Αθλητισμός

Αυτές είναι οι πιο «βρώμικες» στιγμές στα Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο προσφέρει κάθε τέσσερα χρόνια θέαμα και μεγάλες συγκινήσεις, μαγνητίζοντας τα βλέμματα όλων των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων.

Ωστόσο, στα 92 χρόνια ζωής που κλείνει φέτος, δεν έχουν εκλείψει και κάποιες πιο «βρώμικες» στιγμές. Στο περιθώριο του Μουντιάλ 2022 τις οποίες συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε:

Η «έκτακτη ανάγκη» του Λίνεκερ (Ιταλία 1990, Αγγλία – Ιρλανδία)

Κάνοντας λόγο για έκτακτη ανάγκη, εννοούμε αυτό ακριβώς που φαντάζεστε! Ο ίδιος ο Λίνεκερ μάλιστα παραδέχθηκε πως στην προσπάθεια του να κάνει ένα τάκλιν στη διάρκεια του αγώνα, τέντωσε ολόκληρο το κορμί του τόσο πολύ που ήταν σχεδόν αναπόφευκτο να συμβεί το μοιραίο! Το πιο αστείο κομμάτι της ιστορίας είναι πως οι αντίπαλοι στη συνέχεια ήταν κάθε άλλο παρά πρόθυμοι να αναλάβουν το μαρκάρισμα του Άγγλου ποδοσφαιριστή! Ο Λίνεκερ πλέον γελάει κάθε φορά που αναφέρεται στην κυριολεκτικά «βρώμικη» αυτή ιστορία, αλλά σίγουρα αποτέλεσε την πιο φρικτή στιγμή της ζωής του!

Η σύγκρουση Μπάτιστον - Σουμάχερ (Ισπανία 1982, Γερμανία – Γαλλία)

Εδώ συναντάμε μια ιδιαίτερα σκληρή φάση που προέκυψε όταν ο παίκτης της Γαλλίας Μπάτιστον συγκρούστηκε με τον τερματοφύλακα Σουμάχερ της Γερμανίας. Ο Μπάτιστον κατάφερε να φτάσει πρώτος στην μπάλα και να σουτάρει, με τον Σουμάχερ να έχει βγει με ορμή από την περιοχή του προκειμένου να τον ανακόψει και τελικά να τον συντρίβει. Από την επίμαχη αυτή φάση ο Μπάτιστον έχασε δύο δόντια, βρέθηκε με δύο σπασμένα πλευρά, του παρασχέθηκε οξυγόνο, ενώ παράλληλα χρειάστηκε η εσπευσμένη μεταφορά του στο κοντινότερο νοσοκομείο. Παρ’ όλα αυτά, ο διαιτητής της αναμέτρησης όχι μόνο δεν «κιτρίνισε» τον Γερμανό τερματοφύλακα, αλλά δεν υπέδειξε καν παράβαση για φάουλ, με το παιχνίδι να συνεχίζεται κανονικά.

Τα δάκρυα του «Γκάζα» (Ιταλία 1990, Αγγλία – Γερμανία)

Βρισκόμαστε στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 για τον αγώνα Αγγλία – Γερμανία για να θυμηθούμε μια στιγμή που έκανε όλο το αγγλικό έθνος να λατρέψει τον Πολ Γκασκόιν, ευρύτερα γνωστό ως «Γκάζα». Ο Γκάζα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση, χωρίς ωστόσο να γλιτώσει μια εξαιρετικά αυστηρή κίτρινη κάρτα που θα του στερούσε τη συμμετοχή στον τελικό σε περίπτωση που η Αγγλία εξασφάλιζε την πρόκριση. Ο ίδιος δηλώνει ακόμη και σήμερα πως δεν είχε αγγίξει καν τον Γερμανό αντίπαλο του, με τα δάκρυα του να μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη των Βρετανών φιλάθλων. Η Αγγλία ωστόσο αποκλείστηκε στα πέναλτι και ως εκ τούτου η κίτρινη κάρτα του Γκάζα δεν είχε καμία σημασία.

