Ανέκρουσε πρύμναν το Ισραήλ και ανέστειλε το φορολογικό σχέδιο στο οποίο είχαν εναντιωθεί οι Χριστιανοί ηγέτες, τρεις ημέρες μετά το κλείσιμο των θυρών του ναού της Αναστάσεως στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Σήμερα Τρίτη, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε την αναστολή, λέγοντας ότι θα διοριστεί μια «επαγγελματική ομάδα» για να βρεθεί λύση στα φορολογικά μέτρα που προκάλεσαν τη διαμαρτυρία.
"Ως αποτέλεσμα, ο δήμος της Ιερουσαλήμ αναστέλλει τις ενέργειες συλλογής που έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες", ανέφερε η δήλωση.
Τώρα αξιωματούχοι της εκκλησίας σχολιάζουν ότι οι ηγέτες των Ελληνορθόδοξων, Αρμενιών και Ρ/Καθολικών θα εργαστούν από κοινού για μια συμφωνία με τον Δήμο της Ιερουσαλήμ.
Η Άννα Κουλούρη, αξιωματούχος του γραφείου γραμματείας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, δήλωσε: "Οι ηγέτες θέλουν να δουν μια γνήσια προσφορά από τον ισραηλινό δήμο και τότε θα αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τις πόρτες του Παναγίου Τάφου".
Δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί επίσημες δηλώσεις από τους ηγέτες των τριών μειζόνων χριστιανικών δογμάτων
«Ο Άγιος Τάφος δεν θα παραμείνει κλειστός περισσότερο από ό, τι χρειάζεται», είπε η κα Κουλούρη.
Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ, Νιρ Μπαρακάτ, δήλωσε πρόσφατα ότι οι εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ οφείλουν 186 εκατομμύρια δολάρια σε μη εισπραχθέντες φόρους επί των ακινήτων τους και ότι το νέο μέτρο θα επηρεάσει μόνο τα ιδρύματα που δεν χρησιμοποιούνται για θρησκευτική πρακτική.
Η κα Κουλούρη είπε από την πλευρά της ότι η δήλωση ήταν "ψευδής".
"Η εκκλησία πληρώνει φόρους επί των εμπορικών της περιουσιών, για παράδειγμα, η εκκλησία κατέχει μοναστήρια στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και ενοικιάζει δωμάτια και πληρώνει τους φόρους της για αυτά τα ακίνητα", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι "το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα επιβληθεί σε ακίνητα που σχετίζονται με εκκλησιαστική αποστολή όπως σχολεία, κλινικές και σπίτια για καλόγριες και ιερείς".