Εκκλησία

Μετά φόβο Θεού πίστεως... Χαιρετισμοί σήμερα στις εκκλησιές στην εποχή του κορωνοϊού

Κι ενώ σήμερα τελούνται οι Β' Χαιρετισμοί, η Εκκλησία διάγει την πιο αλλόκοτη και συνάμα ανησυχητική περίοδο, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού. Παρόλο που αρχικά η δήλωση της ΔΙΣ “εξαγρίωσε” όλους αυτούς που αναζητούν ευκαιρία να “επικηρύξουν” τους πιστούς και την Ιεραρχία, οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου έριξαν τους τόνους. Ο Αρχιεπίσκοπος το είπε πως “Δεν έχουμε μετρητή πίστης''

Κι υπό αυτό το πρίσμα θα τελούνται εφεξής οι Θείες Λειτουργίες...

Πάντως οι δηλώσεις των Ιεραρχών συνεχίζονται, καθώς και οι πρωτοβουλίες των κατά τόπους Μητροπόλεων.

Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τόνισε:

«Εμείς θα λειτουργούμε. Οι αρρώστιες είναι πάντα αρρώστιες. Οι ιερείς ποτέ δεν ασθενήσαμε από τη Θεία Κοινωνία αλλά αυτό είναι θέμα πίστεως. Ελπίζω ο Βόλος να φανεί αντάξιος των περιστάσεων και να αδειάσουν οι πλατείες, η παραλία, τα τσιπουράδικα και οι καφετέριες. Η χθεσινή εικόνα από τον Βόλο, είναι όπως και σε άλλες πόλεις, δηλαδή σαν να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά ελπίζω μέρα με την ημέρα τα πράγματα να αλλάξουν. Για εμάς σήμερα μια φράση κυριαρχεί, «Μένω στο σπίτι, Άγια πράξη».

Για τους ιερούς ναούς τόνισε ότι θα παραμείνουν ανοιχτοί, αλλά ήδη, προσέθεσε, οι άνθρωποι ξέρουν κι αναλαμβάνουν την προσωπική τους ευθύνη. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τους ιερούς ναούς γιατί πολλοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να εισέλθουν στους ναούς για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κερί. Ωστόσο, έχουν σταματήσει οποιεσδήποτε άλλες συναντήσεις και συγκεντρώσεις και προσπαθούμε να κρατήσουμε «ζωντανά» τα συσσίτια. Το ζήτημα αυτό θα το αντιμετωπίσουμε με έκκληση σε νεότερες γυναίκες να βοηθήσουν στην προσπάθεια. Επίσης ετοιμάζουμε μια τηλεφωνική γραμμή για να έχουν επικοινωνία όσοι το επιθυμούν, αλλά και για την περίπτωση που κάποιοι άνθρωποι «εγκλωβιστούν» στο σπίτι τους και χρειάζονται τα φάρμακά τους ή λίγα τρόφιμα». Για τη Θεία Κοινωνία τόνισε πως ποτέ ο κλήρος δεν ασθένησε από τη μετάληψη.

Στάθηκε δε στο θέμα της νηστείας και τόνισε πως -ειδικά αυτήν την περίοδο- οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς δεν θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρή νηστεία.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για προστασία εκ του κορονοϊού

Έγγραφο προς τους Διευθυντές των Ιδρυμάτων της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αλεξανδράκειο Γηροκομείο και Άσυλο Ανιάτων, απέστειλε ο Μητροπολίτης Μεσση­νίας κ. Χρυσόστο­μος, με οδηγίες προστασίας του προσωπικού και των νοσηλευομέ­νων εκ του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τά ηλικιωμένα άτομα καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη από το κορονοϊό (Covid- 19).Για όλες αυτές τις ευπαθείς ομάδες και μάλιστα των κλειστών δομών κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των παρα­κά­τω μέτρων γιά την πρόληψη της μετάδοσης και της διασποράς του ιού :

Απαγορεύονται αυστηρά οι επισκέψεις τρίτων.

Απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες, κυρίως οι εξωτερικές και ιδίως σε κλειστούς χώρους.

Με ευθύνη των διευθυντών η σίτιση θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και ιδιαίτερα βιταμίνη D και εν γένει ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος των τροφίμων, κατά τις ειδικότερες υπαγορεύσεις των ιατρών.

Οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες θα πρέπει με ευθύνη να προσέρχονται στην υπηρεσία τους αφού έχουν προηγουμένως λάβει όλα τα μέτρα προστασίας. Οποιαδήποτε υπόνοια νόσου θα πρέπει να καθιστά τον εργαζόμενο ή συνεργάτη αποκλει­σμένο των ανωτέρω δομών.

Ο εφοδιασμός σε τρόφιμα και λοιπές παροχές θα πρέπει να γίνεται αφού έχουν προβλεφθεί και τηρηθεί όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (καθαριότητα του χώρου αποθήκευ­σης, χρήση μασκών και απολυμασμένων γαντιών μιας χρήσης από τους μεταφορείς και χρήστες των συσκευασιών)

Οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι των Τμημάτων και των Γρα­φείων, και οι ιατροί των δομών έχουν την γενική ευθύνη για την παραπάνω πληροφόρηση, την εφαρμογή των ανωτέρω οδηγιών και εν γένει τη συμμόρφωση του προσωπικού στους παραπάνω περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, καθώς και τη συνεχή πληροφόρηση και εφαρμογή των οδηγιών των αρμο­δίων αρχών της Πολιτείας.

Να καταγράφονται λεπτομερώς τυχόν περιπτώσεις διακομιδής ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε στο ενδεχόμενο νόσου να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση.

Να επιτηρούνται οι τρόφιμοι ώστε να αποκλείεται η κοινή χρήση των σερβίτσιων φαγητού.

Απαγορεύεται η επαφή με άτομα με συμπτωματολογία λοίμω­ξης του αναπνευστικού συστήματος. Τα άτομα αυτά θα πρέπει αμέσως να απομονώνονται και να επιλαμβάνεται άμεσα ο ιατρός της μονάδας.

Να προσαρμοστεί, μετριαστεί η ακόμη και να ανασταλεί η νηστεία της Σαρακοστής σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχει υποδείξει ο ιατρός της δομής αλλά και σε όποιον άλλο τρόφιμο ζητηθεί προσαρμογή ή μετριασμό ή ακόμη και αναστολή από τον ίδιο ή το συγγενικό του περιβάλλον.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Να καθαρίζουν ολους τους χώρους του ιδρύματος τακτικά και με επιμέλεια όχι μόνο με καθαριστικά απορριπαν­τικά αλλά και με αντισηπτικά διαλύματα στη συνεχώς.

Να αποφεύγονται οι μετακινήσεις με τα ΜΜΜ.

Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν καθημερινά τους υπευθύνους των δομών αν ήλθαν σε επαφή με άτομα ευάλωτα ή ασθενούντα. Στις περιπτώσεις αυτές να απομακρύνονται άμεσα από τον εργασιακό χώρο και να απολυμαίνονται όλα τα σημεία επαφής.

Να ανασταλούν τα ταξίδια των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα και να πραγματοποιούνται μόνο το απολύτως αναγκαία και εκ σοβαρού λόγου επιβαλλόμενα.

Να εφαρμόζεται αυστηρή υγιεινή των χεριών και να αποφεύ­γε­ται η επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

Να διασφαλίζεται η απόλυτη και ακριβής συμμόρφωσης αφενός στη χρόνια ή έκτακτη φαρμακευτική αγωγή που ενδε­χο­μένως παρέχεται και αφετέρου στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

Να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε χώρους συγχρωτισμού και συναθροίσεων.

