Την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ενώ παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο οικείος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, υπουργοί. εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Δήμαρχος Διονύσου, κλήρος και λαός.
Το Μουσείο βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και φιλοξενεί ευάριθμα εκκλησιαστικά, και όχι μόνο, κειμήλια που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες (Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Πόντο - Καππαδοκία). Εικόνες, ιερά σκεύη, έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και πλείστα άλλα τεκμήρια χρονολογούμενα από τον 15ο αιώνα, συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνορθόδοξου στοιχείου και ιδίως της τοπικής κοινότητας του Αγίου Στεφάνου, παρουσιάζοντας χρονολογικά και εννοιολογικά τόπους, πρόσωπα και γεγονότα που έμειναν χαραγμένα βαθιά στη μνήμη του λαού, από την πρώτη σκηνή-ναό της ενορίας του 1924 έως το 2020 και τα εγκαίνια του νέου ναού.
Μετά τον αγιασμό και τους επίσημος χαιρετισμούς, ο Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Μαρτίνος έκοψαν την κορδέλα στην είσοδο του Μουσείο και ακολούθησε ξενάγηση από τον Αρχιτέκτονα του Μουσείου και την Μουσειολόγο. Εντός του Μουσείου βρίσκεται άρρηκτα συνδεδεμένο με τον υπόλοιπο χώρο, παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Γρηγόριο Επίσκοπο Δέρκων, τιμώντας δι' αυτού τον τόπο καταγωγής των προσφύγων της Κωνσταντινούπολης.
Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του ναού έλαβε χώρα μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά όργανα από τις αλησμόνητες πατρίδες.