Η Βουλή των Ελλήνων βράβευσε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην Ολομέλεια τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που κατέλαβαν από την 1η έως την 8η θέση, στους 33ους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους Ολυμπιονίκες και τους Παραολυμπιακών του Παρισιού σε μία ειδική τελετή στην αίθουσα της Ολομέλειας και τους απένειμε το Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης με θέμα «Προωθώντας την ασφάλεια, την ακεραιότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη στον αθλητισμό» που διοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα να καλωσορίζει τους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν από την 1η έως την 8η θέση στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καλωσόρισε τους Έλληνες αθλητές «ως ζωντανά και επιτυχημένα παραδείγματα διάκρισης σπάνιας, ήθους και σκληρής προσπάθειας που δεν χάρισαν μόνο ενθουσιασμό σε μια ολόκληρη χώρα φέτος το καλοκαίρι, αλλά έγιναν η προσωποποίηση των αρχών που το Συμβούλιο της Ευρώπης και η ελληνική Πολιτεία υποστηρίζουν ώστε να προστατευθεί η ελκυστικότητα, η αξιοπιστία και η χρησιμότητα του αθλητισμού στα μάτια της κοινωνίας».
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλής, «ο συνδυασμός της βράβευσης, που παραδοσιακά τελεί η Βουλή των Ελλήνων κάθε τέσσερα χρόνια, με τη Διάσκεψη είναι μια πρωτοβουλία εφαρμοσμένης ελπίδας πως οι θεσμοί και οι αξίες του καθαρού αθλητισμού μεταφράζονται εδώ, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, σε πρόσωπα, σε ονόματα, σε νίκες και σε εθνική αναγνώριση. Άρα, αξίζει ως σύγχρονοι Ελλανοδίκες να προστατεύσουμε το κύρος του αθλητισμού για να προστατεύσει και αυτός με τη σειρά του τις κοινωνίες μας με τα διδάγματά του».
Στους τιμώμενους αθλητές, Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, στους προπονητές και τους συνοδούς τους, που έκαναν περήφανη την Ελλάδα, απονεμήθηκε το μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων που απεικονίζει τη Σφραγίδα Ελευθερίας, αντίγραφο σφραγίδας της Επανάστασης του 1821, συμβολίζοντας τα ιδεώδη που ενέπνευσαν τον αδιάκοπο αγώνα των Ελλήνων.
Στην τιμητική εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε πως «θέλουμε έναν αθλητισμό μακριά από σκιές, απαλλαγμένο από παθογένειες που αμαυρώνουν την εικόνα του». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους, την εξάλειψη των φαινομένων κακοποιητικών συμπεριφορών και παρενοχλήσεων, την προστασία από τους χειραγωγημένους αγώνες και το ντόπινγκ, αλλά και την αντιμετώπιση της διαφθοράς στους αθλητικούς οργανισμούς.
Καπράλος: Οι εγκαταστάσεις έχουν μειωθεί δραματικά – Το αίτημα για θέση των διακριθέντων στο Δημόσιο Τομέα
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος επισήμανε την μείωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με πολλά αθλήματα να μην έχουν στέγη και επανέλαβε την πρόταση της ΕΟΕ οι αθλητές που διακρίθηκαν από 1η έως 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες να λαμβάνουν θέσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Καπράλος είπε: «Όμως κυρίες και κύριοι, η ανάταση, οι τιμές και οι βραβεύσεις, θα το ξαναπώ πολλές φορές, ατονούν όταν περνάει ο καιρός. Τότε αυτά τα πρότυπα δύναμης και ψυχής ξαναγυρίζουν σε υπερπλήρη ή ακατάλληλα προπονητήρια και στάδια, και συνεχίζουν να αγωνίζονται με λιγοστούς πόρους και στήριξη. Προφανώς μιλάμε για συνθήκες που όχι μόνο δεν ανταμείβουν αλλά ούτε μπορούν να κινητοποιήσουν και να προσελκύσουν νέα παιδιά να επιλέξουν αυτό το δρόμο.
Χωρίς να θέλω να βαρύνω το κλίμα της ημέρας, να θυμίσω ότι το 2004 δημιουργήσαμε ιδανικές υποδομές και εγκαταστάσεις, διοργανώνοντας τους αρτιότερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα, 20 χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι ολόκληρη η κοινωνία αναγνωρίζει πλέον τα τεράστια οφέλη του αθλητισμού και στρέφεται σε αυτόν, οι εγκαταστάσεις έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ πολλές δεν αξιοποιούνται ανάλογα.
Για να σας φέρω ένα χειροπιαστό παράδειγμα, τώρα που ακόμη η υπερηφάνεια απ τις διακρίσεις στο Παρίσι, είναι νωπή, ένας νέος Ολυμπιακός κύκλος προς το Λος Άντζελες ήδη ξεκίνησε και δυστυχώς πολλά αθλήματα δεν έχουν καν στέγη.
Εμείς, ως Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κάναμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας κάθε προσπάθεια να επιβραβεύσουμε την Team Hellas για τις επιτυχίες της και παράλληλα ζητάμε από την Πολιτεία να διευρυνθούν οι διατάξεις του νόμου, ώστε οι αθλητές που διακρίθηκαν από 1η έως 8η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες να λαμβάνουν θέσεις στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ήρθε η στιγμή να επικεντρωθούμε στα σημαντικά και να προχωρήσουμε. Θα θέλαμε να σας καλέσουμε, η Ολυμπιακή επιτροπή κι εγώ προσωπικά, να σταθείτε αρωγοί και συμπαραστάτες στο να μεταδώσουμε έμπρακτα τα μηνύματα και να ενισχύσουμε τον αθλητισμό ουσιαστικά, με συνέπεια και διάρκεια.
Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή εκδήλωση ας αποτελέσει κοινή μας δέσμευση να δικαιώσουμε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που σήκωσαν την Ελλάδα μας ψηλά στα πέρατα του κόσμου.»
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελάκης, ενώ εκ μέρους των αθλητών μίλησαν η Ευαγγελία Πλατανιώτη και ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, με την Πλατανιώτη να ζητά εκ μέρους των αθλητών, την επαναφορά των προνομίων για τους αθλητές από την 4η έως την 8η θέση, με την πρόσληψη τους στο Δημόσιο.