Εκκλησία

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: «Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό ζήτημα»

«Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό ζήτημα»... Αυτή ήταν η γραμμή που έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρόσφατα στις ΗΠΑ , αυτήν ακολούθησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε συνέντευξή του...  


«Ιστορική» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Νέα Υόρκη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι Action24.

«Φυσικά, από οργανωτική άποψη, τώρα που τελείωσε η επίσκεψη μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, όλα όσα αναμενόταν να πάνε στραβά πήγαν στραβά. Η επίσκεψη πήγε καλά γιατί ο Πατριάρχης είναι δυνατός. Αλλά και η υγεία του αποκαταστάθηκε γιατί αποδείχθηκε ότι ο Πατριάρχης δεν ήταν καλά και δεν το γνώριζε φυσικά. Το μάθαμε εδώ και κινητοποιήσαμε όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο τις αμερικανικές αλλά και τις ελληνικές ».

Για την υγεία του Πατριάρχη τόνισε ότι «φαίνεται ότι ο Θεός τον έφερε εδώ για να είναι Πατριάρχης για άλλα 30 χρόνια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Ground Zero, η οποία καταστράφηκε και η ανοικοδόμησή της κράτησε πολλά χρόνια.

«Ο Άγιος Νικόλαος ήταν μια πολύ ταπεινή εκκλησία, παραμελημένη, πολύ δύσκολη στη φροντίδα. Από έξω δεν έμοιαζε καν με ναό. Ήταν κάτι σαν παράγκα, σαν στασίδι που αντανακλούσε τις εποχές που ήρθαν οι Έλληνες στην Αμερική, οι πρώτες γενιές, και μόλις πάτησαν το πόδι τους στη στεριά δόξαζαν τον Θεό που έφτασε δυνατός και υγιής.

Επομένως, η κατάρρευση και η ανοικοδόμηση αυτής της εκκλησίας δείχνει και τη μετάβαση της ελληνικής διασποράς στην Αμερική, από τη φάση του μετανάστη, του φτωχού, στη φάση του ελληνοαμερικανού, που έχει προχωρήσει, και «Η κατάρρευση του εξαιτίας των  Δίδυμων Πύργων έδωσαν τη δυνατότητα στην ελληνική διασπορά να δείξει τις νέες της δυνατότητες και τις νέες της επιτυχίες σε αυτή τη νέα γη».

Ερωτηθείς εάν η εκκλησία θα είναι ανοιχτή το Πάσχα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής απάντησε ότι «Το Πάσχα θα λειτουργεί κανονικά. Θα είναι επίσης ολοκληρωμένη, 100% τελειωμένο το Πάσχα.


Αναφορικά με τη συμμετοχή του στην πορεία για το Black Lives Matter, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε ότι «προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, έχω προσωπικά την κληρονομιά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ειδικά επί Πατριαρχείου Βαρθολομαίου ανέδειξε τόσο έντονα κοινωνικά ζητήματα, ακόμη και για το περιβάλλον για την ανθρώπινη ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, για τη δημοκρατία. Όλα αυτά για μένα ήταν μια κληρονομιά που λειτούργησε όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω αν θα περπατούσα με τον Eric Adams για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών στην Αμερική και εντελώς αυθόρμητα σε 10 λεπτά είπα «φυσικά, θα πάω». Και πραγματικά, η διαδήλωση ήταν σε μισή ώρα και δεν το σκέφτηκα καθόλου, είπα: «Φυσικά και θα πάω». Έτσι χτίσαμε μια πολύ καλή σχέση».

Εκκλησία και εμβόλια

Για τον ρόλο της Εκκλησίας στην πανδημία και στα εμβόλια, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σημείωσε ότι «η κοινή λογική υποδηλώνει σεβασμό της επιστήμης, της έρευνας, της λογικής. Ο Θεός μας τα έδωσε όλα αυτά. Κανένα άλλο πλάσμα δεν τα έχει στη γη. Είναι δώρα από τον Θεό».

«Η Αρχιεπισκοπή είναι παράγοντας ενότητας για τον Ελληνισμό της Αμερικής.

Οι εθνικές υποθέσεις νομιμοποιείται να διαχειρίζεται μόνο η ελληνική κυβέρνηση, η οποία εάν ζητήσει από την Αρχιεπισκοπή να συνεισφέρει με οποιονδήποτε τρόπο, φυσικά και η Αρχιεπισκοπή θα το κάνει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο.

Επιπλέον, επεσήμανε: «Δεν θα παίξουμε τον ρόλο του εθνάρχη, υποκαθιστώντας στις διαπραγματεύσεις ή οτιδήποτε άλλο αυτούς που νομιμοποιούνται πραγματικά –η ελληνική κυβέρνηση–, αλλά καταλαβαίνετε ότι τα δικαιώματα του ελληνισμού δεν είναι μόνο στο Ελλάδα. Βρίσκονται στην Κύπρο και την Κωνσταντινούπολη και όπου ζουν Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

«Δεν θα υπάρξει ποτέ κανένα πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση»

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποτέ πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση. Λοιπόν, αυτό είναι άλλο θέμα. αυτή η κρίση ανέδειξε τις παθογένειες της ενότητας του ελληνισμού γενικότερα. Έδειξε πόσο εύκολο είναι να κολλάμε ο ένας στον άλλο, ενώ είμαστε στην ίδια πλευρά. δεν είμαστε ο ένας εναντίον του άλλου».

«Δεν είμαι πολιτικός, είμαι Ιεράρχης»


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αμέριστη στήριξη του Πατριάρχη και υπογράμμισε: «Υπάρχουν δυσκολίες σε όλες τις επαρχίες του Θρόνου όπου κάποιος έχει να κάνει με ποίμνιο, δηλαδή με ανθρώπους. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν αυτοί που σε συμπαθούν, αυτοί που δεν σε συμπαθούν, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά δεν είμαι πολιτικός, είμαι Ιεράρχης ακόμα και αυτοί που δεν με συμπαθούν, για τους δικούς τους λόγους, ρόλος μου δεν είναι να τους κρίνω, ούτε να τους εκθέσω ούτε με κανέναν τρόπο να τους προσβάλω, αλλά να τους κερδίσω».


Τέλος, εξέφρασε την άποψη – και προσπάθησε να την εξηγήσει από κάθε άποψη, όπως τόνισε – ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης «δεν είναι πλέον ελληνοτουρκικό ζήτημα.

Επομένως, δεν είναι θεμιτό η τουρκική κυβέρνηση να ζητά αμοιβαιότητα από την Ελλάδα για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης γιατί η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν αφορά την Ελλάδα 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...