Εκκλησία

Πέφτουν οι μάσκες για την...αθώα “επανάσταση” στην Λευκορωσία-Μέχρι Τόμο Αυτοκεφαλίας σχεδιάζουν

Του Άγγελου Ρούσσου

Χθες γράφαμε πως η Δύση έχει κατά τα φαινόμενα στήσει την “επανάσταση” στην Λευκορωσία με την..ουκρανική μέθοδο.

Σήμερα θα αναλύσουμε το εκκλησιαστικό κομμάτι της κατάστασης. Χθες λοιπόν ο επικεφαλής της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιος κάλεσε τους Λευκορώσους να αναζητήσουν το δικό τους Τόμο από το Φανάρι.Προ ημερών δε ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε τους Ρωσόφωνους πνευματικά του παιδιά, προκαλώντας τη αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησία 

“Η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας» έχει την ίδια υπόθεση και το δικαίωμα να ζητήσει από την Κωνσταντινούπολη Τόμο όπως η OCU”, δήλωσε συγκεκριμένα ο Επιφάνιος. Ο μερικώς αναγνωρισμένος επικεφαλής της νέας ουκρανικής εκκλησιαστικής δομής στράφηκε στον λαό της Λευκορωσίας με μια πρόταση «να ζητήσει από τη Μητέρα Εκκλησία Τόμο» και να αγωνιστεί για την αξιοπρέπεια του. Η αντίστοιχη δήλωση σε δύο γλώσσες - Ουκρανικά και Λευκορωσικά - δημοσιεύθηκε από τον επικεφαλής της OCU στη σελίδα του στο Facebook την Πέμπτη 13 Αυγούστου . 

«Είναι αυτές τις μέρες που πλήττεται ιδιαίτερα ο λαός της Λευκορωσίας - οι γείτονές μας, με τους οποίους από τους πρίγκιπικούςς χρόνους είχαμε πολλούς αιώνες κοινής εκκλησίαστικής και κρατικής ιστορίας μέχρι το 1686, αποτελώντας ενιαία Μητρόπολη Κιέβου», έγραψε ο Επιφάνιος. «Η μη κανονική προσάρτησή της από τη Μόσχα είχε και συνεχίζει να έχει τραγικές συνέπειες για την Ορθοδοξία σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη. Με τη θέληση των πιστών ανθρώπων και με την ευλογία της κοινής Μητέρας Εκκλησίας μας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ουκρανική Εκκλησία έχει καθιερωθεί μεταξύ των αυτοκεφάλων αδελφών Εκκλησιών. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας έχει την ίδια υπόθεση και το δικαίωμα να ζητήσει από τη Μητέρα Εκκλησία Τόμο όποτε θέλει. " Σύμφωνα με τον επικεφαλής της OCU, «ανεξάρτητα από ζητήματα δικαιοδοσίας, εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αποτελούμε μια ενιαία Εκκλησία του Χριστού».

«Ως εκ τούτου, εμείς, ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, και να μην είμαστε συμπονετικοί όταν το μέλλον του λαού της Λευκορωσίας, η ανεξαρτησία του κράτους, η ελευθερία και η ασφάλεια των πολιτών, απειλούνται, όπως και οι ζωές τους. Θα ήθελα να ευχηθώ στο Λευκορωσικό λαό, με τη βοήθεια του Θεού, να βρουν τη δική τους απάντηση στις προκλήσεις του σήμερα, να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια και την ελευθερία τους, το δημοκρατικό και ανεξάρτητο μέλλον του κράτους τους », πρόσθεσε. Τέλος ο Επιφάνιος διαβεβαίωσε ότι η OCU προσεύχεται για τον λαό της Λευκορωσίας και για τη νίκη της αλήθειας.

Νωρίτερα ένας «ιερέας» του OCU, ο Georgy Kovalenko δήλωσε ότι η «Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας» είναι τώρα πραγματικότητα.....

