Του Μανώλη Κείου
Η οικουμενική διάσταση της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρουμανία επισημάνθηκε στο Βουκουρέστι την Παρασκευή, με τη συνάντησή του με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας και την απαγγελία της Προσευχής του Κυρίου στο νέο Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της πόλης.
Ο Πάπας βρίσκεται από χθες σε τριήμερη επίσκεψη στο κατά κύριο λόγο Ορθόδοξο Βαλκανικό κράτος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στην εκκλησία δήλωσε ότι επιθυμούσε να μοιραστεί κάποιες σκέψεις για την προετοιμασία για την απαγγελία της προσευχής του «Πάτερ ημών».
Αναφέρθηκε στα λόγια και τις παραβολές που προκύπτουν μέσα από την προσευχή αρχίζοντας με το πως κάθε φορά που λέμε "Πάτερ ημών" δηλώνουμε ότι ο λόγος Πατέρας δεν μπορεί να σταθεί μόνος της εκτός από εμάς.
Είπε πως θέλουμε να "απονείμουμε" το όνομα του Πατέρα τοποθετώντας το στο επίκεντρο όλων που κάνουμε, σημείωσε ότι συχνά στην προσευχή ζητάμε δώρα και αιτήματα, ξεχνώντας ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επαινέσουμε το όνομά Του, να τον λατρέψουμε και να αναγνωρίσουμε, στον αδελφό ή την αδελφή που είναιστο πλευρό μας, μια ζωντανή εικόνα του Κυρίου.
Ο Πάπας Φραγκίσκος σημείωσε ότι περιμένουμε με προσδοκία τη βασιλεία του Θεού να έρθει καθώς βλέπουμε ότι οι λειτουργίες αυτού του κόσμου δεν το ευνοούν, οργανωμένες καθώς είναι γύρω από τα χρήματα, τα προσωπικά συμφέροντα και την εξουσία.
Με αυτό τον ύμνο, εξήγησε, ζητούμε τη βοήθεια του Πατέρα να πιστεύουμε σε αυτό για το οποίο προσευχόμαστε: να εγκαταλείψουμε την άνετη ασφάλεια της εξουσίας, την παραπλανητική γοητεία της κοσμικής φύσης, το μάταιο τεκμήριο της δικής μας αυτάρκειας.
Πρόσθεσε πως πρέπει να ζητάμε να γίνει το θέλημα του Θεού - όχι το δικό μας. Αναφερόμενος στο ψωμί που ζητάμε στην προσευχή, ο Πάπας εξήγησε ότι είναι ο Θεός που είναι το ψωμί της ζωής "που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε αγαπημένοι γιοι και κόρες και μας κάνει να μην αισθανόμαστε πλέον απομονωμένοι και ορφανοί”.
Το ψωμί, όπως είπε, που σπέρνεται, καλλιεργείται και συγκομίζεται, μας εμπνέει να είμαστε υπομονετικοί καλλιεργητές της κοινωνίας, "χωρίς υποψία, χωρίς να πιέζουμε ή να απαιτούμε ομοιομορφία, στην αδελφική χαρά μιας συμφιλιωμένης πολυμορφίας".
Ο Πάπας ανέφερε επίσης ότι "το ψωμί που ζητάμε σήμερα είναι επίσης το ψωμί που τόσοι πολλοί άνθρωποι σήμερα δεν έχουν, ενώ μερικοί έχουν περισσότερο από αρκετό".
"Το Πάτερ ημών", είπε, "είναι μια προσευχή ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια ενάντια στον ατομικισμό και την αδιαφορία της εποχής μας.