Του Μανώλη Κείου
"Σοσιαλιστικά" μηνύματα έστειλε ο Πάπας στην πρώην κομμουνιστική Ρουμανία με το καλημέρα σας...
Στην πρώτη του δημόσια εκδήλωση στο ρουμανικό έδαφος, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τις τοπικές αρχές, τους αξιωματούχους και τους διπλωμάτες να οικοδομήσουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι μοιράζονται τα δώρα και τις ικανότητές τους, και επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι φτωχοί είναι ο καλύτερος μετρητής της καλοσύνης του κοινωνικού μοντέλου ενός έθνους.
Ο Πάπας απευθύνθηκε στις αρχές της Ρουμανίας σήμερα το πρωί, λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα, στο Βουκουρέστι.
Εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία να επισκεφθεί τη χώρα, "την όμορφη γη της Ρουμανίας, 20 χρόνια μετά από τον Πάπα Αγίου Ιωάννη Παύλου Β '" όπως είπε.
Προκλήσεις και επιτεύγματα μετά την πτώση του κομμουνισμού
Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από την απελευθέρωση του έθνους από ένα καταπιεστικό κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο οδήγησε σε οικονομική στασιμότητα και απομόνωση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ρουμανία, δήλωσε ο Πάπας , έχει κάνει «μεγάλα βήματα» στην «οικοδόμηση μιας υγιούς δημοκρατίας μέσω του πλήθους των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και του αμοιβαίου διαλόγου τους, μέσω της θεμελιώδους αναγνώρισης της θρησκευτικής ελευθερίας και μέσω της πλήρους συμμετοχής της χώρας στη μεγαλύτερη διεθνή σκηνή . "
Είπε ακόμη ότι αυτή η νέα εποχή έχει φέρει τόσο επιτεύγματα και προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης που έχει δει εκατομμύρια ανθρώπων να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να αναζητήσουν εργασία.
Μίλησε για αποδυνάμωση πολλών χωριών που έχουν χάσει πολλούς από τους κατοίκους τους, τις επιπτώσεις αυτών στην ποιότητα ζωής στις περιοχές αυτές και την αποδυνάμωση των βαθιών πολιτισμικών και πνευματικών ριζών.
Ο Πάπας απηύθυνε φόρο τιμής σε αυτούς τους μετανάστες που έχουν εμπλουτίσει τις χώρες υποδοχής τους μέσω της πολιτιστικής τους ταυτότητας και της εργατικότητάς τους.
Ενσωμάτωση των φτωχών στην κοινωνία
Ο ποντίφικας παρότρυνε τους πολιτικούς ηγέτες του ρουμανικού έθνους να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για χάρη ενός μεγαλύτερου έργου και να προωθήσουν το κοινό καλό όλων των Ρουμάνων.
Μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, σημείωσε, επιτρέπει σε κάθε άτομο να μοιραστεί τα δώρα, τις ιδέες, τη δημιουργικότητά του και τη δουλειά του.
"Με αυτόν τον τρόπο, όλοι γίνονται πρωταγωνιστές του κοινού καλού, όπου οι αδύναμοι, οι φτωχοί και οι ελάχιστοι δεν θεωρούνται πλέον ως ανεπιθύμητοι που κρατούν τη μηχανή εκτός λειτουργίας, αλλά ως πολίτες και αδελφοί και αδελφές για να ενσωματωθούν πλήρως στο ζωή της κοινωνίας ".
Τόνισε δε πως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι φτωχοί είναι "ο καλύτερος δείκτης της πραγματικής καλοσύνης του κοινωνικού μοντέλου που κάποιος προσπαθεί να οικοδομήσει".
Η Ρ/Καθολική Εκκλησία βοηθάει στη δημιουργία του μέλλοντος της Ρουμανίας
Ο Πάπας είπε ακόμη ότι οι χριστιανικές εκκλησίες μπορούν να βοηθήσουν τη Ρουμανία να θέσει την αξιοπρέπεια του ατόμου στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, καθώς επιδιώκουν να είναι «μια αξιόπιστη αντανάκλαση της παρουσίας του Θεού».
Ανέφερε ότι η Καθολική Εκκλησία επιθυμεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση της ρουμανικής κοινωνίας.
"Επιθυμεί να είναι ένα σημάδι αρμονίας με την ελπίδα της ενότητας και να υπηρετεί την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κοινό καλό".
Η Καθολική Εκκλησία, είπε, έχει επίσης ως στόχο να βοηθήσει στην οικοδόμηση της «πολιτικής και πνευματικής ζωής στην όμορφη γη της Ρουμανίας».
Έρχομαι ως προσκυνητής αδελφοσύνης
Ο Πάπας συναντήθηκε με την Ιερά Σύνοδο της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας λέγοντάς του ότι έρχεται «ως προσκυνητής που επιθυμεί να δει το πρόσωπο του Κυρίου στα πρόσωπα των αδελφών Μου».
Στην ομιλία του προς την Σύνοδο της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πάπας μίλησε για την ανάσταση του Κυρίου, καθώς ήταν "στην ίδια την καρδιά του αποστολικού κήρυγματος που παραδόθηκε και διατήρησε οι εκκλησίες μας".
Θυμήθηκε εκείνους που ήταν «μάρτυρες και εξομολόγοι της πίστης». «Είναι μια κοινή κληρονομιά, και μας καλεί να παραμείνουμε κοντά στους αδελφούς και τις αδελφές μας που το μοιράζονται ».
Ο Πάπας είπε ότι είχε έρθει στη Ρουμανία "ως προσκυνητής που επιθυμεί να δει το πρόσωπο του Κυρίου στα πρόσωπα των αδελφών μου" και υπενθύμισε επίσης τα λόγια του Πατριάρχη Θεόκτιστου στο Βουκουρέστι πριν από είκοσι χρόνια "Unite, Unite". Ο Πάπας περιέγραψε αυτήν την διακήρυξη ως εγκαινια για μια καινούρια εποχή: «την εποχή του ταξιδιού μαζί στην ανακαλύψη και την αναγέννηση της αδελφοσύνης που ακόμη και τώρα μας ενώνει». «Η ανάμνηση μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε το μέλλον της συνειδητοποίησης των διαφορών μας, αλλά πάνω απ 'όλα στην ευχαριστία για μια νέα οικογενειακή ατμόσφαιρα που σαν λάμπα μπορεί να φωτίσει τα βήματα του ταξιδιού μας ».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η τεχνολογική ανάπτυξη και η οικονομική ευημερία μπορεί να έχουν ωφελήσει πολλούς, αλλά μια παγκοσμιοποίηση που τείνει να εξισορροπεί τις διαφορές έχει συμβάλει στον ξεριζωμό των παραδοσιακών αξιών και στην αποδυνάμωση της ηθικής και της κοινωνικής ζωής, και υπήρξε μάρτυρας μιας αυξανόμενης αίσθησης φόβου που, συχνά επιδέξια, στροβιλίζεται, και οδηγεί σε στάσεις απόρριψης και μίσους ".
Ο Πάπας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το ταξίδι τελειώνει, με την επίμονη προσευχή ότι ο Κύριος παραμένει μαζί μας».
Το δικό μας ταξίδι έχει ξεκινήσει εκ νέου, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, "με τη βεβαιότητα ότι είμαστε αδελφοί και αδελφές περπατώντας δίπλα-δίπλα, μοιράζοντας την πίστη που στηρίζεται στην ανάσταση του ενός Κυρίου".