Εκκλησία

Νέες δηλώσεις Ιεραρχών για μάσκες και Θεία Ευχαριστία

Πληθώρα μηνυμάτων περιελάμβαναν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι παρεμβάσεις των Ιεραρχών εν μέσω μεγάλης συζήτησης για τα μέτρα στις εκκλησίες και κυρίως για το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας.

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος, κατά την ακολουθία του εσπερινού των εγκαινίων του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Στεφάνου το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν όσα νομοθετεί η Πολιτεία για τα ζητήματα αυτά και ότι το θέμα της Θείας Ευχαριστίας είναι η μόνη “κόκκινη γραμμή”. 

«Έχω κουραστεί να ακούω αν θα φοράμε ή δεν θα φοράμε μάσκα, λες και η μάσκα θα μας πάει στον Παράδεισο ή ο Θεός θα μας στείλει με την μάσκα ή χωρίς. Αναλωνόμαστε σε θέματα πολιτικής φύσεως και κάνουμε μέσα στην Εκκλησία πολιτικές τοποθετήσεις (…) Χθες ήταν άλλοι, σήμερα είναι αυτοί και αύριο εκείνοι που θα φέρετε. Δεν νομοθετώ εγώ, ούτε εσείς. Νομοθετούν αυτοί που εσείς ψηφίσατε και αυτό θα ακολουθήσουμε. Η Εκκλησία πορεύεται στον αιώνα και δεν παθαίνει τίποτα ούτε Αυτή, ούτε ο Χριστός. Αν όμως τεθεί θέμα Θείας Ευχαριστίας, εκεί θα χυθεί αίμα. Εκεί είναι η μόνη κόκκινη γραμμή» τόνισε.

«Κάθονται παπάδες και κόσμος στο διαδίκτυο με ατελείωτες ανακοινώσεις για το αν πρέπει να φοράμε μάσκα ή όχι. Έρχομαι λοιπόν και σας λέω τώρα εγώ, θα τηρήσουμε αυτά που λέει το κράτος γιατί είμαστε πολίτες του κράτους. Μέσα στην Εκκλησία θα κάνουμε αυτό που μου επιτάσσει η συνείδησή μας (…) Θα κάνουμε μέσα στο ναό και λιτανείες και δεήσεις. Οι παπάδες χρειάζονται ειδική εγκύκλιο του μητροπολίτη για να κάνουν δεήσεις; Κι εσείς οι Χριστιανοί κάνετε κάποια προσευχή; Παίρνετε καθόλου το κομποσκοίνι ή κάθεστε και γράφετε ανώνυμα σχόλια κάτω από τα διαδικτυακά άρθρα; Ποιο είναι καλύτερο; Το ανώνυμο σχόλιο στο διαδίκτυο ή η προσευχή και η ικεσία όλων;» 

 

Κατέληξε δε πως «δεν μπορεί η Εκκλησία να συμβαδίζει με κινήματα, με αναρχικούς, ακροδεξιούς και ακροαριστερούς» υπενθυμίζοντας την στάση του Ιησού απέναντι στους Φαρισαίους που στην προσπάθειά τους να τον παγιδεύσουν τον ρώτησαν αν πρέπει να πληρώνουν φόρο στους Ρωμαίους, κι εκείνος απάντησε “απόδοτε τα Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”.

 

Στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί του Σαββάτου, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών και τοποθετήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις Δερμιτζάκη. “Οι επιστήμονες να μη φέρονται αντιεπιστημονικά και οπισθοδρομικά (…) ο κάθε ένας να ασχοληθεί με το επιστητό του, αυτό επιβάλλει η επιστήμη (…) η θεία μετάληψη είναι έξω από το επιστητό του κ. Δερμιτζάκη (…) καλό είναι να αφήσουμε τους ανθρώπους να ζουν τη θρησκευτική τους ελευθερία χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και εμμονές. 

Είναι άλλο πράγμα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας που έχουν να κάνουν με το συγχρωτισμό και άλλο πράγμα το μυστήριο της θείας Κοινωνίας που είναι το μυστήριο της ζωής” , δήλωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και στη συνέχεια ο κ. Συμεών συμπλήρωσε: “ζούμε ένα παράλογο και ένα δίπολο διαχρονικό. Συντηρητικοί και προοδευτικοί, μασκοφόροι και μη μασκοφόροι και επειδή έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολλά χρόνια, καλό είναι να κάνουμε μια αναδρομή σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμη και σε μερικών οι οποίοι σήμερα γίνονται κήρυκες της μάσκας, πριν όμως από λίγο καιρό μας λέγανε ότι η μάσκα δεν προστατεύει και δεν βοηθάει (…) καλό είναι οι επιστήμονες όταν κάνουν μια τοποθέτηση να έχουν μια ταπείνωση και αν κάπου έχει γίνει λάθος να το διορθώσουμε. 

