Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος στην μουσική παράσταση «Μικρασία τόπος Ελληνικός»

«Η παράδοση μας διδάσκει να αποφεύγουμε τις διαιρέσεις και τις γκρίνιες. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά δεν επιτρέπεται ο πόλεμος μεταξύ μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την μουσική παράσταση «Μικρασία τόπος Ελληνικός», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο θέατρο του Αττικού Άλσους, «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ».

Η παράσταση παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Μουσικής και την Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος, ανέφερε, ότι «ο Μακρυγιάννης έγραψε, ότι αυτός ο τόπος, η πατρίδα μας, είναι ένας όμορφος χώρος με ιστορία και παραδόσεις και όσοι τον γνωρίζουν θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι του. Και το καταφέρνουν. Όμως μένει και κάτι για «μαγιά» και αυτή η «μαγιά» πολλαπλασιάζεται και δίνει δύναμη και δημιουργείται ξανά αυτό το Γένος, αυτή η χώρα. Απόψε μια τέτοια «μαγιά» μας έδωσε δύναμη σε αυτόν τον χώρο».

 

Μίλησε για τις καλλιτεχνικές ομάδες που συμμετείχαν και την προσφορά τους τονίζοντας πως «φεύγουμε απόψε από αυτόν τον χώρο με μια ανακεφαλαίωση ιστορίας. Κλάψαμε και εμείς και θρηνήσαμε μαζί με αυτούς που έφυγαν από τη Σμύρνη και ήρθαν σε αυτόν τον τόπο. Και παρόλες τις δυσκολίες όχι μόνο πρόκοψαν, αλλά έγιναν και διδάσκαλοι. Συνετέλεσαν, ώστε ο τόπος μας να ανέβει και να προχωρήσει περισσότερο». Οι Μικρασιάτες συνέβαλαν σημαντικά στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας και της ταυτότητάς της. Σημείωσε, ακόμη, πως αντίστοιχες προσπάθειες όπως η αποψινή, θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τα λυπηρά φαινόμενα της εποχής και κάλεσε γονείς και εκπαιδευτικούς «να εργαστούν, ώστε να έχουμε αυτές τις «μαγιές». Τις έχουμε ανάγκη».

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος συμπλήρωσε ότι η γκρίνια, η ιδιοτέλεια, ο εγωισμός συνετέλεσαν για την μεγάλη καταστροφή. Αν η Άλωση της Πόλης ήταν μια τρομακτική και χαίνουσα πληγή για τον Ελληνισμό, η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν εκείνη που επέφερε τον θάνατό του στην Ανατολή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το μέλλον του κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με την ιστορική του μνήμη. «Παράδοση είναι αυτό που παίρνουμε και προσθέτουμε κάτι δικό μας. Αυτό που παραλαμβάνουμε και αυτό που δημιουργούμε. Και η παράδοση μας διδάσκει να αποφεύγουμε τις διαιρέσεις και τις γκρίνιες. Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, αλλά δεν επιτρέπεται ο πόλεμος μεταξύ μας» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Παρέστησαν, επίσης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Πατούλης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χάρης Ρώμας, ο Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Διασύνδεσης της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, ο κ. Ιωάννης Σ. Τσούρας, Διευθυντής του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου, η κ. Μαίρη Πίνη, Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Ι.Α.Α. αρκετοί κληρικοί και λαϊκοί.

Με τις ερμηνείες της Σοφία Μάνου και του Σταύρου Χαλιαμπάλια, η Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Γεώργιου Δεμελή και τις ενορχηστρώσεις του Θεοδόση Συκιώτη, παρουσίασε τον πολιτισμό και το μεράκι των προσφύγων της Μικρασίας. Συμμετείχε το Χορευτικό Τμήμα του Κέντρου Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων και το Χορευτικό της Ακαδημίας Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Λυγκηστές».Τη διεύθυνση της παραγωγής έχει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...