Ριβάλντο για… Όσκαρ (Νότια Κορέα & Ιαπωνία 2002, Βραζιλία – Τουρκία)

Περνάμε τώρα σε ένα ιδιαίτερα ντροπιαστικό στιγμιότυπο για τα δεδομένα της εθνικής ομάδας της Βραζιλίας. Στο Μουντιάλ του 2002, η «Σελεσάο» προηγούνταν της Τουρκίας με 2-1 και το παιχνίδι όδευε προς τη λήξη του. Η Βραζιλία είχε κερδίσει κόρνερ και στην προσπάθεια του να ροκανίσει το χρόνο, ο Ριβάλντο καθυστερεί αισθητά να στήσει τη μπάλα στη γωνία. Αγανακτισμένος από την ηθελημένη καθυστέρηση, ο Τούρκος ποδοσφαιριστής Ουνσάλ κλώτσησε τη μπάλα η οποία πέτυχε τον Ριβάλντο στο γόνατο. Ο Βραζιλιάνος σταρ ωστόσο, έπεσε στο έδαφος κρατώντας το κεφάλι του, υποκρινόμενος πως η μπάλα τον είχε χτυπήσει στο πρόσωπο. Ο Ουνσάλ αντίκρισε την δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε, ενώ η Βραζιλία κατάφερε να φτάσει ως την κατάκτηση του τροπαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χέρι του «Θεού» (Μεξικό 1986, Αργεντινή – Αγγλία)

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν χρειάζεται πολλές επεξηγήσεις καθώς πρόκειται για το δημοφιλέστερο από αυτά που έχουν λάβει χώρα στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αργεντινή εναντίον Αγγλίας στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1986, με τον Μαραντόνα να κερδίζει στον αέρα τον Άγγλο τερματοφύλακα Σίλτον χρησιμοποιώντας ξεκάθαρα τη γροθιά του προκειμένου να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα! Η πρώτη δήλωση του αείμνηστου Αργεντίνου σταρ τον ήθελε να υποστηρίζει πως «το γκολ μπήκε λίγο με το δικό του κεφάλι και λίγο με το χέρι του Θεού». Σημειώνεται πως με το υπό εξέταση γκολ η Αργεντινή είχε ανοίξει το σκορ, για να επικρατήσει τελικά με 2-1.

Η κεφαλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι (Γερμανία 2006, Γαλλία – Ιταλία)

Το περιστατικό αυτό οδήγησε σε ένα από τα πιο εμβληματικά στιγμιότυπα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στον τελικό της διοργάνωσης του 2006, Ιταλία και Γαλλία βρίσκονται ισόπαλες με σκορ 1-1 και το παιχνίδι οδηγείται στην παράταση. Ο Ζιντάν έχει ήδη ανακοινώσει πως πρόκειται για τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του και ενώ έχει σημειώσει πολλές σπουδαίες στιγμές, η συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται να τον έχει στιγματίσει καθώς έγινε σύντομα η πιο δημοφιλής. Ο Γάλλος σταρ αρχικά προσπερνάει τον αντίπαλο του με ελαφρύ τρέξιμο, ώσπου ξαφνικά σταματάει, γυρίζει προς το μέρος του Ματεράτσι και τον χτυπάει με το κεφάλι στο στήθος. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο «Ζιζού» αντίκρισε την απευθείας κόκκινη κάρτα, για να οδηγηθεί στα αποδυτήρια περνώντας μερικά μόλις εκατοστά δίπλα από το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μια στιγμή που συγκαταλέγεται στις πλέον αξέχαστες του Μουντιάλ.

Ο Φρανκ Ράικαρντ φτύνει τον Ρούντι Βόλερ (Ιταλία 1990, Ολλανδία – Γερμανία)

Επιστρέφουμε στο Μουντιάλ του 1990 που διεξήχθη στην Ιταλία για να δούμε να επαληθεύεται το ρητό που θέλει «την Ολλανδία να είναι πάντα προβληματική όταν αντιμετωπίζει τη Γερμανία». Τα σκληρά μαρκαρίσματα είχαν την τιμητική τους στη συγκεκριμένη αναμέτρηση και μετά από ένα φάουλ του Ράικαρντ στον Βόλερ, οι δύο ποδοσφαιριστές ήταν έτοιμοι να πιαστούν στα χέρια. Ο διαιτητής της αναμέτρησης αποφάσισε να τους αποβάλλει, με τον Γερμανό να δείχνει τη μεγάλη του έκπληξη. Κατά την αποχώρηση τους, ο Ράικαρντ έφτυσε τον Βόλερ από πίσω, με τον Γερμανό ωστόσο να επιδεικνύει ανωτερότητα και απλά να προσπερνάει τον Ολλανδό αντίπαλο του στο δρόμο για τα αποδυτήρια.

