Αθλητισμός

Παραολυμπιακοί Αγώνες - Μεχρζαντεσαλακτζανί: Ο δεύτερος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο που πάει για το 3ο χρυσό - Σε ποιο άθλημα αγωνίζεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το όνομά του είναι Μορτεζά Μεχρζαντεσαλακτζανί και είναι ο δεύτρος ψηλότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Είναι αθλητής του καθιστού βόλεϊ  και συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες 2024. Με ύψος 2,46 μέτρα (8 πόδια και 1 ίντσα), ο Μεχρζαντ είναι ο ψηλότερος αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων και ο δεύτερος ψηλότερος άνδρας στον κόσμο.


Στο Παρίσι, ο Μεχρζαντ στοχεύει σε ένα τρίτο συνεχόμενο χρυσό Παραολυμπιακό μετάλλιο, έχοντας ήδη κατακτήσει με την ομάδα του Ιράν κατά το ντεμπούτο του το 2016 και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020. 

Είναι εξειδικευμένος στα καρφώματα και τα μπλοκ, προκαλεί «εφιάλτες» στους προπονητές των αντίπαλων ομάδων.

Η απόσταση που καλύπτει το μπλοκ του Μεχρζαντ είναι 1,96 μέτρα και η απόσταση που καλύπτει το κάρφωμά του είναι 2,30 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του Ιράν με τη Βραζιλία την Κυριακή, ο 36χρονος ήταν ασταμάτητος στο φιλέ καθώς η ομάδα του συνέτριψε τους αντιπάλους της με 75-44 σε τρία συνεχόμενα σετ (25-12, 25-13, 25-19). 

Ψηλή πρόκληση

Ο Μεχρζαντ πάσχει από ακρομεγαλία, μια σπάνια πάθηση που οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή αυξητικής ορμόνης. Το δεξί του πόδι είναι πλέον περίπου 15 εκατοστά κοντύτερο από το αριστερό.

Χρησιμοποιώντας μπαστούνι και μερικές φορές αναπηρικό καροτσάκι, ο Μεχρζαντ πάλεψε με την κατάθλιψη λόγω της αναπηρίας του και του τεράστιου ύψους του, το οποίο κάποιες φορές τον έκανε «πολύ ντροπιασμένο για να βγει έξω», και πέρασε πέντε χρόνια σπάνια βγαίνοντας από το σπίτι του, στρέφοντας το ενδιαφέρον του στα βιβλία και στις τηλεοπτικές εκπομπές.

Το 2011 άρχισε να παίζει καθιστό βόλεϊ μετά από πρόταση ενός προπονητή που τον είδε στην τηλεόραση και θεώρησε ότι το ύψος του θα ήταν ένα πλεονέκτημα. Έγινε μέλος της εθνικής ομάδας πέντε χρόνια αργότερα.

«Το καθιστό βόλεϊ μου επέτρεψε να επιβεβαιώσω την προσωπικότητά μου. Σήμερα, διαβάζω υπερηφάνεια στα μάτια των ανθρώπων. Κάποιοι δεν ξέρουν ότι έχω αναπηρία», είχε δηλώσει ο Μεχρζαντ. «Πριν ανακαλύψω αυτό το άθλημα, ήμουν γνωστός μόνο για το ύψος μου. Όλα άλλαξαν για μένα από τότε, οικονομικά και κοινωνικά. Έχει αλλάξει τόσο πολύ η ζωή μου που δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς αυτό. Δεν μπορώ ποτέ να ευχαριστήσω αρκετά τον κύριο Χαντί. Αν δεν είχε πιστέψει σε μένα, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα».

Ο σεβασμός είναι αμοιβαίος από τον προπονητή του Χαντί Ρεζαεΐ, ο οποίος λέει: «Κάποτε, μόλις έβγαινε έξω, όλοι τον κοιτούσαν. Τώρα, όλοι οι Ιρανοί τον βλέπουν ως πρωταθλητή. Όλος ο κόσμος τον γνωρίζει και τον σέβεται».

Ο Μεχρζαντ και οι Ιρανοί συμπαίκτες του έχουν ήδη ξεκινήσει με επιτυχία τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, επικρατώντας της Ουκρανίας με 3-0 σετ στον εναρκτήριο αγώνα τους και κερδίζοντας τη Βραζιλία με το ίδιο σκορ την Κυριακή.

Οι αδιαφιλονίκητοι φαβορί, και παρόλο που ο τρεις φορές καλύτερος παίκτης του κόσμου μπορεί να ολοκληρώσει την τρίτη συνεχόμενη Παραολυμπιακή νίκη του, παραμένει μετριόφρων μπροστά στην επιτυχία. «Εκτιμώ το ότι με αποκαλούν τον καλύτερο, αλλά δεν είμαι», λέει ο Μεχρζαντ. «Ο καθένας από εμάς φτιάχνει την καλύτερη ομάδα στον κόσμο».

Δεν υπάρχει κρεβάτι στο Ολυμπιακό χωρό και κοιμάται στο πάτωμα 

Ο Μορτεζά Μεχρζαντεσαλακτζανί είναι τόσο ψηλός που αναγκάζεται να κοιμάται στο πάτωμα στο Ολυμπιακό Χωριό, καθώς κανένα κρεβάτι δεν μπορεί να φιλοξενήσει το τεράστιο κορμί του.

Με ύψος 2,46 μέτρα (8 πόδια και 0,85 ίντσες), ο Μεχρζαντ είναι ο έβδομος ψηλότερος άνθρωπος στην καταγεγραμμένη ιστορία και ο δεύτερος ψηλότερος ζωντανός άνθρωπος μετά τον Τούρκο αγρότη Σουλτάν Κόσεν, που έχει ύψος 2,51 μέτρα (8 πόδια και 3¼ ίντσες).

Όταν έκανε το ντεμπούτο του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016, ο 36χρονος Ιρανός, γνωστός ως Μεχρζαντ, έγινε ο ψηλότερος αθλητής που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...