Πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Κύπρου, έφτασε στην Δρούσεια της Πάφου, στο παταρικό σπίτι του μακαριστού Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, για να βρεθεί στα εγκαίνια του αναπαλαιωμένου σπιτιού του.
Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για τη μνήμη του Γέροντα Ιωσήφ ανέλαβε να αναπαλαιώσει την κατοικία αυτή, να την καλοπίσει και να τοποθετήσει μέσα σε αυτή αντικείμενα του σπιτιού και προσωπικά αντικείμενα του Γέροντα και μια σειρά από φωτογραφίες που αποτυπώνουν την ζωή του και την πορεία του, όπως μεταδίδει το orthodoxianewsagency.gr
Στην τελετή των εγκαινίων τελέσθηκε Αγιασμός από τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό, παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου και του Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού.
Στην οικία του Γέροντα μάλιστα θα υπάρχουν και τα βιβλία που έχει συγγράψει ο ίδιος καθοδηγώντας έτσι χιλιάδες κόσμου να έλθουν κοντά στο Θεό αλλά και τους μοναχούς του που τους άφησε ως πνευματικό δώρο στον κόσμο γράφοντας ο καθένας από αυτούς σήμερα, την δική του διαδρομή.
Ο Γέροντς Ιωσήφ Βατοπαιδινός
Ο Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός, επίσης γνωστός ως Ιωσήφ ο νεότερος, γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1921 στον προαύλιο χώρο της Μονής των Αγίων Αναργύρων στη Γιόλου της Επαρχίας Πάφου Κύπρου. Υπήρξε ένας από τους πρωταρχικούς μαθητές του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στο Άγιον Όρος.
Ο Γέροντας Ιωσήφ υπήρξε, επίσης, πνευματικός πατέρας του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού, σημερινού ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου.
Σε ηλικία 25 ετών, μετακόμισε στη Σκήτη της Μικρής Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος για να προσχωρήσει, ως ασκητής, στην αδελφότητά του Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, σημερινού Αγίου της Ορθοδοξης Εκκλησίας. Έλαβε το όνομα Ιωσήφ στις 11 Απριλίου 1948 και για να ξεχωρίζει από τον πνευματικό του πατέρα, τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, είναι επίσης γνωστός ως Ιωσήφ ο νεότερος.
Υπήρξε υποτακτικός του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή για 13 χρόνια, μαζί με άλλους όπως ο πατέρας Θεοφύλακτος, μέχρι τον θάνατο του Αγίου στη Νέα Σκήτη, το 1959. Στη συνέχεια κατασκεύασε τη δική του ξύλινη καλύβα στη Νέα Σκήτη. Στη Νέα Σκήτη μετακόμισε στο Κελλί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το 1967 και συνέχισε να κατοικεί εκεί μέχρι το 1975, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Δημήτριος, τον προσκάλεσε να γίνει πνευματικός πατέρας της Μονής Κουτλουμουσίου, όπου παρέμεινε μέχρι το 1977.
Κατόπιν συμβουλής του Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, μετέπειτα Αγίου, μετακόμισε στη Μονή του Τιμίου Σταυρού της Κύπρου το 1977 και χειροτονήθηκε ηγούμενός της στις 25 Μαρτίου 1978. Εκεί, ο τότε διάκονος Αθανάσιος, σήμερα Μητροπολίτης Λεμεσού και ο Εφραίμ, σημερινός ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου, έγιναν μέλη της συνοδείας του. Αντιμετωπίζοντας προβλήματα από τον επιχώριο επίσκοπο, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Κύπρου) αποχώρησαν από την Κύπρο για να εγκατασταθούν στο Άγιον Όρος.
Ο Γέροντας Ιωσήφ έφθασε στο Άγιον Όρος, μαζί με τη συνοδεία του, στις 26 Οκτωβρίου 1981 και έμεινε στο Σιμωνοπετρίτικο Κελλί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Καψάλα. Στις 23 Απριλίου 1982 επέστρεψε στη Μονή Κουτλουμουσίου. Τον Αύγουστο του 1983, επανήλθε στο Κελλί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Νέα Σκήτη, όπου περισσότεροι νέοι εντάχθηκαν στην συνοδεία του.
Η κηδεία του Γέροντος Ιωσήφ έγινε την 1η Ιουλίου 2009 στη Μονή Βατοπαιδίου, όπου και ετάφη. Η εκταφή των λειψάνων του έγινε στις 8 Οκτωβρίου 2021.