 

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κινδυνεύει να χάσει τη Λευκορωσία

 

Το...καμπανάκι έχει χτυπήσει εκκωφαντικά στην Μόσχα, που κινδυνεύει να δει ένα ακόμη αγκάθι μετα το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχάρη τον Αλεξάντερ Λουκασένκο για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία στις 9 Αυγούστου καταθέτοντας την στήριξή του. Ταυτόχρονα, μέρος του κλήρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσίας (BOC) κατήγγειλε ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες και τις χαρακτήρισαν «ταπείνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

«Να δίνετε πάντα προσοχή στα ζητήματα της πνευματικής και ηθικής κατάστασης των ανθρώπων, όπως αποδεικνύεται, ιδίως, από την εποικοδομητική αλληλεπίδραση των κρατικών αρχών με την Εξαρχεία της Λευκορωσίας», λέει το συγχαρητήριο μήνυμα του Ρώσου Πατριάρχη. Ο επικεφαλής του Πατριαρχείου της Μόσχας εξέφρασε επίσης την ελπίδα για συνεχή συνεργασία, "με σχέδιο να συμβάλλει στην εδραίωση του λαού, στην εφαρμογή κοινωνικά σημαντικών έργων και πρωτοβουλιών, στην εκπαίδευση και την πατριωτική εκπαίδευση της νεότερης γενιάς, στην καθιέρωση των διαρκών ιδεών του ελέους, της ειρήνης, της καλοσύνης και της δικαιοσύνης στην κοινωνία".

Αναλυτές όμως θεωρούν πως αυτή η δήλωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μπορεί να είναι δυσμενής στο πλαίσιο της επιδείνωσης της πολιτικής κατάστασης στη Λευκορωσία. “Πολλοί δήλωσαν γρήγορα ότι τα συγχαρητήρια του Πατριάρχη Κύριλλου για την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο για μια νέα θητεία είναι μια λανθασμένη αρχή και δεν θα έπρεπε να είχε γίνει τόσο γρήγορα, ειδικά με επαίνους για την ηθική του Λουκασένκο. Όμως, δεδομένου ότι η CEC της Λευκορωσίας έχει ήδη ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο Πατριάρχης από τη θέση του είναι υποχρεωμένος να συγχαρεί τον πρόεδρο της χώρας όπου βρίσκεται τόσο σημαντικό μέρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως η Εξαρχεία της Λευκορωσίας », δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης Θρησκείας και Κοινωνίας του Ινστιτούτου της Ευρώπης Roman Lunkin. Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε, «θα μπορούσε κανείς να περιμένει περισσότερα λόγια από τον πατριάρχη για την κοινωνία της Λευκορωσίας».

Περισσότεροι από 30 Ορθόδοξοι κληρικοί από διάφορες πόλεις της Λευκορωσίας προσχώρησαν στο κίνημα ενάντια στις “δόλιες εκλογές”. Ξεκίνησε από έναν διάκονο από τον Γκρόντνο, τον Ντμίτρι Παβλυκόβιτς, ο οποίος δημοσίευσε μια αφίσα στη σελίδα του στο Facebook, στην οποία, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τη Βίβλο, εξήγησε γιατί οι Ορθόδοξοι πρέπει να αντιταχθούν στην απάτη στις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών και των διαμαρτυριών στη χώρα, οι εκπρόσωποι της νέας Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας όπως είδαμε παραπάνω βγήκαν μπροστά με δηλώσεις μέχρι και για αυτοκεφαλία. Είναι πεπεισμένοι ότι η Λευκορωσία κινείται στο δρόμο της δημιουργίας της δικής της αυτοκέφαλης εκκλησίας, ανεξάρτητης από τη Ρωσική Εκκλησία και τη Μόσχα, και υπενθύμισαν τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014. «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσίας είναι ήδη πραγματικότητα, αν και δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και οργανωθεί», έγραψε, για παράδειγμα, στη σελίδα του στο Facebook, πρώην κληρικός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC-MP), και τώρα ιερέας της OCU, Georgy Kovalenko. Ο συνάδελφός του, ιερέας Alexander Dedyukhin, παρότρυνε τους συμπατριώτες του όχι μόνο να προσευχηθούν για τους «αδελφούς-Λευκορωσούς», αλλά να πάνε στο Μινσκ και να υποστηρίξουν τις διαμαρτυρίες, έτσι ώστε «η προσευχή να είναι ένθερμη».

«Όσον αφορά την εναλλακτική πλευρά της Ορθοδοξίας στη Λευκορωσία, είναι απόλυτα φυσικό το θέμα να προκύψει μόλις κλονίστηκαν οι αρχές στο Μινσκ», συνεχίζει ο Roman Lunkin. Κρίνει όμως πως πρόκειται για έναν μικροσκοπικό σχηματισμό, επομένως δεν υπάρχει λόγος για μια μεγάλη διάσπαση και μια δια-Ορθόδοξη αντιπαράθεση στη Λευκορωσία ακόμη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