Του Μανώλη Κείου
«Πρέπει να διατηρηθεί το status quo» για τους Ανατολικούς Καθολικούς (Ουνίτες) και τους Ορθοδόξους ανέφερε σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες από το Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ρουμανία, υπενθυμίζοντας τα λόγια του Ιωάννη Παύλου ΙΙ ότι η Εκκλησία "αναπνέει με δύο πνεύμονες", αλλά πρόσθεσε ότι το "status quo" της διαίρεσης μεταξύ της Καθολικής και της Ορθόδοξης εκκλησίας "πρέπει να διατηρηθεί."
Αν ισχύει κάτι τέτοιο έρχεται να ανατρέψει όλα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει περί ενότητας σε οικουμενιστικό φόντο!
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομολογία αυτή ήρθε σε συζήτηση με Ιησουίτες στην Ρουμανία στο τέλος της πρώτης ημέρας της επίσκεψής του στη χώρα.
Συγκεκριμένα στον ποντίφικα τέθηκε η παρακάτω ερώτηση:
“Η Ελληνική Καθολική Εκκλησία (Ουνίτες) έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη χώρα μας. Ορισμένοι λένε ότι αυτή η Εκκλησία έχει εκπληρώσει τον ιστορικό της ρόλο και ότι οι πιστοί πρέπει να επιλέξουν να μπουν στην Λατινική ή την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αλλά αύριο θα αγιοποιήσετε επτά μάρτυρες επισκόπους. Αυτό με κάνει να καταλάβω ότι αυτή η Εκκλησία έχει μέλλον. Τι νομίζετε;”
Ο Πάπας απάντησε:
“Η θέση μου είναι αυτή του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β '. Η Εκκλησία αναπνέει με δύο πνεύμονες. Και ο ανατολικός πνεύμονας μπορεί να είναι ορθόδοξος ή καθολικός. Το status quo πρέπει να διατηρηθεί. Υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα και μια ποιμαντική ζωή που πρέπει να διατηρηθεί. Αλλά η Ουνία (Uniatism) δεν είναι πλέον ο δρόμος σήμερα. Στην πραγματικότητα, θα έλεγα ότι δεν είναι θεμιτή σήμερα. Σήμερα, όμως, η κατάσταση πρέπει να γίνει σεβαστή και οι Έλληνες Καθολικοί Επίσκοποι βοήθησαν να συνεργαστούν με τους πιστούς”.
Η δήλωση αυτή του Πάπα έχει προκαλέσει σύγχυση στους κόλπους των Ρωμαιοκαθολικών.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που του καταλογίζουν πως μιλά με έναν τρόπο που είναι ασαφής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρερμηνείες.
Όσο για το σχόλιο του Πάπα ότι το σημερινό "status quo πρέπει να διατηρηθεί", αναλυτές εκτιμούν πως σημαίνει ότι οι Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες πρέπει να διατηρηθούν.
Παρόλα αυτά οι εμπειρογνώμονες θεωρούν πως κάποιοι Ορθόδοξοι μπορεί να χαιρετίσουν το σχόλιο που φαινόταν να καταδικάζει την Ουνία.