Να εξασφαλίζεται η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να διενεργείται άμεσα η ιατρική αξιολόγηση.

Απαγορεύεται η επίσκεψη σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Να αποφεύεγεται η επίσκεψη σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

Να πλένονται τα χέρια με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να στεγνώνονται με αέρα ή καθαρή πετσέ­τα/χαρτοπετσέτα ή με επάλειψη των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

Να χρησιμοποιείται μάσκα μιας χρήσεως με σωστή εφαρμογή της στο στόμα και τη μύτη, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.

Να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσεως σε περίπτωση περι­ποίησης ασθενών, αιμοληψιών, ιατρικών πράξεων, καθα­ρι­σμού επιφανειών, διαχείρισης μολυσματικών ουσιών και να απορρίπτονται σε ειδικά δοχεία αμέσως μετά την εκτέλεση της εργασίας.”

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων χθες το απόγευμα τόνισε: “Ας μήν ἀνησυχοῦμε γιά ὅσα συμβαίνουν γύρω μας, γιά ὅσα φοβόμαστε ὅτι σχεδιάζουν καί ἐπι­βουλεύονται ἄν­­­θρωποι πού θέ­λουν νά μᾶς ἀδι­κή­σουν ἤ νά μᾶς βλάψουν εἴτε ὡς ἄτομα εἴτε ὡς κοινωνία εἴτε ὡς ἔθνος, ἀλλά ἄς προσπαθοῦμε νά παραμένουμε πά­ντοτε κοντά στόν Θεό, πιστοί καί ἀφοσιωμένοι στήν ἀγάπη του καί στήν Ἐκκλησία μας, ὥστε νά ἰ­σχύει καί γιά μᾶς ὁ στίχος πού προ­ανέφερα: «καί ἥν ἄν βουλήν βουλεύσησθε διασκε­δά­­σει Κύριος, ὅτι μεθ᾽ ἡμῶν ὁ Θε­ός». Ἰδιαιτέρως αὐτή τή δύσκολη πε­ρίοδο γιά ὅλους μας, καί ἐξαιτίας τῶν προ­βλημάτων στά σύνορά μας ἀλλά, πολύ περισσότερο, ἐξαι­τίας τῆς ἐπι­δημίας πού μαστίζει τόν κόσμο μας.

Ἄς ἔχουμε τήν ἐμπιστοσύνη μας στόν Θεό καί στήν προστασία του, ἀλλά ἄς ἀκολουθοῦμε καί ἄς τη­ροῦ­με τίς συστάσεις καί τίς ὁδη­γίες τῆς πο­λι­τείας καί τῶν ἁρμο­δίων φο­ρέων γιά τήν προσωσπική μας ὑγεία ἀλ­λά καί γιά τή δημόσια ὑγείας.

Ἄς τηροῦμε σχολαστικά τίς συ­στάσεις τῶν εἰδικῶν γιά καθαριό­τητα καί ὑγιεινή, κυ­ρίως τῶν χε­ριῶν. Ἄς μήν ἐκθέ­του­με τόν ἑαυ­τό μας ἀλλά καί τούς ἀδελφούς μας σέ κίνδυνο, ἐάν ἔχουμε κά­ποια ἀπό τά συμπτώ­μα­τα πού μπο­ρεῖ νά σχετίζονται μέ τόν ἐπικίν­δυνο ἰό. Ἄς μένουμε στό σπίτι, ἰδιαιτέρως οἱ μεγαλύτεροι στήν ἡλι­κία καί οἱ ἀσθενεῖς, καί ἄς πε­ριορίσουμε κατά τό δυνατόν ὅλοι τήν παρουσία μας σέ χώρους πο­λυ­σύχναστους καί κυρίως χωρίς νά παίρνουμε τά ἀναγκαῖα προ­στα­τευτικά μέτρα.Ἔχουμε χρέος καί εὐθύνη νά ἀκολουθοῦμε τίς συστάσεις τῶν εἰ­δικῶν γιά νά ἀποφευχθεῖ ἡ διά­δοση τοῦ ἰοῦ πού μπορεῖ νά ἔχει δυ­σά­ρεστες συνέπειες γιά κάποι­ους ἀδελφούς. Δέν χρειάζεται νά φοβούμεθα, ἀλλά νά προσέχουμε καί νά συμ­μορ­φωνόμεθα στίς ὁδηγίες τῶν ὑπευ­θύνων, καί νά ἔχουμε τήν ἐμπιστοσύνη μας στόν Θεό ὅτι θά διασκεδάσει καί αὐτή τή δοκιμα­σία καί ἐν τέλει θά μᾶς λυτρώσει καί ἀπό αὐτήν. Ἀρκεῖ ἐμεῖς νά πι­στεύουμε ἀλλά νά πράττουμε καί τό καθῆκον μας ἀκολουθώντας πι­στά τούς κανόνες ὑγιεινῆς πού ὁρίζει ἡ πολιτεία”.

Σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 7:00 μ.μ. θα χοροστατήσει στη Β’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας.

Παρέμβαση είχαμε κι από τον Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία ο οποίος συμφώνησε να μην ασπάζονται οι πιστοί τα εικονίσματα:

“Πραγματικά, εἶναι δύσκολα τά πράγματα, πού συμβαίνουν στόν πλανήτη μας μέ αὐτόν τόν ἰό, γιατί εἶναι μεταδοτικός καί θανατηφόρος, ἀλλά σέ μᾶς τούς χριστιανούς, πού πιστεύουμε στόν ἀληθινό Θεό, δέν πρέπει τό κακό αὐτό νά μᾶς δημιουργεῖ τρόμο καί πανικό. Θά λαβαίνουμε βέβαια ἀπό τήν ἀνθρώπινη πλευρά μας τά μέτρα μας, ἀλλά δέν πρέπει, λέγω, νά ἔχουμε πανικό καί ἀγωνία. Οἱ χριστιανοί γνωρίζουμε νά τά ἀκουμπᾶμε ὅλα στόν Θεό, γιατί ἔτσι μᾶς λέγει ἡ Ἐκκλησία μας νά κάνουμε: «Ἑαυτούς καί ἀλλήλους καί πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα»!

Ἔπειτα, ἀδελφοί μου, στήν προσευχή μας μήν παραλείπουμε, νά παρακαλοῦμε τήν Παναγία μας νά φυλάγει τήν οἰκογένειά μας καί τήν πατρίδα μας, τήν Ἑλλάδα, ἀλλά καί ὅλο τόν κόσμο ἀπό τό κακό τοῦ κορωνοϊοῦ καί νά φωτίσει τούς ἰατρούς νά βροῦν τό φάρμακο ἐναντίον του, γιά νά μήν ἔχουμε θανάτους ἀπό τό μεγάλο αὐτό κακό, πού μᾶς βρῆκε στά τελευταῖα αὐτά χρόνια.

Πέρα ὅμως ἀπό αὐτό, χριστιανοί, πρέπει νά λαμβάνουμε καί μόνοι μας τά μέτρα καί ἐμεῖς οἱ ἴδιοι νά μήν κολλήσουμε, ἀλλά καί στούς ἄλλους μήν μεταδοθεῖ ἀπό ᾽μᾶς τό θανατικό. Δηλαδή: (α) Ὅταν συναντόμαστε μέ κάποιο πρόσωπο, ἄς μήν τό χαιρετοῦμε μέ διαχυτικότητα, μέ ἀγκαλιές καί φιλήματα, γιατί αὐτά εἶναι μεταδοτικά τοῦ ἰοῦ. Τώρα τελευταῖα, κάποια χριστιανή, πῆγε γιά προσκύνημα σέ ἕνα μοναστήρι τῆς Μητρόπολής μας. Πηγαίνοντας λοιπόν νά ἀγκαλιάσει τήν παλιά της φίλη, τήν ἡγουμένη, αὐτή τῆς εἶπε: «Πέρα, γιατί τώρα εἶναι ἐποχή τῶν ἀποστάσεων»!

