Εκκλησία

Τα τρία κεφάλια της “Λερναίας Ύδρας” του οικουμενισμού στο δρόμο για την πλήρη ενότητα

Του Μανώλη Κείου

 

Για τις προκλήσεις και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο “οικουμενικό ταξίδι της Εκκλησίας” μίλησε ο Καρδινάλιος Kurt Koch με την ευκαιρία της 60ης επετείου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας

«Δύο γεγονότα μεγάλης σημασίας για τον σκοπό της χριστιανικής ενότητας γιορτάζονται επί του παρόντος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιος Kurt Koch. Η δήλωση έγινε με την ευκαιρία της 25ης επετείου του «Ut unum sint» και της 60ης επετείου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.

Στις 5 Ιουνίου 1960, ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ ίδρυσε τη Γραμματεία Προώθησης της Χριστιανικής Ενότητας, η οποία αργότερα έγινε το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας το 1988. Στις 25 Μαΐου 1995, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ εξέδωσε το «Ut unum sint», την εγκύκλιό του σχετικά με την οικουμενική δέσμευση, χαρακτηρίζοντάς το ως «το μη αναστρέψιμο μονοπάτι» της Καθολικής Εκκλησίας.

Σε μια συνέντευξη στο Massimiliano Menichetti του Vatican News, ο Καρδινάλιος Κοχ μοιράστηκε τις σκέψεις του για το ταξίδι της Εκκλησίας στο μονοπάτι του οικουμενισμού.

Ο Καρδινάλιος Κοχ είπε ότι, από το 1960, η Εκκλησία μπόρεσε να παράγει πολλά αποτελέσματα από τους πολλούς διαλόγους και τις συναντήσεις που διοργανώθηκαν ως μέρος του οικουμενικού κινήματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο τελικός στόχος της ενότητας δεν έχει ακόμη επιτευχθεί επειδή «υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη ενότητας αλλά όχι για τη μορφή που πρέπει να λάβει».

Ωστόσο, «η ενότητα και η πολλαπλότητα δεν αντιτίθενται ακόμη και στον οικουμενισμό», καθώς κάθε εκκλησία μπορεί να συμβάλει συγκεκριμένα στην αποκατάσταση της ενότητας. Η οικουμενική διαδικασία είναι μια «ανταλλαγή δώρων».

Για παράδειγμα, μπορούμε να μάθουμε για την κεντρική θέση του Λόγου του Θεού στη ζωή της Εκκλησίας από εκκλησιαστικές κοινότητες που γεννήθηκαν από τη Μεταρρύθμιση. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, είπε επίσης, μπορεί να μας διδάξει για τη συνοδικότητα και τη συλλογικότητα των Επισκόπων, ενώ η Καθολική Εκκλησία μπορεί να δώσει έμφαση στην καθολικότητα της Εκκλησίας στο οικουμενικό κίνημα.

 

Βήματα προς τον οικουμενισμό

 

Ο Καρδινάλιος Κοχ υπογράμμισε τρία σημαντικά σημεία στο ταξίδι προς τον οικουμενισμό.

Το πρώτο, είπε, είναι ο διάλογος της φιλανθρωπίας, ο οποίος συνίσταται στη διατήρηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων εκκλησιών, και ο οποίος βοηθά στην υπερνίκηση προκαταλήψεων του παρελθόντος.

Το δεύτερο- ο διάλογος της αλήθειας - είναι η «θεολογική ανάλυση αμφιλεγόμενων ερωτήσεων» που οδήγησαν σε διαχωρισμό σε όλη την ιστορία.

Το τρίτο – ο πνευματικός οικουμενισμός - είναι η «βαθιά και ταυτόχρονη προσήλωση στην ιερατική προσευχή του Ιησού ότι« όλοι μπορούν να είναι ένα ».

