“Τα άκρα διχάζουν και δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα” τονίζει για την συζήτηση που έχει ανοίξει με επίκεντρο τους εμβολιασμούς
To μήνυμά τους προς την τοπική κοινωνία όπου η “εκτόξευση” των κρουσμάτων κορωνοΐού την τελευταία εβδομάδα έχει επιφέρει προβληματισμό ενώ ταυτόχρονα κατατάσσει το Νομό στην πρώτη θέση σε επίπεδο κρουσμάτων στη χώρα, έστειλε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στους προβληματισμούς, τα ξεκάθαρα μηνύματα αλλά και την ανάγκη η τοπική κοινωνία και οι πολίτες να “μείνουν μακριά από τα άκρα και όλα αυτά που μας διχάζουν, γιατί δεν θα ωφελήσουν σε τίποτα”.
Αναφορικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, αλλά και τις πολλές επιφυλάξεις που εκφράζονται ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης έστειλε και πάλι το δικό του μήνυμα τονίζοντας “ελπίζω να σπεύσουμε πριν να είναι αργά για το δικό μας καλό και το καλό του τόπου μας”.
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, εξήγησε πως περισσότερο απ ό,τι διχασμός, υπάρχει “παραπληροφόρηση” και πρόσθεσε “καλό είναι να αφήνουμε κατά μέρος την παραπληροφόρηση αυτή” τονίζοντας πως ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του και να πράττει με γνώμονα την προστασία του ίδιου και της ευρύτερης κοινωνίας. Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης τόνισε πως εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας “ανεβαίνουμε τον Γολγοθά του κορωνοΐού” και πρόσθεσε ωστόσο “έχουμε όμως και εμείς την υπαιτιότητά μας. Λίγο μέτρο χρειάζεται σε όλα τα πράγματα ακόμα και στην διαχείριση της άρσης. Γιατί και σε αυτό φανερώσαμε ότι είμαστε των άκρων”.
Σε ότι αφορά τον διχασμό που τείνει να δημιουργηθεί ανάμεσα στις πολλές και διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται για τον εμβολιασμό ή μη, ο Μητροπολίτης ξεκαθάρισε πως κάθε άποψη πρέπει να γίνεται σεβαστή, ενώ υπογράμμισε απευθυνόμενος στους πολίτες: “ Ίσως θα πρέπει όλοι μας πάλι εδώ να κάνουμε την αυτοκριτική μας αν οι λόγοι μας, οι κινήσεις και οι ενέργειές μας είναι διχαστικές και δεν βοηθούν στην ενότητα. Μιλάω πρώτα για τον εαυτό μου. Γιατί κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ακούγοντας ότι με αυτό τον τρόπο συντελούμε και εμείς στον διχασμό επιμένοντας στην άποψή μας ότι είναι καλό να γίνουν τα εμβόλια.
Έχω ακούσει πολλά από την πρώτη στιγμή που μίλησα υπέρ των εμβολίων, που είπα ότι είναι καλό αυτό το μένουμε σπίτι, που είπα να φοράμε τις μάσκες μας, να προσέχουμε ο ένας τον άλλο και να κρατούμε τις αποστάσεις μας. Πόσοι άνθρωποι βιάστηκαν να κατηγορήσουν και να πουν ότι η Εκκλησία κάνει υπηρεσίες προς την πολιτεία. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι είναι ένα θέμα υγείας; Να ακούμε τους διπλανούς; Να δούμε τι γίνεται δίπλα από την πόρτα μας; Δικαίωμα του καθενός είναι να εμβολιαστεί ή όχι, αλλά δεν έχει κανείς το δικαίωμα να γίνεται υπαίτιος για να αρρωστήσει η να πεθάνει κάποιος άλλος”.
Στο ερώτημα πάντως για το αν και ο ίδιος έχει κλονιστεί ή προβληματιστεί για το ζήτημα των εμβολιασμών, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης εξήγησε πως καθοριστικός είναι και ο ρόλος των υγειονομικών και των γιατρών προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης αλλά και της ίδια της στάσης τους απέναντι στον εμβολιασμό. Ο ίδιος εξήγησε: “Πως να μην κλονιστείς ή να μην αλλάξεις γνώμη όταν ακούς τους ίδιους τους γιατρούς να λένε όσα λένε, όταν βλέπεις υγειονομικούς να μην θέλουν να εμβολιάζονται.