Ἐπίσης, ὅταν νοιώθετε ὅτι ἔχετε ἕναν περίεργο βῆχα ἤ προκλητικό φτέρνισμα, θά τομήσω νά πῶ, μήν πηγαίνετε στήν Ἐκκλησία, γιατί πιθανόν κάποιο σταγονίδιο τοῦ βῆχα ἤ τοῦ φτερνίσματος νά πέσει στόν ἄλλο καί νά τοῦ κάνει ζημιά. Μήν νοιώθετε δέ ὡς ἁμάρτημα τό ὅτι δέν πήγατε στήν Ἐκκλησία, γιατί ξέρει ὁ Θεός γιατί τό κάνατε αὐτό. Καί ἡ Ἐκκλησίας μας ἔχει τό αἴτημα πού λέει, «ὑπέρ τῶν δι᾽ εὐλόγους αἰτίας ἀπολειφθέντων»!

Ἀκόμη, Γορτύνιοι καί Μεγαλοπολῖτες χριστιανοί, γιά τήν ἐκ μέρους μας προφύλαξη ἀπό τόν κυκλοφοροῦντα ἰό, ἔχω νά σᾶς πῶ κάτι πού μοῦ εἶπε ἕνα καλός ἀρχιερεύς ἀπό τήν Μακεδονία. «Ἐγώ – μοῦ εἶπε – στό ποίμνιό μου συνέστησα νά μήν ἀσπάζονται τά εἰκονίσματα, ἀλλά νά κάνουν μόνο μία μετάνοια ἤ ὑπόκλιση σ᾽ αὐτά». Καί δίκαιο βεβαίως ἔχει. Ἀλλά θά μποροῦσαν οἱ ἱερεῖς νά φροντίζουν νά ἔχουν ἕνα καλό ἀντισηπτικό καί νά πλένουν μέ αὐτό συχνά τά εἰκονίσματα καί τότε κανένας κίνδυνος. Γιατί ἐγώ, ὁ ἐπίσκοπος Ἱερεμίας, δέν θά ἀναπαυθῶ νά πάω στήν Παναγία τήν Προυσιώτισσα, πού εὐλαβοῦμαι πολύ, ἤ τήν Παναγία Βαρνάκοβα, ὅπου μέ ἔταξε ἡ μητέρα μου, καί νά ἀρκεστῶ μόνο σέ μία ἁπλῆ ὑπόκλιση στίς θαυματουργές αὐτές σεβάσμιες Εἰκόνες. Παρακαλῶ λοιπόν τούς ἱερεῖς νά ἔχουν πολύ ἀντισηπτικό στόν Ναό τους καί νά ἀποσπουγγίζουν μέ αὐτό καλά τά ἱερά εἰκονίσματα.

