Kαυστικός προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση του ζητήματος της συνταγματικής αναθεώρησης παρουσιαστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετα την ολοκληρωση των εργασιών της ΔΙΣ, δηλώνοντας πως αν πίσω από την «θρησκευτική ουδετερότητα» της Πολιτείας κρύβεται το γαλλικό μοντέλο δεν συμφωνεί.
«Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολύ προχειρότητα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους δημοσιογράφους για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.
«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε «Ο Πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».
Ο ίδιος πάντως έδειξε πως δεν έχει πρόθεση να δεχτεί το γαλλικό μοντέλο. «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία, και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και συμπλήρωσε «Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις (…) δεν θ μ’ άρεσε».
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε στους δημοσιογραφους πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία αλλά δεν δίστασε να μιλήσει για προχειρότητα.
«Έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα με μια πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα να θέλουμε να καθιερωθεί…» είπε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για πλήρη συζήτηση επί όλων των θεμάτων που απασχολούν Εκκλησία και Πολιτεία.
«Εμάς πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο όλους, και την Πολιτεία και την Εκκλησία η Ελλάδα ως Έθνος όχι ο ελλαδισμός αλλα ο Ελληνισμός κι αυτό το ξεχνάμε» είπε και συμπλήρωσε « Είναι μια ευκαιρία όλα αυτά και η αναθεώρηση του Συντάγματος και οι διαφορές που έχουμε μεταξύ μας να γίνουν αφορμές ώστε να αποφασίσουμε πράγματα που θα ωφελήσουν το λαό μας».
Ολοκληρώνοντας σημείωσε πως «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλα πράγματα πρέπει να μάθουμε να συνεργαστούμε».
Η ΔΙΣ θα συνεδριάσει και την Τρίτη (6/11) για το ίδιο θέμα οπότε και αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=NVS8V1Gad8Y