Αθήνα 2004
Αθλητισμός
Ενημερώθηκε στις:

Οι 10 ακριβότεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία-Στην 4η θέση βρίσκονται οι αγώνες του 2004 στην Αθήνα

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Κάθε 4 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν με μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης, όπως αυτήν που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 2004 ή στο Πεκίνο το 2008. Από τότε που ξεκίνησαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες το έτος 1896, οι χώρες που τους φιλοξενούν δαπανούν εξωφρενικά ποσά για ολόκληρη την διοργάνωση, συμπεριλαμβανομένων των τελετών έναρξης.

Πολλές χώρες θεωρούν βέβαια τους Ολυμπιακούς ως μία καλή επένδυση, επειδή πιστεύουν πως οι αγώνες θα φέρουν πολλούς τουρίστες στο κράτος και θα αυξήσουν την αναγνωσιμότητά του. Για αυτό και οι κυβερνήσεις ξοδεύουν εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια σε αυτήν την τεράστια αθλητική διοργάνωση.

Πάμε να δούμε λοιπόν τους 10 ακριβότερους Ολυμπιακούς Αγώνες στην σύγχρονη ιστορία.

10. Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2000 στο Σύδνεϊ

Οι Αυστραλιανοί αποφάσισαν να εντυπωσιάσουν ολόκληρο τον πλανήτη το 2000, όταν και φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϊ. Στόχος της χώρας ήταν να γίνουν οι Θερινοί Ολυμπιακοί του 2000 οι πιο πράσινοι και φιλικοί προς το περιβάλλον Ολυμπιακοί Αγώνες που είχαν λάβει χώρα μέχρι τότε.

Για να το καταφέρει αυτό, η αυστραλιανή κυβέρνηση ξεκίνησε κάποια σημαντικά έργα το 1997, όπως το πρώτο αστικό σύστημα ανακύκλωσης νερού μεγάλης κλίμακας της χώρας το οποίο λέγεται πως σώζει 850 εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού ετησίως. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν το 2005 και συνολικά κόστισαν πάνω από 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια στους Αυστραλιανούς.

9. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2010 στο Βανκούβερ

Το 2010 οι Καναδοί ήταν πολύ ενθουσιασμένοι διότι είχαν επιλεχθεί για να φιλοξενήσουν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στην πόλη Βανκούβερ του κράτους της Βόρειας Αμερικής. Οι αγώνες αναμένονταν να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2010. Αν και ο συγκεκριμένος μήνας είναι συνήθως πολύ ψυχρός στον Καναδά, ο Φεβρουάριος 2010 ήταν αρκετά ζεστός. Λέγεται πως η θερμοκρασία έφτανε τους 10 βαθμούς Κελσίου, νούμερο πολύ υψηλό για τα καναδικά δεδομένα.

Έτσι οι Καναδοί αποφάσισαν να «σπάσουν τον κουμπαρά τους» και να ξεφορτώσουν αμέτρητα φορτηγά γεμάτα χιόνι, έτσι ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν κανονικά τα αθλήματα των Χειμερινών Ολυμπιακών. Αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν το ιδανικό, οι Ολυμπιακοί ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Ο Καναδάς δαπάνησε βέβαια περισσότερα από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να το καταφέρει.

8. Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2016 στο Ρίο

Το 2016 οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στο Ρίο της Βραζιλίας. Το κράτος της Νότιας Αμερικής ήταν αποφασισμένο να δείξει στον κόσμο την ανάπτυξη που είχε σημειώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά για να το καταφέρει αυτό έπρεπε πρώτα να δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια στις υποδομές του.

Δυστυχώς η τότε βραζιλιάνικη κυβέρνηση πήρε ακραία μέτρα για να κάνει πράξη το σχέδιό της. Εκτόπισε από τα σπίτια τους δεκάδες χιλιάδες οικογένειες για να χτίσει υποδομές για τους αγώνες, δαπανώντας παράλληλα περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Δικαίως ο τοπικός πληθυσμός της πόλης του Ρίο ήταν έξαλλος με την απόφασή αυτή, αφού δεν ευνοήθηκε σχεδόν καθόλου από τους αγώνες.

7. Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2012 στο Λονδίνο

Το 2012 οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, το Λονδίνο. Η κυβέρνηση της χώρας είχε υποσχεθεί στους κατοίκους της πόλης ότι η αθλητική διοργάνωση θα τους ευνοήσει οικονομικά, ειδικά τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Τελικά όμως η κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε ποτέ την υπόσχεσή της.

Οι Βρετανοί δαπάνησαν και αυτοί περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά απογοήτευσαν τον πληθυσμό της πρωτεύουσας. Μία θετική εξέλιξη βέβαια ήταν η δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου του Λονδίνου, το οποίο αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό αξιοθέατο της πόλης.

6. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 στο Πιόνγκτσανγκ

Το 2018 η Νότια Κορέα και συγκεκριμένα η πόλη Πιόνγκτσανγκ επιλέχθηκε να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως ο πληθυσμός της χώρας ανησυχούσε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που βίωνε τότε το κράτος. Το χρέος της Νότιας Κορέας είχε φτάσει σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο και έτσι οι Νοτιοκορεάτες αμφέβαλαν εάν άξιζε να δαπανήσουν κάποιο μεγάλο χρηματικό ποσό για τους αγώνες.

