Σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών σε όλα τα αθλήματα και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.
γράφει ο Κώστας Βασιλόπουλος
Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή επιστημόνων που ασχολούνται με την πανδημία και φορέων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και η UEFA συμφωνήσει, θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν τόσο το Πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο, με πιεσμένο χρονικό πρόγραμμα, χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες.
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, με αυστηρά περιορισμένο αριθμό ακόμα και δημοσιογράφων που θα έχουν δικαίωμα να καλύπτουν τα παιχνίδια, καθώς ακόμα και με την σταδιακή άρση των μέτρων στη χώρα, οι επιστήμονες θεωρούν ιδιαίτερα επικίνδυνο το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν χιλιάδες φίλαθλοι στα γήπεδα διεξαγωγής των αγώνων τόσο της Super League όσο και του Κυπέλλου Ελλάδας.
Κι αν μια τέτοια απόφαση ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, η συνέχεια μάλλον θα προκαλέσει αίσθηση. Τα κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν, ως ενδεχόμενο, να διεξαχθούν χωρίς φιλάθλους σε όλα τα αθλήματα οι αγώνες και των διοργανώσεων της περιόδου 2020 – 2021.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή είναι η πρόταση των επιστημόνων που έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας για τον επόμενο χειμώνα, που επίσης κρίνεται κρίσιμος, καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσουν φαρμακευτικές αγωγές που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό, ενώ το ίδιο ισχύει και για το «πολυπόθητο» εμβόλιο.
Σε περίπτωση που προκριθεί αυτή η επιλογή, γίνεται κατανοητό ότι θα προκύψει μια σειρά σοβαρών προβλημάτων για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ που αντλούν μεγάλο κομμάτι των εσόδων τους από την πώληση εισιτηρίων κατά την διάρκεια της χρονιάς και, φυσικά, εισιτηρίων διαρκείας, που γεμίζουν τα ταμεία τους μέσα στο καλοκαίρι και αποτελούν το «καύσιμο» για να κινηθεί αναλόγως η κάθε διοίκηση.
Θεωρώντας δεδομένη την αντίδραση των ΠΑΕ και όχι μόνο (το μέτρο γίνεται κατανοητό ότι θα ισχύσει και για τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα, όπου συγκεντρώνουν στις κερκίδες μεγάλο αριθμό φιλάθλων) σε μια τέτοια απόφαση, εξετάζεται το ενδεχόμενο αντισταθμιστικών μέτρων προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά οι επαγγελματικές ομάδες.
Ποια είναι αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα;
Κατ’ αρχάς να εξαλειφθούν (ή να μειωθούν σε ποσοστό που θα υπερβαίνει το 90%) οι φόροι που αποδίδουν στο κράτος οι αθλητικές εταιρίες για τα συμβόλαια των αθλητών που απασχολούν. Η φορολογία ανέρχεται σήμερα (μετά την μείωση που ψηφίστηκε μεσούσης της περιόδου), στο 22%.
Παράλληλα εξετάζονται και άλλα μέτρα που θα ανακούφιζαν τους επαγγελματικούς αθλητικούς συλλόγους της χώρας σε μια προσπάθεια να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Μια αγωνιστική περίοδο χωρίς έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων διαρκείας και εισιτήρια για μεμονωμένους αγώνες και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις να «τρέχουν» κανονικά, αντιλαμβάνονται όλοι ότι θα ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.
Η απουσία φιλάθλων από τις κερκίδες, ενδεχομένως να ενισχύσει τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που μπορούν να αντλήσουν οι ΠΑΕ από την αγορά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μια τέτοια πρόβλεψη καθώς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πιστοποιήσει την οικονομική κατάσταση των καναλιών, γεγονός που ίσως βάλει στο παιχνίδι τα κρατικά κανάλια, με την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταραχθεί ο ανταγωνισμός της ελεύθερης αγοράς.
Παράλληλα με την εξάλειψη ή την θεαματική μείωση της φορολογίας, θα εξεταστούν και άλλοι τρόποι στήριξης των επαγγελματικών συλλόγων, χωρίς να υπάρχουν για την ώρα, σχέδια που έχουν εξεταστεί ή συζητηθεί.
Το σχέδιο προβλέπει την κατάθεση απόψεων από τους επαγγελματικούς συλλόγους και τις λίγκες σε συνεργασία με τις αθλητικές ομοσπονδίες, για την εξεύρεση λύσεων που θα επιτρέψει την διεξαγωγή πρωταθλημάτων με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Ας ετοιμάσουμε λοιπόν τους καναπέδες μας… Μάλλον θα συνεχίσουν να είναι χρήσιμοι αναφορικά με τα αθλητικά γεγονότα.