Πριν από λίγες ημέρες, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του καθολικού Επισκόπου του ΜινσκTadeusz Kondrusevich, εκπρόσωποι διαφόρων χριστιανικών ομολογιών συγκεντρώθηκαν στην «Κόκκινη Εκκλησία» (μια καθολική εκκλησία που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Μινσκ, δίπλα στην Βουλή της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας) για κοινή προσευχή για τη Λευκορωσία. Παρόντες εκπρόσωποι και από τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ. Η προσευχή ήταν συγχρονισμένη με την πανευρωπαϊκή δράση της προσευχής αλληλεγγύης προς τον λαό της Λευκορωσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Καθολικών Επιτροπών Δικαιοσύνης και Ειρήνης Iustitia et Pax.
Στο δρόμο του προς την εκκλησία των Αγίων Συμεών και της Αγίας Ελένης, ο Tadeusz Kondrusiewicz έμεινε κοντά στο κέντρο κράτησης στην οδό Volodarsky. Στα τείχη της παλιάς φυλακής, ο ιεράρχης προσευχήθηκε μαζί με τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν εκεί, διαμαρτυρόμενοι για παράνομες κρατήσεις.
Στις 18 του μηνός, 19:00 ώρα Μινσκ, όταν Χριστιανοί από όλη την Ευρώπη προσεύχονταν για τη Λευκορωσία, εκπρόσωποι διαφόρων θρησκευτικών ομολογιών της χώρας συγκεντρώθηκαν στην «Κόκκινη Εκκλησία» και διάβασαν μαζί την προσευχή «Πάτερ ημών». Ο Ρ/Καθολικός Επίσκοπος Tadeusz Kondrusiewicz είπε: «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, περνάμε μια πολύ δύσκολη στιγμή στην ιστορία μας, στην ιστορία της χώρας μας. Αυτό συνέβη γιατί ο αδερφός σήκωσε το χέρι του στον αδελφό του: στο ένα χέρι - μια πέτρα, στο άλλο - ένα όπλο. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί αύριο. Μόνο ο Θεός μπορεί να συγκρατήσει το αυξανόμενο κακό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, και για αυτό ακριβώς απαιτείται η προσευχή». Τον Μάρτιο, μια αντίστοιχη προσευχή για την πανδημία του κορονοϊού,είχε λάβει χώρα στην ίδια εκκλησία. "Όλοι έχουμε ένα διαβατήριο, ανήκουμε στην ίδια χώρα και πρέπει να είμαστε μία οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να είμαστε μαζί και να ζητήσουμε από τον Επουράνιο Πατέρα το δώρο της ενότητας", τόνισε.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας, Αρχιεπίσκοπος Αλεξάντερ Σιμπάλεφ, ο οποίος ήρθε στην κοινή προσευχή με την ευλογία του Πατριαρχικού Εξάρχου πάσης Λευκορωσίας, Μητροπολίτη Μινσκ Παύλου, υπενθύμισε ότι η Εκκλησία καλεί όλους τους ανθρώπους χωρίς εξαίρεση στην αγάπη και την ειρήνη, στον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά, και το κύριο πράγμα είναι ότι στρέφουμε στον Θεό προσευχή για να μεταμορφώσουμε τις ψυχές και τις καρδιές εκείνων των ανθρώπων που έχουν πάρει το δρόμο της σκληρότητας και του μίσους. ώστε, μαζί, ολόκληρη η χώρα, να σηκωθούμε και να μεταμορφωθούμε στην αγάπη», κατέληξε ο Ορθόδοξος ιερέας.
Ο επικεφαλής των ΕλληνοΚαθολικών(Ουνίτες) της Λευκορωσίας, π. Yevgeny Usoshin, παρότρυνε κάθε έναν να δει στο άλλο άτομο τον αδελφό και την αδερφή του και να εκτιμήσει την εικόνα του Θεού μέσα του.
Ο εκπρόσωπος των Ευαγγελιστών, Πάστορας Valery Sheybak, σημείωσε ότι τα σημερινά γεγονότα στη Λευκορωσία δεν είναι απλώς ένα πολιτικό φαινόμενο, καθώς η κατάσταση έχει ήδη περάσει στο ηθικό πεδίο και συνεπώς απαιτεί τη συμμετοχή της Εκκλησίας και τη μετάνοια ολόκληρου του λαού για τις αμαρτίες των ψεμάτων, της βίας και της κακοποίησης των ανθρώπων, καθώς και την υποκίνηση στο μίσος.
Ο επικεφαλής Ραβίνος της Θρησκευτικής Ένωσης Κοινοτήτων Προοδευτικού Ιουδαϊσμού Γκριγκόρι Αμπράμοβιτς στην ομιλία του εξήγησε το νόημα της προσευχής, στην οποία οι πιστοί στρέφονται στον Θεό ως Πατέρα και Βασιλιά. "Ως Πατέρα μας, Του ζητάμε έλεος και ως Κυρίαρχο μια δίκαιη κρίση", είπε. Συμπερασματικά, έψαλε μια προσευχή στα Εβραϊκά ζητώντας έλεος και δικαιοσύνη.
Ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας της Λευκορωσίας, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιμαμηδων της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας Ντμίτρι Ράντσεβιτς, απευθύνθηκε στο κοινό με μια ευχή για ειρήνη: «Συμπατριώτες, αδελφοί και αδελφές! <...> Μουσουλμάνοι της Λευκορωσίας, μαζί με όλους τους συμπολίτες τους, προσευχόμαστε για ειρήνη, για τον τερματισμό της βίας, για ένα λαμπρότερο και πιο ευτυχισμένο μέλλον», δήλωσε ο ιμάμης, σημειώνοντας ότι αυτό απαιτεί εσωτερική μεταμόρφωση και τήρηση του υψηλότερου ηθικού νόμου.
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν στην προσευχή...