Παρά τις αμφιβολίες του κόσμου, η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση αποφάσισε να ξοδέψει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή έργων που θα συνέδραμαν στην ομαλή πραγματοποίηση των Ολυμπιακών του 2018. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία ταχύτατη σιδηροδρομική γραμμή που μετέφερε τους τουρίστες από την Σεούλ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πιόνγκτσανγκ μέσα σε λιγότερο από 2 ώρες.

5. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1998 στο Ναγκάνο

Το 1998 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στην ιαπωνική πόλη Ναγκάνο, ωστόσο κανείς δεν πίστευε τότε πως η διοργάνωση θα ήταν μία από τις ακριβότερες σε όλη την ιστορία. Βάσει της σημερινής αξίας του αμερικανικού δολαρίου, οι Ιάπωνες δαπάνησαν περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν πολύ οικονομικότερος, ωστόσο τελικά οι δαπάνες ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Οι διοργανωτές των αγώνων υποσχέθηκαν στον ιαπωνικό πληθυσμό πως τα έργα και οι υποδομές που χτίστηκαν εκείνη την περίοδο θα αποτελούσαν πόλους έλξης χιλιάδων τουριστών για πολλά χρόνια, βοηθώντας την τοπική οικονομία. Επίσης για τους αγώνες του 1998 είχε επεκταθεί μία σιδηροδρομική γραμμή, ενώνοντας το Τόκυο με το Ναγκάνο σε λιγότερο από 80 λεπτά.

4. Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 στην Αθήνα

Εννοείται πως από την λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πανάκριβοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 που πραγματοποιήθηκαν μετά από πολλές δεκαετίες στην ελληνική πρωτεύουσα, την Αθήνα. Τότε η χώρα μας είχε δαπανήσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια στην διοργάνωση. Σύμφωνα με την σημερινή αξία του δολαρίου, αυτό το ποσό φτάνει τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και οι αγώνες του 2004 ήταν πραγματικά εντυπωσιακοί, θλίψη και απογοήτευση μας προκαλεί το γεγονός πως πολλές από τις υποδομές που κατασκεπάστηκαν για τους Ολυμπιακούς εγκαταλείφθηκαν και σήμερα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

3. Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 στο Τόκυο

Το 2020 οι Ιάπωνες έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξοδεύοντας περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσουν τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο. Με τα σημερινά δεδομένα, οι Ιάπωνες δαπάνησαν περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τότε ιαπωνική κυβέρνηση ήθελε να δείξει στον κόσμο πόσο υπερσύγχρονη και τεχνολογικά προηγμένη ήταν η Ιαπωνία.

Εν τέλει πολλά προβλήματα προέκυψαν κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών, όπως για παράδειγμα πολλές καθυστερήσεις σε αγώνες. Να μην ξεχνάμε πως μιλάμε για μία περίοδο που ο COVID ευδοκιμούσε, πράγμα που σημαίνει ότι οι τοπικές επιχειρήσεις δεν ευνοήθηκαν σχεδόν καθόλου από την διοργάνωση.

2. Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2008 στο Πεκίνο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Κίνα φιλοξένησε το 2008 τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην πρωτεύουσά της, το Πεκίνο. Δεδομένου αυτού, οι Κινέζοι ήταν αποφασισμένοι να δημιουργούσαν μία εντυπωσιακή ατμόσφαιρα με μία πολύ ξεχωριστή τελετή έναρξης, κάτι που κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία.

Η Κίνα δαπάνησε περισσότερα από 52 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει εισφορές μόνο 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την διοργάνωση. Όπως και με την περίπτωση της Ελλάδας, πολλές υποδομές που κατασκευάστηκαν στην Κίνα για τους αγώνες του 2008 εγκαταλείφθηκαν μετά την λήξη των Ολυμπιακών και σήμερα δεν χρησιμοποιούνται καν.

1. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2014 στο Σότσι

Στο νούμερο 1 της λίστας των ακριβότερων ολυμπιακών διοργανώσεων βρίσκονται οι Χειμερινοί Αγώνες του 2014, οι οποίοι έλαβαν χώρα στην πόλη Σότσι της Ρωσίας 10 χρόνια νωρίτερα. Οι Ρώσοι λέγεται πως δαπάνησαν περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσουν την αθλητική διοργάνωση, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν σε νέες ακριβές υποδομές, σε τεράστια συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες και σε εντυπωσιακές επιδείξεις, όπως την λαμπαδηδρομία των 65.000 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός μεγάλου τμήματος της Ρωσίας. Οι Ρώσοι με όλα αυτά έσπασαν κάθε ρεκόρ, αφού τα έξοδά τους ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αποτέλεσμα ήταν όμως πολύ ικανοποιητικό και ο κόσμος φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την διοργάνωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το ελληνικό κράτος δεν "παράγγειλε" νέα αντι-drone συστήματα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ενώ προωθεί την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος C-UAS;

Μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με την παραγγελία αντι-drone συστημάτων για τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησαν άγρια αντίποινα-Ρωσικά ΜΜΕ: Εξοντώθηκαν τρεις υπαρχηγοί του Γενικού Επιτελείου της Ουκρανίας και ο διοικητής της Εθνικής Φρουράς της (Βίντεο)

Οι Ρώσοι απέκρουσαν απόπειρα των Ουκρανών να διασχίσουν τον Δνείπερο ενώ εκδίωξαν επίλεκτες δυνάμεις του Κιέβου και...