Εκκλησία

Αποφασίζει για την Αλεξάνδρεια το Πατριαρχείο Μόσχας-Νέα πυρά Φιλάρετου και Βαρθολομαίου

Πλησιάζει η ώρα που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα λάβει απόφαση για τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας μετά την αναγνώρισή της νέας ουκρανικής εκκλησίας.

Την επόμενη εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συζητήσει το θέμα των σχέσεων με τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β 'της Αλεξάνδρειας, ο οποίος αναγνώρισε τη μη κανονική νέα εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) τις επόμενες μέρες.

Μιλώντας σε ετήσια συνέλευση της Μητρόπολης Μόσχας την Παρασκευή, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών δήλωσε ότι τον Νοέμβριο ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας "άρχισε να μνημονεύει τον σχισματικό ηγέτη στις προσευχές του μη κανονικά, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα εξέφρασε την υποστήριξή του στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ηγέτη της Μακαριώτατο Μητροπολίτης Ονούφριο”.

Ο Πατριάρχης της Αλεξάνδρειας "αποφάσισε να το κάνει χωρίς καμία συνοδική απόφαση, αλλά αποφάσισε μονομερώς μετά από διαβουλεύσεις με μερικούς επισκόπους", δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη λογική εκείνων που προσπαθούν να εξηγήσουν τις ενέργειες του Πατριάρχη Θεόδωρου με βάση εξωτερικούς παράγοντες. "Πολλοί μιλούν για εξωτερική πίεση που ασκείται στον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, αλλά, φυσικά, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που έχει κάνει", είπε.

"Η Ιερά Σύνοδος μας, της οποίας η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να καταλήξει σε συμπεράσματα για αυτό", είπε.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας δήλωσε επίσης ότι «στην εκκλησία μας προσφέρθηκε και εξακολουθεί να προσφέρεται προσευχή για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία στη Θεία Λειτουργία. Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση έχει αλλάξει εκεί, αλλά η Εκκλησία παραμένει σταθερή και ισχυρή στην πίστη».

Υπενθύμισε στον κλήρο ότι "οι προσευχές μας δεν είναι τυπικές. Στηρίζουν την Εκκλησία. Ισχυρή προσευχή είναι αυτό που η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας αναμένει από εμάς. "

Νέα επίθεση από Φιλάρετο

Την ίδια στιγμή ο "Επίτιμος Πατριάρχης" του OCU Φιλάρετος και επικεφαλής του “Πατριαρχείου Κιέβου” (UOC-KP) δήλωσε σε μια συνέντευξη στο "ICTV Facts"ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θέλει να είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων και επομένως επεκτείνει τη σφαίρα αρμοδιότητάς του σε όλο τον κόσμο.

"Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης θέλει να έχει δικαιώματα στην Ορθοδοξία παρόμοια με τον Πάπα στον καθολικισμό. Δεν θέλει πλέον να είναι ο πρώτος μεταξύ ίσων”, δήλωσε ο Φιλάρετος , ο οποίος υπογράμμισε ότι ο επικεφαλής του Φαναρίου υπέγραψε τον Τόμο και έδωσε αυτοκεφαλία στην OCU μόνο για να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του και να αυξήσει τον αριθμό του ποιμνίου της Κωνσταντινούπολης.

"Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία δεν συμπεριλαμβάνει πάνω από 10 χιλιάδες πιστούς", δήλωσε ο Φιλάρετος. "Στην πραγματικότητα, ολόκληρο το ποίμνιό του βρίσκεται εκτός της Τουρκίας - στις ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα. Με ολόκληρη τη Διασπορά, το ποίμνιο δεν υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια, ενώ η Ουκρανική Εκκλησία είναι περίπου 35 εκατομμύρια. Είναι δέκα φορές περισσότερο. Επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι να ενισχύσει το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης εις βάρος της ουκρανικής εκκλησίας. Ως εκ τούτου, διευκρίνισε στον Τόμο ότι οι εκκλησίες της Ουκρανικής Διασποράς ανήκουν σε αυτόν. "

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής του UOC-KP, ενορίες που βρίσκονται εκτός Ουκρανίας θα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του “Πατριαρχείου Κιέβου”.

Ο Φιλάρετος σημείωσε ότι είχε γνωρίσει τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης από τη δεκαετία του 1960 και κατά συνέπεια ήταν βέβαιος ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιδίωξε να αποκτήσει τα ίδια δικαιώματα στην Ορθοδοξία όπως ο Πάπας στον καθολικισμό. «Δεν θέλει πλέον να είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων», τόνισε ο επικεφαλής της UOC-KP.

«Η ουκρανική εκκλησία έχει γίνει απόλυτα εξαρτημένη από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης», κατέληξε σημειώνοντας επίσης πως δεν τηρούν την ουκρανική παράδοση “αλλά την αλλάζουν με την ελληνική; "

Επίσκοπος Αβύδου

Προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Μελετών της Ανατολής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Φριβούργου (Ελβετία) ο Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και Καθηγητής του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας Σαμπεζύ Γενεύης, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα την Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας σε μια σειρά διαλέξεων που έχουν πραγματοποιηθεί –κυρίως από Ρώσσους- για το θέμα αυτό.

Στην ομιλία του ο ανέλυσε τις κύριες πλευρές του Ουκρανικού ζητήματος: Η Ουκρανία ως κανονική δικαιοδοσία του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως, το δικαίωμα του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως να παρέχει την αυτοκεφαλία, το δικαίωμα αποδοχής εκκλήτου, η είσοδος των σχισματικών στην κανονική Εκκλησία και η ύπαρξη ή μη αποστολικής διαδοχής σε σχισματικούς και συγκεκριμένα στους πρώην σχισματικούς της Ουκρανίας. Ο Θεοφιλέστατος στήριξε τις θέσεις του με πλούσια αναφορά σε ιστορικές και κανονικές πηγές.

Ακολούθησαν ερωτήσεις εκ μέρους των Καθηγητών και των φοιτητών.

Οι ανωτέρω φορείς εξέφρασαν την πρόθεση να εκδώσουν την ομιλία του Θεοφιλεστάτου που έγινε στα Γαλλικά σε βιβλίο που θα περιέχει και άλλες σχετικές εισηγήσεις για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...