Αυτή η έπαρση και αυτή η θρησκευτική αλαζονεία δεν βοηθάει τον κόσμο να τηρήσει σωστά τα μέτρα”. Ο Ιεράρχης, αφού επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι ο ιός δεν μεταδίδεται μέσα από τη θεία μετάληψη, επεσήμανε πως “από τότε που άνοιξαν οι εκκλησίες έχουν μεταλάβει δώδεκα χιλιάδες ιερείς και αρχιερείς, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί, για αυτό δεν ισχύουν όλα αυτά που λέγονται από κάποιους μέσα από προσωπικές τους απόψεις και ιδεοληψίες“.

Σε πιο ήπιους τόνους στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων τόνισε: “Αυτή την περίοδο, που έχουμε ιδιαιτέρως ανάγκη του ελέους του Θεού για να απαλλαγούμε από την απειλή του κορωνοιού και την επι­βουλή των γειτόνων μας, ας εντείνουμε τον αγώνα και την προσπάθειά μας και ας εκζητούμε διαρκώς τη χάρη και το έλεος του Κυρίου, διότι μόνο με τη χάρη και το έλεός του θα μπορέσουμε πράγματι να είμεθα έτσι όπως μας θέλει ο Θεός, προκειμένου να είμεθα συγκληρονόμοι μετά του Κυρίου μας. 

Όλοι δοκιμαζόμεθα αυτή την περίοδο με τον κορωνοιό και με τα διάφορα ακούσματα· εύχομαι η χάρη του Θεού να μας φωτίζει πρώτα-πρώτα να προσαρμοζόμεθα στις εντολές τις οποίες μας δίδουν και οι οποίες είναι υπέρ της υγείας μας, αλλά και για να μην επηρεάσουμε την υγεία των άλλων. Χρειάζεται προσοχή αλλά και προσευχή για να έχουμε το έλεος και τη δύναμη του Θεού. Αμήν”

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Βουλκανιώτισσας παρατήρησε ότι η υποδοχή της εικόνας έχει μια ιδιαιτερότητα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, για να μην έχει συνέπειες στη ζωή, στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας. Ευχήθηκε οι πιστοί να αντλήσουν δύναμη και παρηγοριά από την Παναγία, για να ενισχυθούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που θα είναι ακόμα πιο δύσκολοι στο επόμενο διάστημα. Επεσήμανε πως πρέπει να είμαστε ενωμένοι, ο ένας δίπλα στον άλλον, να παραμερίσουμε μικρότητες και μικροπολιτικές διαφορές, με πνεύμα ενότητας να ξεπεράσουμε την κρίση. Υπενθύμισε ότι όποτε ο λαός μας ήταν ενωμένος, έβγαινε νικητής από τις κρίσεις, ενώ όποτε διχάστηκε, ο διχασμός οδήγησε στη μείωση και απομείωση της πατρίδας μας και στοίχισε σε ανθρώπινες ζωές.

Ο Ιεράρχης προέτρεψε “να είμαστε συμπαραστάτες, αρωγοί και συνοδοιπόροι ο ένας δίπλα στον άλλον” και κάλεσε να είναι ο ένας δίπλα στον άλλον με τον Χριστό, την Παναγία και τους αγίους. Ανέφερε ότι είναι και εθνική κρίση και συνέστησε να τη λύσουμε όχι με μορφές ατομισμού, υπογραμμίζοντας πως “κανένας δε σώζεται από μόνος του, σώζεται στο πρόσωπο του Χριστού, όταν έχει την αναφορικότητά της στο κοινωνικό σύνολο”. Παρατήρησε ότι “προστατεύουμε και τον συνάνθρωπό μας όταν φοράμε τη μάσκα”, προέτρεψε να τηρούμε τα μέτρα και να κρατάμε αποστάσεις και συμβούλευσε πως πρέπει “να σεβόμαστε και να προσφερόμαστε στον άλλο άνθρωπο”. Εκτίμησε ότι “ζωή χωρίς να υπολογίζουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας δεν είναι πραγματική ζωή” και συνέστησε “να δίνει μέρος της ζωής του ο ένας στον άλλον, να προσφέρεται στον άλλον. Αυτό σημαίνει καταξίωση της ατομικής ευθύνης”.

 

Ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε ότι “δεν είναι ντροπή η μάσκα, ντροπή είναι όταν τη φοράμε για να κρύψουμε την υποκρισία και τα προσωπεία μας”, επέκρινε τους ψεύτες και υποκριτές, τις θεωρίες συνωμοσίας, κάνοντας λόγο για “γεννήματα νοσηρής φαντασίας που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και το κήρυγμα της Εκκλησίας”. Προέτρεψε πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς “να γίνετε μπροστάρηδες στην ειρήνη, την ομόνοια και την ενότητα” κι επεσήμανε πως “η αναζήτηση λύσεων επιτυγχάνεται μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...