Το χέρι του Λουίς Σουάρες (Νότια Αφρική 2010, Ουρουγουάη – Γκάνα)

Το όνομα του Λουίς Σουάρες θα μπορούσε αναμφίβολα να εμφανιστεί στη λίστα περισσότερες από μία φορές. Επιλέξαμε ωστόσο να κρατήσουμε τη στιγμή που οδήγησε στον αποκλεισμό της Γκάνας από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010. Ουρουγουάη και Γκάνα τέθηκαν αντιμέτωπες στη φάση των προημιτελικών, με την αφρικανική ομάδα να αγγίζει το γκολ στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης. Ωστόσο, ήταν το χέρι του Σουάρες που απέτρεψε το γκολ, με τον ίδιο να δηλώνει αργότερα πως ήταν πλέον ο κάτοχος του χεριού του Θεού! Ο Ουρουγουανός άσος αποβλήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και η μπάλα στήθηκε στα 11 βήματα. Η Γκάνα ωστόσο δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία, το παιχνίδι οδηγήθηκε στην επίσημη διαδικασία των πέναλτι και η Ουρουγουάη ήταν αυτή που πανηγύρισε την πρόκριση στα ημιτελικά.

Ο πιο «βρώμικος» τελικός στην ιστορία (Νότια Αφρική 2010, Ολλανδία - Ισπανία)

Μπορεί η εθνική ομάδα της Αγγλίας να μην έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ του 2010, αλλά είχε τον δικό της ξεχωριστό αντιπρόσωπο. Ο λόγος για τον διαιτητή Χάουαρντ Γουέμπ που διεύθυνε τον μεγάλο τελικό μεταξύ Ολλανδίας και Ισπανίας. Η Ισπανία επικράτησε στην παράταση με 1-0, αλλά ο συγκεκριμένος τελικός έμεινε στην ιστορία για έναν εντελώς διαφορετικό λόγο. Ο Άγγλος ρέφερι «κιτρίνισε» πέντε παίκτες της Ισπανίας και οχτώ της Ολλανδίας, αποβάλλοντας παράλληλα κι έναν παίκτη των «οράνιε». Ως εκ τούτου, η Ισπανία κλήθηκε να καταβάλλει το χρηματικό πρόστιμο των 6.050 λιρών Αγγλίας και η Ολλανδία με τη σειρά της αντίστοιχο πρόστιμο ύψους 9.075 λιρών. Για την ιστορία, από τα αλλεπάλληλα σκληρά μαρκαρίσματα ξεχώρισε η κίνηση Kung Fu του Ντε Γιονγκ στον Τσάμπι Αλόνσο.

Ο αντιπαθής Ντέιβιντ Μπέκαμ (Γαλλία 1998, Αγγλία – Αργεντινή)

Σε αντίθεση με τον «Γκάζα» που λατρεύτηκε από τους Άγγλους φιλάθλους, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ κατάφερε με μία του ενέργεια να γίνει ιδιαίτερα αντιπαθής. Τα προημιτελικά της διοργάνωσης έφεραν αντιμέτωπες τις Αγγλία και Αργεντινή, με το εκπληκτικό γκολ του Μάικλ Όουεν να επισκιάζεται από την αψυχολόγητη ενέργεια του Μπέκαμ να χτυπήσει εκτός φάσης τον Σιμεόνε. Μπορεί να προηγήθηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα από πλευράς Αργεντίνου, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την «απάντηση» του Μπέκαμ που οδήγησε φυσικά στην αποβολή του. Η Αγγλία αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο στο υπόλοιπο της αναμέτρησης, για να γνωρίσει τελικά τον αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι. Η κριτική που δέχθηκε από το θερμό αγγλικό κοινό ήταν σφοδρότατη και κράτησε πολλά χρόνια, με το σλόγκαν «10 ηρωικά λιοντάρια κι ένα ανόητο αγόρι» να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές. Ωστόσο, ο Μπέκαμ κατάφερε να πάρει μια άτυπη ρεβάνς τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν με δικό του εύστοχο χτύπημα πέναλτι η Αγγλία άφησε εκτός συνέχειας την Αργεντινή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεχνολογία 0

Σάλος με εφαρμογή που παρακολουθεί τους χρήστες μέσω της κάμερας στα τηλέφωνά τους - Διαγράψτε την κατευθείαν, προειδοποιούν οι ειδικοί

Το spyware μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων επαφών, μηνυμάτων,...
Ρωσία 0

Ν.Πεσκόφ σε Τραμπ: οι μη φιλικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες - Δήλωση βόμβα από Ρώσο Αρχικατάσκοπο για την ασφάλεια το 2025

Ο Πεσκόφ ζήτησε ουσιαστικά από τον Τραμπ ισότιμη θέση στο παγκόσμιο σύστημα εξουσίας- Η Ευρώπη θα πληρώσει σίγουρα το...