Εκκλησία της Ελλάδος

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ημερίδα «Νεότερες εξελίξεις στην έρευνα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821»

 

Την έναρξη της διαδικτυακής επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Νεότερες εξελίξεις στην έρευνα για την Ελληνική Επανάσταση του 1821» κήρυξε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Την ημερίδα οργάνωσε η Βιβλιοθήκη της ΙΑΑ σε συνεργασία με την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε με διαδικτυακή σύνδεση όλων των μετεχόντων και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Παράλληλα, η εκδήλωση μεταδόθηκε απευθείας με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό από τα μέσα κοινωνικης δικτύωσης της Βιβλιοθήκης, ενώ τον συντονισμό είχε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση «ως διπλός οικοδεσπότης», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «καθώς για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησία της Ελλάδος». Εξέφρασε, επίσης, την ιδιαίτερη χαρά του για την συνεργασία με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας χαρακτηρίζοντάς την «ενδεικτική της γενικότερης συμπόρευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και των άλλων Μητροπόλεών μας, με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος σε ζητήματα που αφορούν την πολιτιστική ταυτότητα της πατρίδας μας και την ιστορική μνήμη του λαού μας». Συνεχάρη, ακόμη, «όλα τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής και όλα τα οργανωτικά στελέχη της Βιβλιοθήκης με επικεφαλής τον Διευθυντή της κ. Σεβαστιανό Ανδρεάδη».

Σημείωσε, άλλωστε, ότι «η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι ένα μορφωτικό Ίδρυμα. Στο ιερό εικόνισμα της Εθνικής Παλιγγενεσίας εναποθέτει σήμερα, ως “ανάθημα”, κάτι που προσιδιάζει στην φύση και την αποστολή της: Ένα επιστημονικό συμπόσιο με θέμα τις νεότερες εξελίξεις στην έρευνα γύρω από την Επανάσταση του 1821» και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές, οι οποίοι είναι έγκριτοι επιστήμονες και ερευνητές.
«Είμαι βέβαιος, ότι σήμερα, υπό τη φιλοξενία της Βιβλιοθήκης και την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, χάρις στους ομιλητές μας, θα μοιραστούμε άγνωστες στο ευρύ κοινό πληροφορίες. Κάποιες ίσως δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί. Αποτελούν, δηλαδή, φρέσκο εξόρυγμα της έρευνας. Ξέρω τι σημαίνει να ανακαλύπτεις κάτι νέο, όταν υπάρχει διάχυτη αντίληψη ότι η έρευνα επί του ζητήματος που μελετάς έχει εξαντληθεί» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «ειδικά ο εργάτης της ιστορικής επιστήμης γνωρίζει ότι όσο μειώνεται η πρωτοτυπία του θέματος που ερευνάται, τόσο περισσότερο αυξάνει η επιστημονική αξία του ενός νέου ευρήματος».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε ακόμη τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο για την ανταπόκριση της πρόσκλησης και με αφορμή την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων του ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο του.

Κατόπιν χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τον υφυπουργό, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι Εισηγήσεις που παρουσίασαν οι: – κ. Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Αναπληρωτής Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, – κ. Μελέτης Μελετόπουλος, Δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών και Διευθυντής Λυκείου της Ιονίου Σχολής, – κ. Γεώργιος Δίελλας, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, – κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας της Γενεύης, – κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου, Οθωμανολόγος- Τουρκοκόγος, Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Δικηγόρος.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...