 

25η επέτειος του "Ut unum sint"

Με την ευκαιρία της 25ης επετείου της εγκυκλίου του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, ο Καρδινάλιος Κοχ επισήμανε τη σημασία της, δεδομένου ότι ήταν η πρώτος εγκύκλιος για τον οικουμενισμό που έγραψε ένας Πάπας. Ο Καρδινάλιος υπενθύμισε ότι ο Ιωάννης Παύλος Β 'τόνισε τη δέσμευση της Καθολικής Εκκλησίας για την οικουμενική πορεία στην εγκύκλιο. Ο Ιωάννης Παύλος Β ', είπε, κάλεσε επίσης όλα τα μέλη της Εκκλησίας να συμμετάσχουν σε έναν «υπομονετικό, αδελφικό διάλογο» σχετικά με την υπεροχή του Επισκόπου της Ρώμης, με σκοπό την εξεύρεση μιας μορφής άσκησης της υπεροχής/πρωτείου που δεν παραιτείται, αυτό που είναι απαραίτητο για την αποστολή του, αλλά «ανοίγει σε μια νέα κατάσταση». Αυτό, σύμφωνα με τον Καρδινάλιο Κοχ, «είναι μια πολλά υποσχόμενη πρωτοβουλία».

 

Οι Πάπες και ο οικουμενισμός

Ο Καρδινάλιος Κοχ σημείωσε ότι όλες οι πάπες μετά την Β' Βατικάνεια σύνοδο έχουν δείξει άνοιγμα και συνέχεια στην οικουμενική πορεία.

Είπε, ακομη, ότι ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ τόνισε ότι η αποκατάσταση της χριστιανικής ενότητας ήταν θεμελιώδης για την ανανέωση της Εκκλησίας. Ο δε Πάπας Παύλος VI συνέβαλε στην υιοθέτηση του «Unitatis Redintegratio», του διατάγματος του Οικουμενισμού. Ο Άγιος Ιωάννης Παύλος Β΄ ήταν πεπεισμένος ότι η τρίτη χιλιετία θα έπρεπε να αντιμετωπίσει το μεγάλο έργο της αποκατάστασης της χαμένης ενότητας. Ο Πάπας Βενέδικτος XVI θεώρησε τον οικουμενισμό ως «θέμα πίστης» και ως εκ τούτου πρωταρχικό καθήκον του διαδόχου του Πέτρου.

Για τον Πάπα Φραγκίσκο, συνέχισε ο Καρδινάλιος, «είναι θεμελιώδες οι διάφορες εκκλησιαστικές κοινότητες να περπατούν μαζί από την πλευρά της ενότητας, γιατί η ενότητα μεγαλώνει καθώς ταξιδεύουμε μαζί».

Για τον εορτασμό της διπλής επετείου, το Ποντιφικό Συμβούλιο δημοσιεύει ένα Vademecum (ένα εγχειρίδιο αναφοράς) με σκοπό να βοηθήσει τους Επισκόπους να κατανοήσουν καλύτερα και να μεταφράσουν την οικουμενική τους ευθύνη.

Το Ποντιφικό Συμβούλιο εκδίδει επίσης το "Acta Œcumenica", μια ανασκόπηση που θα παρέχει τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την οικουμενική δέσμευση του Πάπα Φραγκίσκου και τις δραστηριότητες του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας. Θα χρησιμεύσει επίσης ως πόρος για οικουμενικό σχηματισμό.

 

Covid-19

Με τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή της εξάπλωσης του Covid-19, ο Καρδινάλιος Koch εξήγησε ότι ήταν δύσκολο να συνεχιστεί το έργο του οικουμενισμού. Τόνισε ότι ο οικουμενισμός βασίζεται σε «άμεσες, προσωπικές συναντήσεις» που δεν ήταν δυνατές λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών.

Ωστόσο, η δύσκολη κατάσταση, σημείωσε ο Καρδινάλιος Κοχ, «συμβάλλει στην ένωση χριστιανικών εκκλησιών καθώς όλες βρίσκονται στο ίδιο σκάφος».

Παρατήρησε ότι αυτό ήταν προφανές όταν ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε όλους να ενωθούν στην προσευχή του Κυρίου στις 25 Μαρτίου για να προσευχηθούν για τον τερματισμό της πανδημίας. Οι επιστολές που έστειλε στους επικεφαλής διαφόρων χριστιανικών εκκλησιών ελήφθησαν θερμά και πολλοί εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία του Πάπα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF