Εκκλησία της Ελλάδος

Εορτολόγιο 1 Απριλίου: Μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Ομολογητού

Επίσης, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου, των Οσίων Μακαρίου του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Πελεκητής, και Ευθυμίου του Ρώσου, του θαυματουργού.

O Όσιος Μακάριος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ονομαζόταν κατά κόσμο Χριστόφορος. Σε νεαρή ηλικία, ένεκα της αγάπης του για την Εκκλησία και τον τρόπο ζωής των μοναχών, με πλήρη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού, πήγε στο Μοναστήρι της Πελεκητής στην Τρίγλεια της Προύσας, για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για το δύσβατο όρος του μοναχισμού επιλέγοντας τον ενάρετο βίο.

Εκεί, με άσκηση και καλλιέργεια του έσω ανθρώπου έλαβε την απόφαση και εκάρη μοναχός και μετονομάστηκε σε Μακάριο. Δεν άργησαν όμως να φανούν, ταπεινά και αθόρυβα, το βάθος της απλότητας, της εργατικότητας και της καταδεκτικότητάς του και εν γένει τα πολλά πνευματικά του χαρίσματα και γι’ αυτό οι αδελφοί της Μονής τον εξέλεξαν Ηγούμενο της Αδελφότητας.

Αργότερα, εκτιμώντας την όλη γόνιμη παρουσία του στην Εκκλησία, με πραγματική υπακοή και απαλλαγή της υποκρισίας και εν γένει του κοσμικού φρονήματος, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κατά τη διάρκεια της θλιβερής περιόδου της Εικονομαχίας, βίωσε όλη εκείνη την αναστάτωση που για έναν αιώνα συγκλόνισε ανθρωπίνως την Εκκλησία, ένεκα των ακραίων που έφθαναν μέχρι και στην ειδωλολατρία απολυτοποιώντας τα υλικά κατασκευής της εικόνας.

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας εορτάσαμε την Α΄ Κυριακή των Νηστειών, εφέτος στις 13 Μαρτίου.

Ο Όσιος Μακάριος για τους υπέρ του Ορθόδοξου φρονήματος αγώνες του και τη στερεή πίστη του φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Εκοιμήθη οσιακά εν μέσω κακουχιών και στερήσεων στο νησί Αφουσία, όπου ήταν εξόριστος.

Ακόμη, να αναφέρουμε ότι σήμερα, 67η  επέτειο τιμούμε τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. του 1955-59, για την αποτίναξη του Βρετανικού Αποικιοκρατικού ζυγού.

Μνημονεύουμε όλους εκείνους, ήρωες και μάρτυρες, κληρικούς και λαϊκούς που αντιστάθηκαν μέχρι θανάτου για τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδος. Η πατρίδα μας έζησε στιγμές των αρματολών και των κλεφτών του 1821, με το απαράμιλλο σθένος που εκδήλωσε ολόκληρος ο λαός μας, ιδιαίτερα οι νέοι της Κύπρου, έφηβοι, άνδρες και γυναίκες. Ήταν η φωνή των αιωνίων προγόνων για απελευθέρωση από τα δεσμά της δουλείας.

Παραμένει πάντα επίκαιρη η Διακήρυξη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου το 2021, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

 «Μέσα στη μνήμη των λαών τα μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας τους στέκουν ως φάροι λαμπροί προς τους οποίους ατενίζει το έθνος και εμπνέεται, παραδειγματίζεται, αντλεί νέες δυνάμεις.

Οφείλουμε πρωτίστως εμείς, οι αλύτρωτοι Έλληνες της Κύπρου, να παραδειγματιστούμε από τα μηνύματά του. Τετρακόσια έτη δουλείας δεν μπόρεσαν να αποχαυνώσουν το έθνος. Αντίθετα υπήρξαν τετρακόσια έτη συνεχούς προπαρασκευής για την πραγμάτωση της εθνικής του ιδέας. Ας μη μας πτοήσουν λοιπόν οι ταλαιπωρίες (σ.σ. της τουρκικής κατοχής). Ας κρατηθούμε από τις αρχές και τα ιδανικά μας και θα έρθει και για μας η λύτρωση».

Σε αυτά τα αυθεντικά ιδανικά καλούμαστε όλοι να αναβαπτιστούμε, για να είμαστε σε εγρήγορση  προς αντιμετώπιση κάθε κινδύνου και δοκιμασίας που συνοδεύουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Σήμερα επίσης, Παρασκευή  της Δ΄ Εβδομάδας των Νηστειών, τελείται το πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, το δε απόγευμα, τελείται μαζί με το Μικρό Απόδειπνο η ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στη Θεοτόκο, την Υπέρμαχο Στρατηγό της πατρίδας μας και της οικουμένης ολόκληρης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...