Σαν “μάννα εξ ουρανού” ήρθε στην οικογένεια των Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών η τοποθέτηση της Εκκλησίας της Κύπρου για το ουκρανικό. Μέσα σε μερικές αράδες η Κυπριακή Σύνοδος τα είπε όλα! Και με “καρφιά” για την Μόσχα και με υποδείξεις για το Φανάρι και κυρίως μη αναγνωρίζοντας προς το παρόν την νέα ουκρανική εκκλησιαστική οντότητα...παίζοντας κατενάτσιο!
Επομένως αφού κατάφερε να διατηρήσει τόσο ζηλευτές ισορροπίες, το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσον η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και από τις υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, απαντώντας δια της...μη απαντήσεως στο φλέγον ζήτημα που μαστίζει την Ορθοδοξία.
Οι συσχετισμοί που έθεσε η ανακοίνωση των Κυπρίων και η αναγνώριση κάποιων δεδομένων όπως το δικαίωμα μιας εκκλησίας εντός των τειχών ενός κράτους στην αυτοκεφαλία, αλλά και η αποτυχία του Φαναρίου να επιτύχει την ενότητα στην Ουκρανία, ή οι κινήσεις των Ρώσων από την Σύνοδο της Κρήτης μέχρι την διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο απεικονίζουν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες.
Με τη μόνη διαφορά πως κάθε ένας, αναλόγως ποια απο τις δύο πλευρές (Φανάρι ή Μόσχα) εκπροσωπεί ή στηρίζει, στάθηκε σε όσα αποσπάσματα τον συνέφεραν από την ανακοίνωση της κυπριακής συνόδου και εξαφάνισε τα υπόλοιπα σε ένα ρεσιτάλ προπαγάνδας!
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως η Κύπρος δεν αναγνωρίζει τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας!
Εκφράζει δε την άποψη ότι οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία είχαν ως στόχο την ειρήνευση και την επίτευξη της ενότητας της τοπικής Εκκλησίας, παρόλο που "αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν". Ζητάει λοιπόν χρόνο και σε διαφορετική περίπτωση που δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση αναμένει τη σύγκληση "πανορθοδόξου Συνόδου ή Σύναξης Προκαθημένων", κάτι που αποφεύγει το Φανάρι όπως ο “διάβολος το λιβάνι”!
Αυτή η στάση του “ναι μεν αλλά”, λοιπόν μπορεί κάλλιστα να δείξει το δρόμο και στις υπόλοιπες Εκκλησίες που προβληματίζονται έντονα προσπαθώντας να ισορροπήσουν και να μην ... “φάνε καμιά ξώφαλτση” στον πόλεμο των δύο ισχυρών κέντρων της παγκόσμιας ορθοδοξίας.
Για παράδειγμα οι Γεωργιανοί πρόσφατα δήλωσαν πως περιμένουν τις άλλες παλαιότερες ιστορικά Εκκλησίες να τοποθετηθούν επισήμως επί του θέματος και μετά θα λάβουν απόφαση.
Άλλοι πάλι όπως η Πολωνία, η Σερβία, η Αντιόχεια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μοιάζουν με δεκανίκια στης Ρωσικής πλευράς.
Όσον αφορά πάντως το Πατριαρχείο Γεωργίας χθες 20 Φεβρουαρίου εκπρόσωπος της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Boryspil και Brovary Αντώνιος συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ηλία στην κατοικία του στην Τιφλίδα.
Στη συνάντηση προφανέστατα μίλησαν για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία και στην παγκόσμια Ορθοδοξία. .
"Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη και ο επισκέπτης ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ουκρανία και τη στάση του. Ο μητροπολίτης είπε ότι μετά την παράδοση του Τόμου, εμφανίζονται συγκρούσεις σε διάφορους ναούς σχετικά με την προσχώρηση των εκκλησιών και περιοχές της Ουκρανίας και αυτό οδηγεί σε μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ πιστών και κληρικών", ανέφερε το πατριαρχείο.
Ο πνευματικός ηγέτης της Γεωργίας ευχαρίστησε τους επισκέπτες για την επίσκεψή τους και εξέφρασε τη λύπη του για την υπάρχουσα κατάσταση στην Ουκρανία. "Ο πατριάρχης ζήτησε να συνεχιστούν οι προσευχές για να ξεπεραστεί το θέμα και να διατηρηθεί η ενότητα του Ορθοδόξου Χριστιανισμού με τη βοήθεια του Θεού", αναφέρθηκε.
Ποροσένκο ΉΠΑ
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει τεταμμένη. Απαγορεύσεις εισόδου Ιεραρχών που πρόσκεινται στην Μόσχα, κρατήσεις και έλεγχοι, βία σε ναούς, αλλά ο Ποροσένκο απλαμβάνει τα αποτελέσματα όσων έπραξε για να επανεκλεγεί στις προσεχείς εκλογές.
Ο ίδιος μάλιστα από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες , βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά των Ρώσων λέγοντας ότι η Ουκρανία είναι ενωμένη «παρά τις προσπάθειες του Πούτιν να μας χωρίσει, να υπονομεύσει τη σταθερότητα από το εσωτερικό, να αποσταθεροποιήσει, να εξαπλώσει ψέματα και να σπείρει μίσος στην καρδιά των Ουκρανών ... Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ουκρανοί είναι ισχυροί τώρα, γι 'αυτό και ολόκληρος ο κόσμος μας στηρίζει ".