Ἰδιαίτερα ὅμως, ἀδελφοί μου, ἐμεῖς οἱ χριστιανοί, πού πιστεύουμε καί ἀγαπᾶμε τόν Ἰησοῦ Χριστό καί τήν Ἁγία Του Ἐκκλησία, ὡς τό πιό δυνατό καί ἀποτελεσματικό φάρμακο, ὄχι μόνο γιά τήν ψυχή μας, ἀλλά καί γιά τό σῶμα μας, ἔχουμε τήν Ἁγία Κοινωνία. Εἶναι ἡ μετάληψη τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματος τοῦ Χριστοῦ μας. Καί ὁ Ἰησοῦς Χριστός, ἀδελφοί, εἶναι ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, ὁ Θεός μας, πού σαρκώθηκε στήν Παναγία μας, κατά τόν Εὐαγγελισμό Της. Ἐπιθυμῶ καί εὔχομαι νά πιστεύετε δυνατά στήν θεία Κοινωνία καί νά τήν λαμβάνετε συχνά, προσπαθοῦντες βέβαια πρῶτα γιά τήν καθαρότητα τῆς ψυχῆς σας. Καί ἐπειδή πιστεύω, ὅπως καί σεῖς, ὅτι ἡ Θεία Κοινωνία, στά ἁπλᾶ εἴδη τοῦ ἄρτου καί τοῦ οἴνου, εἶναι Αὐτός ὁ Ἴδιος ὁ Ἰησοῦς Χριστός, γι᾽ αὐτό καί πονῶ μαζί σας γι᾽ αὐτά πού λέγουν μερικοί – εὐτυχῶς ὄχι ἀπό τήν ἐπαρχία μας, τήν δουλεμένη καί κατηχημένη καλά γιά χρόνια ἀπό τόν παλαιό της Ἱεροκήρυκα, τόν φημισμένο τώρα Μητροπολίτη Σπάρτης κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟ. Τί λέγουν αὐτοί; Λέγουν στούς ἄλλους τόν βλάσφημο λόγο, νά μήν κοινωνοῦν, γιατί μέ τήν Θεία Κονωνία ὑπάρχει τάχα ὁ κίνδυνος νά κολλήσουν ἰό. Ὁ λόγος αὐτός, χριστιανοί μου, πραγματικά εἶναι βλάσφημος. Πεῖτε μου: Εἶναι ποτέ δυνατόν ἡ ΖΩΗ νά φέρει θάνατο; Ἀλλά, ἄς μήν κάνουμε διάλογο πάνω στόν ἀσεβῆ λόγο τῶν ἀπίστων ἤ ὀλιγοπίστων αὐτῶν ἀνθρώπων.

Σᾶς παρακαλῶ, χριστιανοί μου, γιά τήν σωτηρία τῶν ψυχῶν σας πρῶτα, καί γιά τήν ὑγεία σας ἔπειτα, νά πηγαίνετε νά κοινωνᾶτε, μέ τήν πίστη ὅτι αὐτό πού παίρνετε εἶναι ὁ Χριστός, ὁ Θεός μας, ὁ Σωτήρας μας.

Τέλος, ἀδελφοί χριστιανοί, ἄς ψάξουμε νά βροῦμε τήν αἰτία ὅλων αὐτῶν τῶν μεγάλων κακῶν, πού γίνονται αὐτά τά χρόνια ὄχι μόνο στήν πατρίδα μας, ἀλλά καί στόν κόσμο ὁλόκληρο. Καί ἡ Ἁγία Γραφή μᾶς λέγει ὅτι γιά κάθε κακό εἴτε οἰκονομικό, εἴτε κοινωνικό, εἴτε ἠθικό καί σωματικό κακό, αἰτία εἶναι τά ἁμαρτήματά μας. Γι᾽ αὐτό καί ἡ Ἁγία Γραφή πάλι γιά τήν θεραπεία μιᾶς πληγῆς πού συμβαίνει στήν χώρα, συνιστᾶ τήν μετάνοια. Καί ἐγώ, χριστιανοί μου, αὐτό συνιστῶ καί στόν ἑαυτό μου καί σέ σᾶς, καί στούς ἱερεῖς καί στούς μοναχούς, καί στούς ἄρχοντες καί γιά τόν λαό, μικρούς καί μεγάλους. Ἄς ποῦμε ὅλοι μας τό «ἥμαρτον» καί πρός τόν Θεό καί μεταξύ μας.

Εὔχομαι, ἀδελφοί χριστιανοί, ἡ Παναγία μας νά φυλάγει ὅλους μας ἀπό κάθε κακό. Γιατί εἶναι πολλά τά κακά καί ὄχι μόνο ὁ κορωνοϊός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...