Ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται πίσω από μοναχούς που διαβιούν στο Άγιον Όρος παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας ο ΣΚΑΪ. Στην κάμερα μίλησαν ένας Κινέζος που έγινε μοναχός, ένας φοιτητής του ΑΠΘ που επέλεξε τον μοναχισμό μετά το πτυχίο, ένας κελιώτης που ζει μόνος του τα τελευταία 24 χρόνια και ένας ξεναγός από την Ουκρανία που περιέγραψε τους βετεράνους του πολέμου στη χώρα του που επισκέπτονται την Αθωνική πολιτεία.
Ο Κινέζος που έγινε μοναχός
Ο μοναχός Αμφιλόχιος ανακάλυψε την ορθοδοξία ενώ ζούσε στη Μεγάλη Βρετανία και πλέον ζει στη μονή Ξενοφώντος. «Δεν ήμουν ποτέ τόσο χαρούμενος» λέει και εξηγεί ότι «τώρα είμαι εκκλησιαστικός, βοηθάω εδώ στις εκκλησίες, τις ετοιμάζω για τις λειτουργίες, βάζω λάδι στα καντήλια, τα καθαρίζω, σκουπίζουμε, καθαρίζουμε».
«Ήταν ό,τι ήθελα στη ζωή μου, ήρθα εδώ και τον αγάπησα, είναι τόπος προσευχής, πίστης, αγάπης» προσθέτει ο μοναχός Αμφιλόχιος.
Ο φοιτητής Οικονομικών
Από την πλευρά του ο 27χρονος μοναχός Εμμανουήλ από τη Λάρισα, σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και στη συνέχεια επέλεξε το Άγιον Όρος.
«Μας οικονομεί η Παναγία, κάθε χρόνο έχουμε παραγωγή και είμαστε αυτάρκεις. Τώρα είναι τα χειμερινά, μπρόκολα, πατζάρια, πράσα, σέλινο κ.α.» λέει από το χωράφι που καλλιεργεί και σημειώνει πως «δυσκολίες υπάρχουν παντού. Αρκεί αν το κάνεις με αγάπη και ζήλο για τον Θεό και το μοναστήρι όλα είναι εύκολα».
Εξομολογήθηκε, δε, «ένιωσα πολύ όμορφα όταν ήρθα πρώτη φορά. Ο Θεός είναι παντού αλλά εδώ έχει κάτι διαφορετικό το μέρος».
Οι Ουκρανοί βετεράνοι
Το Άγιον Όρος επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια και αρκετοί Ουκρανοί βετεράνοι στρατιωτικοί που είναι τραυματίες πολέμου, επιλέγοντας τις μονές για να προσευχηθούν
Ο Πέτρος, ο οποίος είναι φοιτητής στη Θεσσαλονίκη και εκτελεί χρέη ξεναγού για τους συμπατριώτες του από την Ουκρανία, μεταφέρει πως «μου λένε πότε μπορούμε να έρθουμε ξανά. Γι' αυτούς σημαίνει πάρα πολλά να έρθουν εδώ».
Ο κελιώτης που ζει μόνος του τα τελευταία 24 χρόνια
Στην εκπομπή μίλησε και ο πατήρ Χαρίτων, ένας από τους αποκαλούμενους κελιώτες μοναχούς, ο οποίος ήρθε στο Άγιον Όρος το 1974, σε ηλικία 15 ετών.
«Το πρώτο που έκανα ήταν αυτός ο φεγγίτης για να έχω φυσικό φως» λέει για το κελί του Αγίου Γεωργίου που υπάγεται στη μονή Κουτλουμουσίου
Το πρώτο ομόλογο, ένα ειδικό έγγραφο που έχει στο κελί του, αναφέρεται στο έτος 1664 «όμως το κελί χτίστηκε τουλάχιστον 100 χρόνια νωρίτερα».
«Είναι δύσκολα αλλά η δυσκολία έχει ευλογία. Στο κοινόβιο τα έχεις όλα έτοιμα. Εγώ έκανα 20 χρόνια σε κοινόβιο αλλά ήθελα πάντα να μείνω μόνος μου. Η ουσία του μοναχισμού είναι η ησυχία. Όταν ήρθα πρώτη φορά νόμιζα ότι ζω σε ένα όνειρο. Πονάω για τις αλλαγές γιατί αυτό που φαίνεται δεν είναι το πραγματικό Άγιο Όρος. Η εκκοσμίκευση είναι σε βάρος του Αγίου Όρους» κατέληξε ο πατήρ Χαρίτωνας.