Ακάθιστος Ύμνος
Εκκλησία

Η ιστορία του Ακάθιστου Ύμνου και πότε ψάλλεται

Η σημερινή ημέρα στιγματίστηκε με πένθος στις ορθόδοξες εκκλησίες, καθώς πριν από λίγες ώρες έλαβε χώρα η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από 86 ολόκληρα χρόνια, καθώς ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 είχε κηρύξει την Αγία Σοφία σε μνημείο και μουσείου.

Πριν λίγες ημέρες, ωστόσο, ο νυν Πρόεδρος της γειτονικής χώρας αποφάσισε να άρει αυτή την απόφαση και να μετατρέψει εκ νέου το ιστορικό μνημείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πρώτη στιγμή, η αντίδραση της Ελλάδας και του Ορθόδοξου κόσμου ήταν έντονη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αποφάσισε να τελέσει την Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, σε μία κίνηση αντίδρασης προς την Άγκυρα. Η Ακολουθία, μάλιστα, θα τελεστεί σήμερα στις 8:00 το βράδυ στη Μητρόπολη Αθηνών.

Γιατί επιλέχθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος

Ο Ακάθιστος Ύμνος διαβάστηκε για πρώτη φορά στον ναό της Αγίας Σοφίας, όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος έλειπε από το Βυζάντιο σε μάχες στην Περσία και η Κωνσταντινούπολη δέχτηκε επίθεση από τους Αβάρους.

Με τη βοήθεια της Παναγίας (σ.σ οι κάτοικοι έκαναν τάμα ζητώντας να σωθούν λέγοντας ότι θα παραμείνουν σε όρθια στάση για όση ώρα χρειαστεί) σηκώθηκε τρικυμία και τα καράβια συγκρούστηκαν μεταξύ τους και οι «εχθροί» αποδεκατίστηκαν, μην καταφέρνοντας να εισβάλλουν στην Πόλη.

Έτσι, μαζεύτηκε όλος ο κόσμος μέσα στην Αγία Σοφία και έψαλε αυτόν τον ύμνο για χάρη της Παναγίας.

Άλλες ιστορικές ερμηνείες, πάντως, υποστηρίζουν ότι ο Ακάθιστος Ύμνος συνδέεται με τις πολιορκίες και τη σωτηρία της Πόλης επί των αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου του Πωγωνάτου (673) ή Λέοντος του Ισαύρου (717) ή Μιχαήλ Γ’ (860).

Ποιος είναι ο Ακάθιστος Ύμνος

Ως Ακάθιστος Ύμνος έχει επικρατήσει να ονομάζεται το «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου. Είναι γνωστός και ως «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», ο οποίος ψάλλεται τις πρώτες πέντε Παρασκευής της Μεγάλης Σαρακοστής.

Κύρια θέμα των στίχων του, είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί ονομάστηκε «Ακάθιστος»

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο συγκεκριμένος ύμνος ονομάστηκε «Ακάθιστος» χάρη στην όρθια στάση που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας.

Ο Ακάθιστος Ύμνος δε αποτελείται από 24 «στροφές», οι οποίες είναι δύο ειδών.

Οι περιττοί, οι οποίοι είναι εκτενέστεροι, αποτελούνται από 18 στίχους. Οι πέντε πρώτοι στίχοι περιλαμβάνουν τη διήγηση, οι 12 επόμενοι αποτελούν τους χαιρετισμούς, οι οποίοι απευθύνονται προς την Θεοτόκο, και ο 18ος είναι το εφύμνιο «Χαίρε νύμφη Ανύμφευτε».

Οι άρτιοι αποτελούνται μόνο από πέντε στίχους διήγησης και το εφύμνιο «Αλληλούια». Από τους άρτιους οίκους, οι περισσότεροι αναφέρονται στο Χριστό και μερικοί στη Θεοτόκο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...