Με την είσοδό μας στην περίοδο χαρμολύπης της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής έρχονται στο προσκήνιο και τα πρώτα σενάρια για τον φετινό εορτασμό του Πάσχα εν μέσω πανδημίας.
Στα μηνύματά τους για την Σαρακοστή οι περισσότεροι Ιεράρχες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ευχήθηκαν να μην ζήσουμε ξανά Πάσχα σαν το περσινό. Άλλοι με απλή στενόχωρη διαπίστωση και άλλοι σε πιο υψηλούς τόνους έστειλαν μήνυμα για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θεωρώντας ήδη “καμμένη” από πλευράς συμμετοχής πιστών στις Λειτουργίες και φέτος την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος στην συνεδρίασή της στις αρχές του μήνα είχε κάνει την πρώτη αναφορά για το Πάσχα.
Την ίδια στιγμή η Εκκλησία έχει ισχυροποιήσει την θέση της σχετικά με την αντιμετώπιση των μέτρων του κορονοϊού, αφού σε μια εποχή που οι διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα, για την αστυνομική βία, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και άλλα τινά, μόνο εικόνα lockdown δεν δίνουν, είναι αδύνατον να βρεθεί έστω και ένας που να αποδώσει ευθύνες στην Εκκλησία, η οποία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τηρώντας χωρίς περισπασμούς και ευλαβικά τα μέτρα.
Για αυτήν της την στάση αναμένει και το “αντίδωρο”.
Οι διαπιστώσεις των λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με τις οποίες το lockdown δεν έχει αποτελέσματα λύνουν τα χέρια της Εκκλησίας ούτως ώστε να ζητήσει ανοιχτούς ναούς την περίοδο του Πάσχα. Η δε περίπτωση με τον “νονό” Άδωνι Γεωργιάδη εκθέτει την κυβέρνηση, αφού αποδεικνύει πως θεωρητικά οι Θείες Λειτουργίες και τα Ιερά Μυστήρια μπορούν να τελεστούν με πιστούς παρόντες.
Επίσης, σε λίγες μέρες, θα λάβουν χώρα οι επίσημοι εορτασμοί για την εθνική επέτειο με κατά πως φαίνεται υψηλούς καλεσμένους και “συνωστισμό” κυβερνητικών αξιωματούχων. Η φετινή 25η Μαρτίου πέφτει Πέμπτη και την επόμενη μέρα τελείται στους ναούς η Β' στάση των Χαιρετισμών, που θα βρει λογικά τις εκκλησίες πάλι άδειες... Οι εικόνες των δύο ημερών θα επιφέρουν συγκρίσεις!
Επιπλέον, η Εκκλησία είναι ο μοναδικός φορέας που έχει ξεκινήσει εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο από τις αρχές του χρόνου με όσα μέσα διαθέτει και με δεδομένα τα εμπόδια των μέτρων της πανδημίας.
Επομένως, οι όροι είναι διαφορετικοί πλέον. Ήδη η κυβέρνηση υποχώρησε όταν η Εκκλησία “πάτησε πόδι” στα Θεοφάνια και όλα πήγαν κατ΄ευχήν! Είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς πόσο θα επιμείνει η Εκκλησία για το Πάσχα.
Τα πρώτα σενάρια πάντως μιλούν για άνοιγμα των ναών από το Σάββατο του Λαζάρου τουλάχιστον, με... “κόφτη” στους πιστούς και με αναλογικότητα για να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο να βρει ακριβή εφαρμογή, γιατί ακόμη κι αν πετύχει μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης, δηλ. από την Σταύρωση, μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή και βέβαια το Μεγάλο Σάββατο, θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τηρηθούν οι περιορισμοί. Μέγα θέμα τίθεται και με την περιφορά του Επιταφίου. Οι αρνητές της πίστης μας έχουν απωλέσει τα επιχειρήματά τους από την στιγμή που στριμώχνονταν στις πορείες για τον Κουφοντίνα, οπότε έγκειται στην κυβέρνηση να λάβει τις σωστές αποφάσεις μη προκαλώντας εκ νέου το δημόσιο αίσθημα.
Για να αποφύγει και νέο πιθανό “αντάρτικο” της Εκκλησίας όπως τα Φώτα.