Την παρολίγον τραγική εμπειρία του κατά την επίθεση με το βιτριόλι στο Συνοδικό Δικαστήριο περιέγραψε μεταξύ άλλων στο κυριακάτικο "Πρώτο Θέμα" ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.
Μίλησε ακόμη για τον κορονοϊό, την προσωπική του εμπειρία από την ασθένεια, αλλά και για θέματα πολιτικής φύσεως όπως η Χούντα και η Αριστερά.
“Πανδημίες και μεγάλες ασθένειες υπήρχαν πάντοτε. Εγώ από την αρχή ήμουν υπέρ των μέτρων” σχολίασε.
Για την προσωπική του εμπειρία με την ασθένεια αλλά και για τους ιερείς που λένε τα αντίθετα σχετικά με τα μέτρα για την πανδημία είπε:
“Πάντα ήμουν της απόψεως να τηρούνται τα μέτρα για λόγους ασφαλείας, όχι γιατί δεν πιστεύουμε στο Θεό αλλά για να μην Τον βάζουμε σε πειρασμό. Κόλλησα κορονοιό, νόσησα τον Δεκέμβριο και μετά θεραπέυθηκα. Δεν κόλλησα στην Εκκλησία”.
Σε μια άκρως προβοκατόρικη ερώτηση πάντως είχε μια απάντηση που θα προκαλέσει αντιδράσεις:
ΕΡ: Δεν θα ήταν καλύτερο τώρα με τους αρνητές να επιτρέπετε την είσοδο στους εμβολιασμένους μόνο;
ΑΠ: Δεν μπορώ να το πω αυτό, δεν στέκει νομικά, αν ήταν θα το έκανε η κυβέρνηση.
ΕΡ: Αν το κάνει η κυβέρνηση θα το υιοθετούσες;
ΑΠ: Βεβαίως θα το δεχόμουν, είναι απλό το θέμα, ως επιλογή δική μου δεν μπορώ να το κάνω. Εμείς τους προτρέπουμε να εμβολιασθούν.
Για το περιστατικό με το βιτριόλι διευκρίνισε πως πρέπει να συσταθεί από την Ιερά Σύνοδο επιτροπή από επιστήμονες, ιερείς και ειδικούς η οποία θα αποφαίνεται για την ψυχοσύνθεση κάθε υποψηφίου που πρόκειται να χειροτονηθεί.
“Έχω κάνει 500 ανακρίσεις για παραβατικές συμπεριφορές παπάδων” είπε χαρακτηριστικά μετά το συμβάν. “Ξέρεις πως είναι τα μούτρα μου; Δεν ντρέπομαι αλλά δεν είναι και ωραία. Είναι σαν να έχω καεί από τον ήλιο, είναι τρικολόρε. Μια μούρη με εγκαύματα και μαύρα ράσα” είπε αστειευόμενος.
Για την Χούντα: “Θυμάμαι την ημέρα που εφόρμησε η Χούντα. Θυμάμαι να κατεβαίνουν και να επελαύνουν τα τεθωρακισμένα άρματα στην Λεωφόρο Κηφισίας, ήμουν τότε 10 χρονών”.
Για την Αριστερά: “Έρχονται και αριστεροί στην Εκκλησία, άνθρωποι ευλαβείς που πιστεύουν στο Θεό και εκκλησιάζονται συχνά, άνθρωποι ταπεινοί”.
Για σχέση Θρησκείας- Επιστήμης : “Δεν υπάρχει σύγκρουση, αλίμονο. Την επιστήμη και την ορθολογική σκέψη την έβγαλε ο Θεός έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να προστατευθεί”.