Κάποια στιγμή λέγαμε πως ήταν κάποιοι άνθρωποι που είχαν αντίθετη άποψη. Τώρα βλέπουμε άνθρωποι ιδίως του χώρου της υγείας ότι βγαίνουν και λένε άλλα πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει ή να πουν τεκμηριωμένα τις απόψεις τους ή να μην βγαίνουν καθόλου. Ένας ολόκληρος κόσμος περιμένει και από τους ανθρώπους της υγείας μια πιο υπεύθυνη στάση. Δεν μπορούμε να ακούμε ότι δεν εμβολιάζονται οι άνθρωποι της υγείας. Πως θα πεις στον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το εμβόλιο όταν εσύ δεν το έχεις κάνει. Καλό είναι και πρέπει να γίνει, όχι το θέμα της υποχρεωτικότητας βέβαια γιατί αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, άπτεται κι άλλων παραμέτρων αλλά τουλάχιστον ίσως να πρέπει κάτι να γίνει στο θέμα της ενημέρωσης και της ευρύτερης γνώσης του αντικειμένου”.
Θετικά αποτίμησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και την άποψη που εκφράστηκε στην διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Ρέθυμνο και την σύσκεψη στο Επιμελητήριο, και υπογράμμισε πως η δημιουργία ενός εμβολιαστικού κέντρου σε κεντρικό σημείο της πόλης, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα μονοδοσικό εμβόλιο για όσους επιθυμούν να εμβολιάζονται χωρίς να απαιτείται να κλείνουν ραντεβού θα μπορούσε να συμβάλλει προς την εντατικοποίηση των εμβολιασμών στο Ρέθυμνο., διαδικασία ωστόσο που απαιτεί να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και προϋποθέσεις στην επιλογή κυρίως του χώρου, αφού στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν άνθρωποι πρόθυμοι να διαθέσουν τους χώρους και τις επιχειρήσεις τους για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του προσωπικού γιατρού και ανέφερε: “Επιμένω στα όσα αναφέραμε στον Υπουργό στην επίσκεψή του εδώ, ότι οι άνθρωποι στα χωριά μας εμπιστεύονται τον προσωπικό τους γιατρό. Αυτός ο άνθρωπος θα τους πει και θα τους πείσει ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και όχι στην απρόσωπη σχέση ενός Νοσοκομείου ή ενός άλλου εμβολιαστικού κέντρου που αν συμβεί το οτιδήποτε στον καθένα η παραμικρή παρενέργεια, δεν θα ξέρει που να απευθυνθεί και ποιος του έκανε το εμβόλιο την περασμένη ημέρα. Ίσως και η πρόταση που ακούστηκε από κάποιον άνθρωπο του τόπου μας στο επιμελητήριο στην σύσκεψη αυτή, να γίνει ένα εμβολιαστικό κέντρο με ένα μονοδοσικό εμβόλιο και χωρίς τη διαδικασία των ραντεβού και όλων αυτών των θεμάτων να είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Πως να απαιτούμε από τον ηλικιωμένο να μπει με το ΑΜΚΑ του και να κάνει όλες τις διαδικασίες αυτές. Ενώ ένα εμβολιαστικό κέντρο χωρίς ραντεβού σε κεντρικό σημείο, να περνάνε οι άνθρωποι να κάνουν το εμβόλιο τους και να φεύγουν”.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τον χώρο ο ίδιος τόνισε: “Ο χώρος είναι εύκολος και σκέφτηκα να πω και εγώ εκείνη την ημέρα στην σύσκεψη αυτή, ότι ο χώρος των 4ων Μαρτύρων είναι διαθέσιμος,στην αίθουσα από κάτω να γίνει εμβολιαστικό κέντρο, δεν είναι όμως τόσο απλό, είναι θέμα υγείας, θέμα προδιαγραφών και πολλών παραγόντων”.
