλία τους, οι αρχηγοί των θρησκευτικών κοινοτήτων δήλωσαν ότι το έκαναν ως απάντηση στη «συστηματική εκστρατεία εναντίον των Εκκλησιών και της χριστιανικής κοινότητας στους Αγίους Τόπους». Αυτή η εκστρατεία, τόνισαν, ήταν "μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της χριστιανικής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ".
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι που οδήγησε σε αυτή την άνευ προηγουμένου δράση ήταν η απόφαση του Δήμου της Ιερουσαλήμ να αρχίσει να φορολογείται όχι ο ίδιος ο Πανάγιος Τάφος αλλά όλες οι ιδιοκτησίες των εκκλησιών της Ιερουσαλήμ. Η νέα ισραηλινή νομοθεσία θα άρχιζε να φορολογεί τα χριστιανικά νοσοκομεία, τα σχολεία, τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, τις υπηρεσίες κοινωνικής εξυπηρέτησης, ακόμα και τα ορφανοτροφεία . Η ελευθερία της θρησκείας, βασικό κλειδί για τη χριστιανική παρουσία στην Ιερουσαλήμ, αναμένεται να υπονομευθεί σοβαρά.
Πριν από αυτό, οι εκκλησίες και οι χριστιανοί στους Αγίους Τόπους αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών άλλων δοκιμασιών, που αποτελούσαν αυτό που οι αρχηγοί των Εκκλησιών χαρακτηρίζαν συλλογικά ως "συστηματική εκστρατεία" εναντίον τους. Αυτό περιλαμβάνει την κατάσχεση εκκλησιαστικών εκτάσεων, την καταστροφή των εκκλησιαστικών περιουσιών, την άρνηση της θρησκευτικής ελευθερίας και τις ενέργειες που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών και άλλα τινά.
Το 2012, η εταιρία υδρευσης, ευθυγραμμισμένη με το κράτος, προσπάθησε να χρεώσει την εκκλησία του Παναγίου Τάφου για το νερό της, στην οποία έχει εξασφαλιστεί παραδοσιακά η ελεύθερη πρόσβαση και χρήση. Προσπάθησε επίσης να χρεώσει εκ νέου τις εκκλησίες πάνω από 2,3 εκατομμύρια δολάρια για τα προηγούμενα 15 χρόνια. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πατριαρχείου, «η εκκλησία είναι εντελώς παραλυμένη, δεν μπορούμε να πληρώσουμε για χαρτί υγείας». Ο ΈλληνΟρθόδοξος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ Θεόφιλος ανακάλυψε ακόμη ότι ο τραπεζικός του λογαριασμός είχε παγώσει, καθιστώντας αδύνατο να πληρώσει επιχορηγήσεις σε περίπου 500 ιερείς και μοναχούς, 2.000 δασκάλους καθώς και το κόστος λειτουργίας περισσότερων από 30 σχολείων.
Το 2013, η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου κλείστηκε βίαια από την ισραηλινή αστυνομία το Μεγάλο Σάββατο,με την δικαιολογία για «ανησυχίες για την ασφάλεια». Οι αρχηγοί των Εκκλησιών απάντησαν γρήγορα, δηλώνοντας: «Εμείς, οι αρχηγοί των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ, παρακολουθούσαμε με θλιψη στις καρδιές τις τρομακτικές σκηνές της βάναυσης μεταχείρισης των κληρικών, των ανθρώπων και των προσκυνητών μας στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ κατά το Μεγάλο Σάββατο την περασμένη εβδομάδα Δεν είναι αποδεκτό ότι υπό το πρόσχημα της ασφάλειας, οι κληρικοί μας και οι άνθρωποι μας θα χτυπιούνται αδιάκριτα και βάναυσα και δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στις εκκλησίες τους και στα μοναστήρια ».
Οι επιθέσεις στις εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες συμβαίνουν τόσο συχνά, που τους δόθηκε ακόμη και ένα ειδικο όνομα: "επιθέσεις τιμών." Το 2014, ο Πατριάρχης των Λατίνων δήλωσε: "Όλοι γνωρίζετε πολύ καλά τις πρόσφατες πράξεις βανδαλισμού εναντίον των Χριστιανών, των Μουσουλμάνων και των Δρούζων. Έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των προκλήσεων «τιμών» στο Ισραήλ». Οι αρχηγοί όλων των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ έχουν μιλήσει για αυτό επανειλημμένα, μεταξύ άλλων και μετά τον εμπρησμό στη Μονή του Latrun, την βεβήλωση των μοναστηριών και των νεκροταφείων και την καύση της εκκλησίας του πολλαπλασιασμού των ψαριών .
Το 2015, οι χριστιανικές σχολές των Αγίων Τόπων αναγκάστηκαν να κάνουν ένα άλλο πρωτοφανές βήμα, κάνοντας μια απεργία διάρκειας ενός μηνός. Έξι χιλιάδες μαθητές, οι οικογένειές τους, κληρικοί και άλλοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία του πρωθυπουργού για να διατρανώσουν ένα ηχηρό «όχι» στις νεοσυσταθείσες «διακριτικές» πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης που επηρεάζουν μόνο τις χριστιανικές σχολές. Σύμφωνα με το γραφείο των χριστιανικών σχολείων στο Ισραήλ: «Τα χριστιανικά σχολεία στο Ισραήλ βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσουν οικονομικά». Είχαν φθάσει στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης από το υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ, το οποίο "μείωσε δραστικά τη χρηματοδότηση και περιόρισε την ικανότητα των χριστιανικών σχολείων να εισπράττουν τέλη από τους γονείς ...Αυτά τα δύο μέτρα κατέστησαν σχεδόν αδύνατο να συνεχίσουν να λειτουργούν. "
Ένα άλλο πρόσφατο παράδειγμα αυτής της συνεχιζόμενης "εκστρατείας εναντίον των Εκκλησιών και των Χριστιανών των Αγίων Τόπων" ήταν η κατάσχεση των χριστιανικών εδαφών, ειδικά στην κοιλάδα Cremisan έξω από τη Βηθλεέμ. Για να χτίσει το παράνομο φράγμα διαχωρισμού / προσάρτησης, το Ισραήλ κατέλαβε ιδιωτικές εκτάσεις ιδιοκτησίας ενός μοναστηριού και 58 χριστιανικών οικογενειών. Το Λατινικό Πατριαρχείο, στη νομική του περίληψη, δήλωσε ότι οι οικογένειες θα χάσουν τα γεωργικά τους μέσα διαβίωσης και ότι «το μοναστήρι και το σχολείο, το οποίο εκπαιδεύει 450 παιδιά, θα βρίσκεται σε κλειστό στρατιωτικό χώρο». Το Βατικανό και οι εκκλησίες πολέμησαν για αυτό για περισσότερο από εννέα χρόνια, και τελικά ηττήθηκαν...
Η "συστηματική εκστρατεία" του Ισραήλ έχει οδηγήσει στο σοβαρότατο χτύπημα του χριστιανικού πληθυσμού των Αγίων Τόπων που από το 18% πριν από 70 χρόνια έχιε φτάσει σε λιγότερο από 2% σήμερα.
Η στάση των αρχηγών των θρησκευτκών κοινοτήτων με το κλείσιμο του Παναγίου Τάφου ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου. Οι πιέσεις ομως συνεχίζονται αδιάκοπα....