Συγκινητικός στην ομιλία του την Κυριακή, 16 Αυγούστου, ο Μητροπολίτης Βηρυτού Ηλίας μιλώντας για την καταστροφική έκρηξη που συνέβη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου πριν από δύο εβδομάδες, προσφέροντας στους ανθρώπους μια λέξη ενθάρρυνσης και ελπίδας.
«Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από μια φοβερή έκρηξη που κατέστρεψε κτίρια και άφησε τον πόνο των θυμάτων. Οι πολίτες του Λιβάνου στενοχωρούνται από αυτήν την τραγωδία, και εμείς, ο λαός αυτής της χώρας, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την οικονομική κρίση και την πανδημία που έπληξαν τη χώρα μας», ανέφερε. Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι ακόμη και σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, ο Κύριος δεν θα αφήσει τους πιστούς, και μέσω της πίστης στον Κύριο, οι πιστοί θα αντλήσουν πνευματική δύναμη για να ξεπεράσουν το σοκ που έχουν βιώσει. «Κάθε μητέρα που έχασε τον γιο της σήμερα θα το αντιμετωπίσει, στέκεται με ελπίδα και πίστη στη γενική ανάσταση. Η χώρα μας θα αναστηθεί από την αδράνεια της, και η γη που ποτίστηκε με αθώο αίμα θα ανθίσει ξανά. "
Αρκετές Ορθόδοξες εκκλησίες υπέστησαν ζημιές στην έκρηξη που έπληξε τη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου, αν και υπάρχουν επίσης ιστορικες εκκλησίες που θαυματουργά σώθηκαν.
Μαρωνίτης Πατριάρχης: «Ενεργή ουδετερότητα» για την ενότητα και τη σωτηρία του Λιβάνου
Από την πλευρά του ο Μαρωνίτης Πατριάρχης θεωρεί πως απειλείται η ενότητα του Λιβάνου. Ο καρδινάλος Beshara Raï, δημοσίευσε εννέα σελίδες με θέμα "Μνημόνιο για τον Λίβανο και ενεργή ουδετερότητα" χθες, 18 Αυγούστου, στο οποίο δηλώνει υπέρ αυτής της "μη ευθυγράμμισης" που θεωρεί απαραίτητη για την επιβίωση της χώρας και την ιστορική της κλίση. "Η πολλαπλότητα και το βάθος των διαφορών απειλούν όχι μόνο το κράτος, αλλά και την ίδια την ουσία της χώρας, ή μάλλον τον λόγο ύπαρξής της και την ίδια την ύπαρξή της σε αυτήν την περίοδο που είναι γεμάτη γεωγραφικές αλλαγές".
"Η ουδετερότητα του Λιβάνου είναι η εγγύηση της ενότητας της χώρας και της θέσης της στην ιστορία, ειδικά σε αυτήν την περίοδο γεμάτη γεωγραφικές και συνταγματικές αλλαγές", δήλωσε ο Μαρωνίτης πατριάρχης στο προοίμιο του μνημονίου του, υπενθυμίζοντας ότι σε μια ομιλία στις 5 Ιουλίου ζήτησε από τον ΟΗΕ να εργαστεί για την εδραίωση της ανεξαρτησίας και της ενότητας του Λιβάνου, για την εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με αυτό και για την αναγνώριση της ουδετερότητάς του. Στο μνημόνιο του, ο πατριάρχης προσπαθεί να εξηγήσει το "γιατί" του αιτήματός του και να διαλύσει ορισμένες από τις ασάφειες που είχε εγείρει. Το πατριαρχικό έγγραφο αναφέρει ρητά την υπερισχύουσα και δυσανάλογη θέση που έλαβε η Χεζμπολάχ στη ζωή του έθνους ως το λόγο ύπαρξης της εκστρατείας υπέρ της «ενεργού ουδετερότητας».