Εκκλησία

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο φως από τις ανασκαφές στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων

Τα αποτελέσματα των  ανασκαφικών ερευνών που πραγματοποιούνται από το Πανεπιστήμιο της Sapienza Roma στο δάπεδο του Ιερού Ναού της Αναστάσεως της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων παρουσιάστηκαν σε επίσημη παρουσίαση στην Custodia di Terra santa της Παλαιάς Πόλης των Ιεροσολύμων.

Σκοπός της παρουσίασης είναι να ενημερωθούν οι τρεις θρησκευτικές κοινότητες (Ορθόδοξοι, Λατίνοι, Αρμένιοι) σχετικά με την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης του Β.Α δαπέδου του περίδρομου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως (Deabulatorium). Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως και αποκάλυψαν νεώτερα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία συνοψίζονται όπως παρακάτω.

Το κείμενο του Dr. Arch. Theo Mitropoulos για την πρόοδο των ανασκαφών:

1_ Αποκαλύφθηκε το βόρειο και ανατολικό τμήμα του περιδρόμου του Καθολικού του Ιερού Ναού της Αναστάσεως μετά την αφαίρεση των κατεστραμμένων λιθίνων πλακών του 12ου αι. Αμέσως κάτωθεν του δαπέδου έγιναν ορατές οι θεμελιώσεις του Τρικαμάρου, του αρχαίου σκευοφυλακείου της Βασιλικής του 4ουαι., η θεμελίωση του βορείου κλίτους της βασιλικής (memoria), καθώς και μέρος της θεμελίωσης του παρεκκλησίου της Φραγγελώσεως (chapel of flagellation ), που ανήκει στον 11 αι. (Constantine IX Monomachos 1042-1055 ), καθώς επίσης και η Β.Α. θεμελίωση της λιθοδομής του Ιερού του Καθολικού, που ανήκει στον 12 αι. (εικ. Α,B).

2_ Oι εργασίες επίστρωσης του δαπέδου στην περιοχή του Επτακαμάρου έχουν ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, αφού προηγουμένως ολοκληρώθηκαν οι σχετικές επιχωματώσεις της ανασκαφής στην περιοχή αυτή. Επίσης επιχωματώθηκαν οι ανασκαφικές τομές έμπροσθεν του Παναγίου Τάφου και του Τρικαμάρου, όπου έφεραν στο φως την αψίδα του Μονομάχου (φάση 11ος αι.).

3_ Η ανασκαφή στον περίδρομο του Καθολικού και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου υπάρχει η είσοδος για την κατάβαση προς το παρεκκλήσιο της Eυρέσεως του Τιμίου Σταυρού, έφερε στο φως τμήμα λιθόστρωτης ρωμαικής οδού (έχει διασωθεί το rudus) που συνέδεε τον Γολγοθά (τόπο σταυρώσεων) με το παρεκκλήσιο της Εύρεσης του ιερού Σταυρού, (εικ. A,C).

4_ Οι ανασκαφικές εργασίες, οι όποιες προχωρούν τμηματικά στο δάπεδο του Ναού, θα αποκαλύψουν και το υπόλοιπο τμήμα του δαπέδου του περίδρομου, καθώς και του δαπέδου στην περιοχή της Αποκαθήλωσης (Νότιο σταυροθόλιο) εντός των προσεχών ημερών.

 

GALLERY

Περιοχή Β.Α. περίδρομου, της αψίδος του 11ου αι. (Μονομάχος) και της ρωμαικής οδού που οδηγούσε στον τόπο της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού
Ἡ ἀρχαιολογική ἀνασκαφή στόν περίδρομο (deambulatorium) ἔμπροσθεν τῆς εἰσόδου πρός τό παρεκκλήσιο τῆς εὑρέσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ. Διακρίνεται ἡ ρωμαϊκή ὁδός
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...