Του Άγγελου Ρούσσου
“Ξέρετε τί σημαίνει μετὰ ἀπὸ 10 χρόνια νὰ ρωτᾶς ἕνα μικρὸ παιδάκι, τί ἦταν ὁ Χριστόδουλος καὶ νὰ σοὺ λέει ὁ Ἀρχιεπίσκοπος τῆς Ἑλλάδος;”.... Αυτή η φράση του Μητροπολίτη Πατρών στο πρόσφατο μνημόσυνο για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο στοιχειώνει τον κ. Ιερώνυμο και κανένα βραβείο από αυτά που ετοιμάζει να του απονείμει σε λίγες ημέρες η Ιεραρχία δεν ισούται με την μέγιστη προσφορά και την υστεροφημία του Χριστόδουλου.
Στο χθεσινό συλλαλητήριο η Εκκλησία ήταν παρούσα, αλλά το πνεύμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου απουσίαζε....
Γιατί καλές οι παρουσίες των εκπροσώπων της Ιεράς Συνόδου, η οποία ειρρήσθω εν παρόδω συνεδριάζει από σήμερα, πλην όμως δεν έστειλαν δυναμικό μήνυμα. Έπασχαν όσον αφορά στον παλμό και έμοιαζαν μεσοβέζικες, από τη μια να δείξουν πως η Εκκλησία είναι παρούσα και από την άλλη μην εκτεθεί και ο Αρχιεπίσκοπος που απέρριπτε τα συλλαλητήρια. Σε αυτή την λεπτή γραμμή επιχείρησε να ισορροπήσει και ο Μητροπολίτης Σύρου.
Η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο της Δ.Ι.Σ., Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, καθώς και από τους Μητροπολίτες Δράμας κ. Παύλο και Χίου κ. Μάρκο...
Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Ιεράς Συνόδου ήταν άκρως ισορροπιστική και απείχε παρασάγγας από το να εμπνεύσει τον κόσμο σαν τα λάβαρα που σήκωνε κάποτε ο Χριστόδουλος :
Με τη φράση του “η εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς” επιχείρησε να αμυνθεί έναντι όσων κατηγόρησαν την Εκκλησία για πολιτικές παρεμβάσεις.
Επέμεινε στο ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους γιατί αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχισματικής εκκλησίας, δίνοντας βάρος σε ένα αμιγώς εκκλησιαστικό ζήτημα που το 99% των παρευρισκομένων στο συλλαλητήριο αγνοούσε την σημασία του.
Μίλησε βέβαια γα τις αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων, αλλά πάνω που φαίνόταν να σηκώνει τους τόνους ήρθε η προσγείωση και σε στυλ... Ιερώνυμου είπε: “ Ιερή ευθύνη της εκκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την πατρίδα”.
Ίσως το χειρότερο πάντως όσον αφορά στην εκπροσώπηση της διοικούσης Εκκλησίας στο συλλαλητήριο ήταν κάποια-μεμονωμένα πάντως-συνθήματα που μαζι με τους πολιτικούς “τσουβάλιασαν” και τον Αρχιεπίσκοπο με τον χαρακτηρισμό “προδότη”.
Κατα τα λοιπά το παρών έδωσε και το Άγιο Όρος. Εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας ήταν οι Γέροντες Νικόδημος από την Ι.Μ. Αγίου Παύλου και Ιερομόναχος Σισώης από την Ι.Μ. Ξενοφώντος.
Τον χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας ανέγνωσε ο Γέροντας Νικόδημος Αγιοπαυλίτης, που ξεκαθάρισε εξ αρχής πως το Άγιο Όρος δεν παρεμβαίνει αλλά όπως είπε «το Άγιον Όρος αποφεύγει τον σχολιασμό της παρεχόμενης επικαιρότητας, όμως σε κρίσιμες καταστάσεις και φοβούμενο κυοφορίας επικίνδυνων γεγονότων αναγκάζεται κάποτε να λύσει την υπεύθυνο σιωπή του, όταν η αλήθεια διακυβεύεται και ιστορία παραχαράσετε, όπως συμβαίνει και σήμερα δια της αμφισβητήσεως της ελληνικότητας της Μακεδονίας»
Επιπλέον κάλεσε λαούς σαν των Σκοπίων “να μη ζητούν τίτλους ιδιοκτησίας επί της γης των ευεργετών τους” και συμπλήρωσε διαμαρτυρόμενος πως «το νεόκοπο κρατίδιο των Σκοπίων, ενδύεται ξένα ενδύματα και παρουσιάζεται στον κόσμο με όνομα το οποίο ανήκει και είναι πλήρως τεκμηριωμένο ιστορικά σε άλλους».
Έκανε μάλιστα και έκκληση προς τους αρχηγούς των ορθοδόξων λαών να μη στηρίζουν την αξίωση των Σκοπιανών.
«Απευθυνόμαστε προς τους ηγέτες των Ορθοδόξων λαών και μάλιστα μερικούς εξ αυτών οι οποίοι δια της αναγνωρίσεως του παραπάνω κρατιδίου με το όνομα της Ελληνικής Μακεδονίας δημιουργούν μέγα πρόβλημα στην ειρήνη των Βαλκανίων. Απευθυνόμαστε προς τους αιρετούς και εκλεγμένους άρχοντες της πατρίδας μας, να μην παραθεωρήσουν την φωνή του λαού, η οποία ως βοή ηχηρά ακούστηκε στην Θεσσαλονίκη και συνεχίζεται σήμερα στην Πρωτεύουσα της πατρίδος μας» κατέληξε ο Γέροντας Νικόδημος.
Τέλος παρών και μάλιστα με παρέμβαση και ο ηγούμενος της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου.
Δείτε την ομιλία του
https://youtu.be/xIYo8WykiuM
Επίθεση από την ΑΥΓΗ
Κι ενώ η Εκκλησία έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο η κυβερνητική “Πράβντα”, η εφημερίδα ΑΥΓΗ, εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον της σχολιάζοντας μεταξύ άλλων πως "Όταν τα συλλαλητήρια αυτά διοργανώνονται προκειμένου να εξυπηρετηθούν πρόσωπα και σκοπιμότητες 'έξωθεν και έσωθεν', τότε η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει λόγο συμμετοχής ούτε και τρόπο παρουσίας".
Ανακατεψε μάλιστα την Χούντα και το Κυπριακό υποστηρίζοντας: “ΠΟΛΛΑ ακόμη ερωτήματα ως προς τη συμπεριφορά της ελλαδικής Εκκλησίας μπορεί να τεθούν. Παράδειγμα: Τι έγινε η ευαισθησία της ελλαδικής Εκκλησίας όταν καταλύθηκε η δημοκρατία στη χώρα το 1967; Όταν χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν και εξορίστηκαν; Πού ήταν η ευαισθησία και η αντίδρασή της όταν η Κύπρος προδόθηκε εκ των έσω; Αυτά αρκούν, για να μην πάμε βαθύτερα στον χρόνο και αναζητήσουμε συμπεριφορές την περίοδο της γερμανικής κατοχής”.
Και κατέληξε στην γνωστή καραμέλα που δεν πείθει κανένα πια...”ΘΕΛΕΙ η Εκκλησία της Ελλάδος να ασκεί πολιτική; Ας δημιουργήσει κόμμα, όπως ο αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος. Αυτή είναι τουλάχιστον πιο τίμια στάση από το να κρύβεται, όποτε βολεύει, σε ρόλους πνευματικούς και, όταν συμφέρει, να μπουκάρει στην πολιτική αβαντάροντας πολιτικές δυνάμεις για να κάνουν καριέρα και με τις πλάτες της”.