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης, αν και είχε κάνει το εμβόλιο είχε περάσει και τη δοκιμασία του κορωνοΐού, κάτι που ανακοίνωσε απευθυνόμενος στους πολίτες του Ρεθύμνου. Από την δοκιμασία αυτή ο ίδιος κρατά, όπως εξήγησε την απόσταση και απομόνωση από όλους στην οποία οδηγείται αναπόφευκτα ένας ασθενής με κορωνοΐό. Ο ίδιος ανέφερε “To πιο φρικτό για εμένα μετά από όλη αυτή τη διαδικασία είναι να είσαι κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, να ανοίγεις στα κλεφτά την πόρτα σου για να πάρεις λίγο φαγητό που σου φέρνουν γιατί δεν θέλεις να έρθεις σε επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους, το να μην μπορείς να μιλήσεις προσωπικά με έναν άνθρωπο. Για εμένα αυτό ήταν το πιο δύσκολο παρά τα συμπτώματα που τουλάχιστον σε μένα ήταν ήπια παρ΄ όλο που είχα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου”.
“Θλιβερή η πρωτιά του τόπου μας”
Παράλληλα, τόνισε : “Τρέμω στην ιδέα ότι μπορεί να κλειστούμε ξανά, σε αυτό το ενδεχόμενο. Από την άλλη δεν μπορώ να πω ότι δεν στεναχωριέμαι βλέποντας αυτή τη θλιβερή πρωτιά του τόπου μας. Έχουμε τόσες δυνατότητες να είμαστε πρώτοι σε άλλα πράγματα και βρεθήκαμε να είμαστε πρώτοι σε κρούσματα. Ας βοηθήσουμε όλοι με τον δικό μας τρόπο, να εξαλειφθεί αυτή η θλιβερή πρωτιά από τον τόπο μας”
“Για την Εκκλησία μας μερικά πράγματα είναι αυτονόητα”
Ερωτηθείς για την θέση της Εκκλησίας αλλά και τις απόψεις που έχουν εκφραστεί και μέσα από την Εκκλησία για τον εμβολιασμό, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης υπογράμμισε: “Ένας παπάς δεν είναι όλη η Εκκλησία, και ένας γιατρός δεν είναι όλη η ιατρική. Υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Τις προσωπικές του απόψεις ο καθένας τις έχει και τις λέει. Η Εκκλησία από τη πρώτη στιγμή -όλοι εμείς που εμβολιαστήκαμε- λέμε ότι ούτε θεολογικά προβλήματα υπάρχουν όπως λένε κάποιοι, ίσα ίσα που είναι αγάπη απέναντι στους αδελφούς μας, να προσέχουμε δηλαδή και να μην γίνουμε εμείς οι υπαίτιοι να πάθει κανείς τίποτα. Από την άλλη σεβόμαστε και την ελευθερία των ανθρώπων αλλά ξέρουμε πολύ καλά και ποια είναι τα όρια της ελευθερίας του καθενός μας, μέχρι εκεί που δεν βλάπτει τον άλλο. Επαναλαμβάνω ότι είναι σεβαστές οι απόψεις, αρκεί να έχουν ένα επίπεδο στη σκέψη και διάθεσή τους και να μην είναι απλά αναπαραγωγοί fake news κατά τη σύγχρονη ορολογία από τα οποία βρίθει το διαδίκτυο και πολλές φορές κάνουν δυστυχώς μεγάλη ζημιά. Nα ακούμε τους ειδικούς. Ο καθένας από εμάς έχει τον προσωπικό του γιατρό, ας τον συμβουλευτούμε. Είναι θέμα υγείας, δεν είναι της Εκκλησίας ούτε κανενός άλλου παρά μόνο του προσωπικού μας γιατρού. Ας τον ρωτήσουμε κι ας πράξουμε ο καθένας όπως μπορεί να κάνουμε το αυτονόητο για τον εαυτό του και για την κοινωνία. Για εμένα και την Εκκλησία μας μερικά πράγματα είναι αυτονόητα και τα ψευτοδιλήμματα δεν μας βρήκαν σύμφωνους ούτε για ένα λεπτό”