Στην Γερμανία κατά πως φαίνεται δεν αντιλαμβάνονται από “υπακοή στον Επίσκοπο” και κόντρα στην γραμμή του Βατικανού κάνουν τα δικά τους
Μετά την πρωτοβουλία στην Γερμανία για κοινό ποτήριο Ρ/Καθολικών-Προτεσταντών πάλι από την ίδια χώρα έρχεται και το νέο “αντάρτικο” απέναντι στην γραμμή του Βατικανού.
Ιερείς σε όλη τη Γερμανία ευλογούν ομοφυλόφιλα ζευγάρια αυτές τις μέρες. Είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στην κατηγορηματική απαγόρευση ευλογιών που είχε εκδώσει το Βατικανό.
Η πρωτοβουλία #liebegewinnt (μτφρ: η αγάπη κερδίζει) θέλει να δώσει ένα παράδειγμα για περισσότερη ανοχή. Πολλοί Ρ/Καθολικοί θα ήθελαν να δουν μεταρρυθμίσεις στην καθολική σεξουαλική ηθική.
Ο κοινωνιολόγος της εκκλησίας Gert Pickel αναλύει το φαινόμενο και σημειώνει πως “η εκκλησία έχει γίνει πολύ ξένη για τη ζωή”.
Παρά το ότι η Εκκλησία για το Δόγμα της Πίστης στο Βατικανό έχει κατηγορηματικά αντιταχθεί στην ευλογία ομοφυλοφιλικών ζευγαριών, πολλοί ιερείς στη Γερμανία κάνουν αυτήν τη στιγμή ακριβώς το αντίθετο. Με το σύνθημα #liebegewinnt προσφέρουν υπηρεσίες ευλογίας για όλα τα ζευγάρια ανεξάρτητα από το αν είναι ομοφυλόφιλα ή ετερόφυλα.
Ταυτόχρονα, αρκετές καθολικές κοινωνικές οργανώσεις ανύψωσαν σημαίες ουράνιου τόξου στα κτίριά τους στην Κολωνία τη Δευτέρα ως ένδειξη υποστήριξης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. “Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι εναντίον κάθε μορφής διάκρισης”, δήλωσε η Caritas (καθολική ΜΚΟ) με έδρα την Κολωνία και η Ένωση Κοινωνικών Εργασιών Κοριτσιών και Γυναικών In Via, καθώς και οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες για Καθολικές γυναίκες ( SKF ) και άνδρες ( SKM ).
Περίπου 200 άτομα παραβρέθηκαν στην λειτουργία της Εκκλησίας της Αναστάσεως του Χριστού στην Κολωνία στο Λίντενταλ. Εκτός από πολλά ομοφυλόφιλα ζευγάρια, υπήρξαν επίσης ετεροφυλόφιλοι , εις ένδειξη αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας εναντίον του Βατικανού.
"Αυτή η συγκεντρωτική διαμαρτυρία είναι τελικά η έκφραση μιας μεγαλύτερης εξέλιξης", λέει ο κοινωνιολόγος της εκκλησίας Gert Pickel από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Κατά τη γνώμη του, οι διαφορές μεταξύ της πραγματικότητας της ζωής των μελών της Καθολικής Εκκλησίας και των απόψεων του Βατικανού έχουν φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο "η διαμαρτυρία θέλει να επιφέρει μεταρρύθμιση".
«Η κοινωνία έχει αλλάξει εδώ και χρόνια, αλλά η Εκκλησία δεν έχει αλλάξει », είπε ο Πικέλ. «Όμως, πολλοί νέοι, ιδιαίτερα θέλουν και τα δύο: να παραμείνουν στην εκκλησία, στην οποία βρίσκονται από την παιδική ηλικία, και να συμμετάσχουν στη σύγχρονη ζωή.Τελικά, η διαμαρτυρία είναι μια προσπάθεια να επιφέρουν μεταρρύθμιση στην εκκλησία. Διαφορετικά, οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να φύγουν από την εκκλησία» , λέει ο Pickel.
Αλλά η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας αντιμάχεται αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
Πάντως σε δήλωση του προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής των Γερμανών Καθολικών (ZdK), Thomas Sternberg, αναφέρεται ότι οι ευλογίες για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στις καθολικές κοινότητες δεν είναι ασυνήθιστες και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολλές φορές. Επομένως, σύμφωνα με τον Στέρνμπεργκ, τέτοιες ευλογίες δεν είναι κατάλληλες «για μια πολιτικά αποδεικτική πράξη».
Ο κοινωνιολόγος Pickel, από την άλλη πλευρά, το πιστεύει αυτό. "Για πολλούς ανθρώπους, η θρησκεία είναι κάτι κοινωνικό που επηρεάζει κυρίως την περιοχή τους", λέει. «Είναι ακριβώς εκεί - όπως και σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις - η εμπιστοσύνη είναι καθοριστική». “Η Καθολική Εκκλησία έχει καταστρέψει πολλή από αυτήν την εμπιστοσύνη τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, φαίνεται ότι είναι αμετακίνητη σε πολλά μέρη. Έτσι, ένα τέτοιο σημάδι δεν θα την βλάψει”, λέει ο Πικέλ.