Εκκλησία

Πατριάρχης Σερβίας για την επέτειο των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ: "Ο πόνος μας δεν πρέπει να εκδηλωθεί ως κακία"

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για προσευχηθούμε, και να τελέσουμε μνημόσυνο για όλα τα θύματα και να επουλώσουμε τις πληγές που προκλήθηκαν από την οργανωμένη απανθρωπιά, πληγές που ήταν συνέπεια του μεγάλου εγκλήματος κατά του σερβικού ορθόδοξου λαού μας το 1999». Ο Παναγιώτατος Πορφύριος, ο Σέρβος Πατριάρχης, τα είπε αυτα σε εκδήλωση πένθους την Πέμπτη.

Τέτοιες εκδηλώσεις αφιερωμένες στην έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Σερβία στις 24 Μαρτίου. Το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε εκστρατεία βομβαρδισμών από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999, έως ότου η Γιουγκοσλαβία συμφώνησε στην αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Κοσσυφοπέδιο και την ίδρυση της Αποστολής Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο. Εκατοντάδες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις.

Ο Πατριάρχης τέλεσε τις επιμνημόσυνες προσευχές για όλους όσους υπέφεραν από τις επιθέσεις και μίλησε σε μία από τις κεντρικές διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία των Σέρβων Στρατιωτών στην πόλη Κράλιεβο.

Και πρόσθεσε:

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εκείνη την εποχή 19 κράτη συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα του Κάιν, τους βομβαρδισμούς, την καταστροφή του λαού και της χώρας μας, την καταστροφή που συνοδεύτηκε από κατασκευές μέσων ενημέρωσης, διεφθαρμένες αλήθειες και ψέματα, τη διάδοση συκοφαντίας για την  Εκκλησία, για τον λαό μας. Ήμασταν αντιμέτωποι τότε με ένα αδίστακτο κακό, με μια δύναμη που τόσο τότε όσο και πάντα δεν λαμβάνει υπόψη το νόμο και την αλήθεια. Αντιμετωπίσαμε τότε ένα κακό μπροστά στο οποίο ο νους σταματά, μπροστά στο οποίο μένουμε βουβοί, χωρίς λόγια.

Ο Πατριάρχης τόνισε την ιδιαίτερη ανάγκη για θερμή προσευχή για να ξεπεραστούν οι συνέπειες των θηριωδιών που διαπράχθηκαν. «Η προσευχή είναι η έμπνευσή μας για δράση και δημιουργία. Ως εκ τούτου, προσευχόμαστε όχι μόνο για τους αδελφούς και τις αδελφές μας που υπέφεραν κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας, αλλά προσευχόμαστε επίσης για όλους όσοι υποφέρουν τώρα, όπου κι αν βρίσκονται», είπε, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία προσεύχεται για τον τερματισμό κάθε αντιπαράθεσης και αιματοχυσίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

«Ο πόνος μας δεν πρέπει να εκδηλωθεί ως κακία. πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη μαρτυρίας αλήθειας, δικαιοσύνης, αγάπης και ειρήνης, δύναμη συγχώρεσης και μετάνοιας», τόνισε.

Στην περσινή εκδήλωση ο Πατριάρχης πρότεινε ότι πολλά από τα θύματα μπορούν και πρέπει να προστεθούν στο ημερολόγιο της Εκκλησίας και οι πιστοί θα πρέπει να προσεύχονται σε αυτά σαν να είναι Άγιοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