Του Μανώλη Κείου
Ως συνήθως τα "μαργαριτάρια" ο Πάπας τα φυλάει για την καθιερωμένη συνέντευξη στο αεροπλάνο της επιστροφής από τα ταξίδια του.
Έτσι και αυτήν την φορά, μετά το πέρας του ταξιδιού στην Ρουμανία, ο Φραγκίσκος ασχολήθηκε με μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ανάγκης αλληλεγγύης ενόψει των παγκόσμιων προβλημάτων, των σχέσεων μεταξύ Ρ/Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και της τρέχουσας κατάστασης στην Ευρώπη.
"Αν η Ευρώπη δεν μοιάζει καλά με αφρομή τις μελλοντικές προκλήσεις, η Ευρώπη θα φθίνει, θα μαραθεί", δήλωσε ο Πάπας σε μια ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες τάσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ερωτηθείς για τις ομάδες που «δεν επιθυμούν την αδελφοσύνη» αλλά «προτιμούν να πορευτούν μόνοι», ο Πάπας είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να «αναλάβει και πάλι τον μυστικισμό των ιδρυτών της». Η Ευρώπη χρειάζεται να είναι "η ίδια", να ανακαλύψει " την ταυτότητα, τη δική της ενότητα ", για να ξεπεράσει τις«διαιρέσεις και τα σύνορα». Αναγνώρισε ότι τα έθνη έχουν τη δική τους ταυτότητα, την οποία πρέπει να προστατεύουν. αλλά, συνέχισε, "με τον μυστικισμό της πολυμορφίας." Υπάρχει μια «παγκοσμιοποίηση», είπε, «όπου όλες οι κουλτούρες γίνονται σεβαστές, αλλά όλοι είναι ενωμένοι».
Παγκόσμια αλληλεγγύη
Ερωτηθείς από Ρουμάνο δημοσιογράφο για το «μήνυμα» του για τους γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους να εργαστούν στο εξωτερικό, ο ποντίφικας είπε: "Η απόσπαση του εαυτού του καθενός έτσι ώστε η οικογένεια να μην στερείται τίποτα είναι πράξη αγάπης ... Μια τέτοια αποκόλληση είναι πάντα οδυνηρή κατάσταση ". Εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για τις πολιτικές που κατέστησαν τέτοιους διαχωρισμούς απαραίτητους, λέγοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για τοπικά προβλήματα, αλλά για παγκόσμια" έλλειψη αλληλεγγύης " συμπληρώνοντας ότι απαιτείται παγκόσμια αλληλεγγύη.
Βοηθήστε τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς
Μιλώντας ειδικά για την Ιταλία, απαντώντας σε μια ξεχωριστή ερώτηση, ο Πάπας είπε ότι δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις ειδήσεις για διάφορες πολιτικές εκστρατείες και ομολόγησε, «δεν καταλαβαίνω την ιταλική πολιτική».
Αντ 'αυτού, είπε ότι προσεύχεται ότι «όλη η Ιταλία μπορεί να προχωρήσει και οι Ιταλοί να ενωθούν, ώστε να είναι πιστοί στον συμβιβασμό τους». Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε: "Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολιτικούς να είναι ειλικρινείς και να μην εκστρατεύσουν με ανέντιμες σημαίες, κακομεταχείριση, δυσφήμιση, σκάνδαλα και συχνά σπέρνουν μίσος και φόβο. "Αυτό είναι τρομερό", είπε. "Ο πολιτικός δεν πρέπει να εξαπλώνει το μίσος και το φόβο, αλλά μόνο την ελπίδα", μιλώντας για πραγματικές ανάγκες.
Οικουμενισμός αίματος και φιλανθρωπίας
Ο Πάπας Φράνσις μίλησε για τη «σχέση του απλωμένου χεριού, όταν υπάρχουν συγκρούσεις» απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων θρησκευτικών ομολογιών, μεταξύ διαφόρων εθνοτικών ομάδων και στον κόσμο της πολιτικής.
Όσον αφορά τους Ορθόδοξους, ιδιαίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος εξήρε τον Ρουμάνο Πατριάρχη Δανιήλ. "Μιλήσαμε ως αδελφοί", είπε. Και όπως έκανε συχνά στο παρελθόν, ο Πάπας τόνισε τη σημασία ενός οικουμενισμού «αίματος» και «φιλανθρωπίας», αναφερόμενος αντίστοιχα στην κοινή μαρτυρία που δίνουν οι μάρτυρες διαφορετικών χριστιανικών ομολογιών και σε χριστιανούς από διαφορετικές κοινότητες που δουλεύουν μαζί για να βοηθήσουν "τους φτωχούς, τους άρρωστους, τους ασθενείς".
Στο τέλος της συνέντευξης , ο Πάπας δήλωσε ότι ήταν ευγνώμων για τη βροχή, η οποία του επέτρεψε να δει "το πανέμορφο τοπίο της Ρουμανίας" και ολοκλήρωσε με το αίτημα προς τους πιστούς δημοσιογράφους "να προσευχηθούν για την Ευρώπη, για την ενότητα, και ότι ο Κύριος θα μας δώσει χάρη", ενώ προς όσους δεν είναι πιστοί, ζήτησε «ελπίδα για καλή θέληση, μια εγκάρδια καλύτερη ευχή, η επιθυμία να γίνει ξανά η Ευρώπη της ιδέας των ιδρυτών της».