Ραντεβού για τον προημιτελικό του Μπακού κόντρα στη Δανία στις 3 Ιουλίου (19:00) έκλεισε η Τσεχία, η οποία εκμεταλλεύτηκε την αποβολή του Ντε Λιχτ στο 55ο λεπτό και με τα γκολ των Χόλες και Σικ νίκησε 2-0 την Ολλανδία.
Οι παίκτες του Σίλχαβι απέδειξαν ότι δεν πήγαν για... τουρισμό στη Βουδαπέστη και πέταξαν εκτός Euro ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Τους Οράνιε με το απίστευτο ταλέντο. Η καλύτερη επίθεση της φάσης των ομίλων, έμεινε άσφαιρη και θα δει το υπόλοιπο τουρνουά από το σπίτι της. Οι Τσέχοι που προκρίθηκαν ως καλύτεροι τρίτοι (υστέρησαν στην ισοβαθμία από τη δεύτερη Κροατία, πίσω από την Αγγλία) συνεχίζουν την εντυπωσιακή τους πορεία και μπορούν να κάνουν τρελά όνειρα, ακόμη και μέχρι τον τελικό προορισμό.
H Τσεχία δεν είχε όρεξη για αστεία, η Ολλανδία δεν το κατάλαβε
Η Τσεχία μπήκε στην αναμέτρηση, θέλοντας να δείξει στους Ολλανδούς ότι δεν θα παίξει το ρόλο του «κομπάρσου» στη Βουδαπέστη. Κατάφερε να κλείσει τους διαδρόμους στους Οράνιε, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν την μπάλα στα πόδια τους.
Στο 10ο λεπτό ο Μάλεν πήγε να εκμεταλλευτεί την κόντρα και να βγει απέναντι από τον Βάτσλικ, ο οποίος, όμως, διάβασε τη φάση, βγήκε και μπλόκαρε. Ένα ακόμη λάθος από τον Τσέχο γκολκίπερ στο 13ο, πέρασε ανεκμετάλλευτο από τους Οράνιε. Ο Ντάμφρις τσίμπησε την μπάλα και από πλάγια θέση έκανε το γύρισμα, αλλά ο Κάλας ήταν εκεί που έπρεπε για την ομάδα του και απομάκρυνε σε κόρνερ.
Οι παίκτες του Σίλχαβι δέχθηκαν πίεση καθώς η Ολλανδία ανέβαινε με τον εξαιρετικό Ντάμφρις, αλλά φρόντιζε σε κάθε ευκαιρία να υπενθυμίζει στον Ντε Μπουρ ότι η άμυνά του έχει κενά και είναι ικανή να κάνει τη ζημιά.
Στο 22', ο Σέβτσικ σέντραρε, ο Σούτσεκ έπιασε την κεφαλιά, όχι όμως όσο καλά θα ήθελε με την μπάλα να περνάει άουτ. Το ίδιο - σε μεγαλύτερο βαθμό σημασίας και επικινδυνότητας - έλαβε χώρα στο 38'!
Ο Μάζοπουστ τροφοδότησε τον Μπάρακ, ο οποίος βρέθηκε απέναντι από τον Στεκέλενμπουργκ, αλλά η μπάλα μετά το σουτ που επιχείρησε πέρασε πάνω από την εστία. Στο 51ο λεπτό η Ολλανδία έχασε σπάνια ευκαιρία ν' ανοίξει το σκορ. Ο Ντεπάι με μαγική ενέργει, έβγαλε στον Μάλεν, ο 22χρονος φορ της Αϊντχόφεν πέρασε όλους τους αντιπάλους που βρήκε μπροστά του, αλλά όχι και τον Βάτσλικ!
Η αποβολή, ο MVR Χόλες και το «βιολί» του Σικ
Η φάση που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της αναμέτρησης συνέβη στο 52ο λεπτό. Ο Ντε Λιχτ γλίστρησε και στην προσπάθειά του να μην αφήσει τον Σικ να βγει μόνος του, έκοψε την μπάλα με το χέρι. Αρχικά ο Καράσεβ έδειξε κίτρινη, αλλά μετά το τσεκ από τον VAR, δόθηκε κόκκινη και ο κεντρικός αμυντικός της Γιουβέντους αποβλήθηκε.
Από τα πρώτα λεπτά του αριθμητικού πλεονεκτήματος που απέκτησε, η Τσεχία ξεκίνησε να πιέζει. Έστειλε προειδοποιητικό σημάδι στους Οράνιε, οι οποίοι μάλλον δεν το άκουσαν.
Στο 64' ο ο Καντεράμπεκ σημάδεψε τη γωνία του Στεκέλενμπουργκ, αλλά ο Ντάμφρις έβαλε σωτήρια το πόδι του. Έκανε και αυτό, ο σούπερ μπακ-χαφ των Ολλανδών. Το γκολ ήρθε στο 68ο λεπτό.
Σε φάουλ που εκτελέστηκε από δεξιά από τον Μπάρακ, ο Στεκέλενμπουργκ δίστασε να βγει, ο Κάλας πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Χόλες τη δεύτερη και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.
Ο Ντε Μπουρ δεν είχε άλλα περιθώρια και αποφάσισε να ρισκάρει. Έβγαλε τον Ντε Ρόον και πέρασε τον βασικό φορ της ομάδας στα δύο πρώτα ματς της διοργάνωσης, Βουτ Βέχορστ.
Αν και με δέκα παίκτες πίεσε τους Τσέχους, πλήρωσε όμως το τίμημα της επιλογής του. Σε μια φάση που ξεκίνησε από το βολέ του Βάτσλικ, ο σκόρερ του πρώτου γκολ, Χόλες, έβγαλε την ασίστ και ο Σικ με το τέταρτό του γκολ στο τουρνουά διαμόρφωσε το τελικό 2-0.
Ολλανδία (Φρανκ ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντάμφρις, Ντε Λιχτ, Ντε Φράι, Μπλιντ (81' Τίμπερ), Φαν Άανχολτ (81' Μπερχάους), Ντε Ρόον (73' Βέχορστ), Βαϊνάλντουμ, Ντε Γιονγκ, Ντεπάι, Μάλεν (57' Πρόμες).
Τσεχία (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Τσούφαλ, Τσελούστκα, Κάλας, Καντεράμπεκ, Χόλες (85' Κραλ), Σούτσεκ, Μάζοπουστ (79' Γιάνκτο), Μπάρακ (90+2' Μπάρακ), Σέβτσκικ (85' Χλόζεκ), Σικ (90+2' Κρμέντσικ).
Το πλήρες πρόγραμμα για τη φάση των 16
Σάββατο 26/6
Ουαλία-Δανία 0-4
Ιταλία-Αυστρία 2-1
Κυριακή 27/6
Ολλανδία-Τσεχία 0-2
Βέλγιο-Πορτογαλία (22:00, “Λα Καρτούχα”, Σεβίλλη)
Δευτέρα 28/06
Κροατία-Ισπανία (19:00, “Πάρκεν”, Κοπεγχάγη)
Γαλλία-Ελβετία (22:00, “Αρένα Νασιοναλά”, Βουκουρέστι)
Τρίτη 29/6
Αγγλία-Γερμανία (19:00, “Γουέμπλεϊ”, Λονδίνο)
Σουηδία-Ουκρανία (22:00, “Χάμπτεν Παρκ”, Γλασκώβη)