Με τη δέουσα επισημότητα και λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη τού πολιούχου τής Λευκωσίας, την Κυριακή 13η Ιουνίου, στον νεο-εγκαινιασθέντα Καθεδρικό Ναό τής πρωτεύουσας επ’ ονόματι τού Αποστόλου Βαρνάβα.
Με την ευλογία τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, τής πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο παρεπιδημών στην Κύπρο με την ευκαιρία των εορτασμών για τα εγκαίνια τού Ναού, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο εορτάζων Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονισηφόρου, Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Μακαριωτάτου, οι εφημέριοι τού Ναού π. Δημήτριος Δημοσθένους και π. Κυπριανός Κουντούρης καθώς και ο π. Ανδρέας Τουλούμης.
Στο Ιερό Βήμα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος Κορωνείας, κατά τη διάρκεια τού Κοινωνικού, κήρυξε τον Θείο Λόγο, όπου ανέφερε τα εξής:
- «Πολλές αφορμές μάς δίνει η σημερινή ημέρα για το κήρυγμα, γι’ αυτό θα ομιλήσω πολύ επιγραμματικά. Η Εκκλησία μας σήμερα τιμά τους Θεοφόρους Πατέρες, που συγκρότησαν την Α΄ ἐν Νικαίᾳ Οικουμενική Σύνοδο και καταδίκασαν τον Άρειο. Αυτός κτυπούσε με την αιρετική διδασκαλία του την καρδιά τής Ορθοδόξου Πίστεως. Δίδασκε ότι ο Χριστός δεν ήταν Θεός, αλλά ένα κτίσμα, δημιούργημα τού Θεού. Όμως, έτσι κατέρρεε όλο το οικοδόμημα της Εκκλησίας. Οι Άγιοι Πατέρες διατύπωσαν τα επτά πρώτα άρθρα του Συμβόλου τής Πίστεως και διακήρυξαν ότι ο Χριστός είναι «Θεός ἀληθινὸς ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ», αφού ο ίδιος ο Κύριος είπε «ἐγὼ καὶ ὁ Πατήρ μου ἕν ἐσμεν»! Και στα υπόλοιπα άρθρα, διατυπώνεται όλη η ορθόδοξη πίστη για το πρόσωπο του Χριστού.
- Στη μεγάλη αυτή Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, έλαβε μέρος και ο Κύπριος Επίσκοπος Τριμυθούντος Σπυρίδων, που, αν και «ἁπλοῦς τὸν τρόπον», διέπρεψε με τη διακήρυξη της ομοουσιότητας και της διακρίσεως των τριών Προσώπων της Αγ. Τριάδος. Τον Άγιο Σπυρίδωνα συνόδευε ο διάκονός του Τριφύλλιος. Και κατά ευτυχή συγκυρία, σήμερα τιμάται και μνήμη του Αγ. Τριφυλλίου, πρώτου Επισκόπου Λήδρας (Λευκωσίας) και πολιούχου της κυπριακής πρωτεύουσας. Ο Άγιος Τριφύλλιος, από ειδωλολάτρης, βλέποντας τον ηρωϊσμό των Χριστιανών Μαρτύρων στην Βηρυττό, όπου σπούδασε νομικά και ρητορική, εντυπωσιάσθηκε. Όταν ήλθε αργότερα στην Κύπρο, έγινε μαθητής και διάκονος του Αγ. Σπυρίδωνος και ο δεύτερος, βλέποντας τις αρετές του και τον ζήλο του, τον χειροτόνησε Επίσκοπο. Έζησε ως «καλός ποιμήν» και ἐκοιμήθη ἐν Κυρίῳ εδώ στην έδρα του.
- Και τώρα ας υπογραμμίσουμε λίγες σκέψεις για ένα ακόμη γεγονός. Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να τελούμε την πρώτη Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, μετά τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς αυτού Καθεδρικού Ναού. Είμαι ευγνώμων προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο γι’ αυτήν την ιδιαίτερη για μένα τιμή και ευλογία. Αυτός ο Ναός, που χτίστηκε σε χρόνο «ρεκόρ», είναι καρπός πόθου, οραματισμού, αγωνίας, κόπου και εντατικής φροντίδας τού Μακαριωτάτου, που δεν έδωσε «ὕπνον τοῖς ὀφθαλμοῖς» του «καὶ τοῖς βλεφάροις» του «νυσταγμόν ἕως οὗ εὕρῃ τόπον τῷ Κυρίῳ» (!) (Ψαλ. 131, 4-5), μέχρι να δει τον Ναό ολοκληρωμένο! Και σήμερα, έχετε όλοι αυτήν την ιδιαίτερη χαρά να θαυμάζετε αυτόν τον Ναό. Σάς ανήκει! Έγινε για Σάς, τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας και πολλές επόμενες γενεές!
Ορισμένοι, ίσως, προβάλουν κάποιες ενστάσεις:
α. Δεν θα ήταν καλύτερα να δαπανηθούν αυτά τα χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς; Το επιχείρημα του Ιούδα: Όταν είδε την γυναίκα να πλένει με πανάκριβο μύρο τα πόδια τού Χριστού, δυσανασχέτησε. Δεν θα ήταν καλύτερα να πουληθεί το μύρο και να δίνονταν τα χρήματα στους φτωχούς; Ο Κύριος τού απαντά : «τοὺς πτωχοὺς πάντοτε ἔχετε μεθ’ ἑαυτῶν, ἐμὲ δὲ οὐ πάντοτε ἔχετε». Άλλωστε, ποιός φτωχός δεν βρήκε ανοιχτή την πόρτα τής Αρχιεπισκοπής και του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου;
β. Γκρεμίστε τους ναούς και κτίστε σχολεία, είπαν και έκαναν κάποιοι προ ετών αλλού! Όμως υπάρχει μεγαλύτερο σχολείο από τους Ναούς με όσα εμπνέουν και διδάσκουν; Μάλλον, αν γκρεμίσουμε τους Ναούς, θα πρέπει να χτίσουμε περισσότερες φυλακές.
γ. Τί χρειάζονται οι Ναοί; Ο Θεός είναι παντού! Πράγματι ο Θεός δεν χρειάζεται Ναούς. «Ὁ οὐρανός μοι θρόνος, ἡ δὲ γῆ ὑποπόδιον τῶν ποδῶν μου· ποῖον οἶκον οἰκοδομήσετέ μοι;» (Ἡσαΐας 6, 1). Ο Ναός είναι για μάς. Εδώ τελούμε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Εδώ βρίσκουμε στιγμές περισυλλογής και προσευχής, μέσα στον ανήσυχο και ταραγμένο κόσμο μας. Εδώ προγευόμαστε τη χαρά τής Βασιλείας του Θεού. «Ἐν τῷ Ναῷ ἑστῶτες τῆς δόξης Σου, ἐν οὐρανῷ ἑστάναι νομίζομεν!»
δ. Αυτήν την χαρά και την πρόγευση της Βασιλείας τού Θεού ας απολαύσουμε αδιαφορώντας για τυχόν μικροψυχίες ορισμένων. Εδώ συνειδητοποιούμε ότι είμαστε ένα σώμα, το Σώμα του Χριστού «σὺν πᾶσι τοῖς Ἁγίοις». Εδώ ακούμε το «ὑμεῖς ἐστε ναὸς Θεοῦ ζῶντος». Εδώ ο Χριστός «σύσσωμος ἡμῖν γίνεται καὶ ναὸν τῆς ὅλης θεότητος ἡμᾶς ἀπεργάζεται» (Γρηγόριος Παλαμάς).
Όμως μια μέρα όλοι οι ναοί δεν θα χρειάζονται πιά. Όταν θα βλέπουμε τον Θεό πρόσωπο προς πρόσωπο. Μέχρι τότε όμως έχουμε τους ναούς. Γι ´αυτό ας τους αξιοποιούμε. Γιατί ο δρόμος για τον Θεό περνάει απ’ τον Ναό!
Κατά την Απόλυση ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα τα ονομαστήριά του π. Τριφύλλιο.