Ο κορονοϊός οδηγεί σε ένα γιγάντιο οικονομικό «κραχ» τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ομοσπονδίες και ομάδες αναζητούν λύσεις προκειμένου να αναχαιτίσουν στο μέτρο του δυνατού τις τεράστιες απώλειες που έχουν ήδη δημιουργηθεί εξαιτίας της παύσης κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας. Ήδη μεγάλα αθλητικά κλαμπ και λίγκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν ανακοινώσει δραστικά μέτρα περιορισμού εξόδων τους.
Η UEFA αποφάσισε σχετικά γρήγορα την μετάθεση του Euro2020(μια διοργάνωση με προϋπολογισμό 2,5 δισ ευρώ) για το επόμενο καλοκαίρι προκειμένου να αποφύγει «διαρροή» μεγάλων χορηγών. Πριν από την έλευση του κορονοϊού οι εκτιμήσεις ανέφεραν πως το Euro2020 επρόκειτο να είναι το πιο προσοδοφόρο όλων των εποχών. Τα δεδομένα αυτά έχουν φυσικά διαφοροποιηθεί.
Οι New York Times πρόσφατα αποκάλυψαν πως η FIFA επεξεργάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης ύψους 2,5 δισ. ευρώ από το αποθεματικό ταμείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας , χρήματα που θα μοιραστούν σε Ομοσπονδίες χωρών προκειμένου να καλύψουν μέρος των ζημιών τους.
Tο βδομαδιάτικο του Μέσι και η «χασούρα» της LaLiga
Η Μπαρτσελόνα διαθέτει το 4ο πιο ακριβό ρόστερ παγκοσμίως σε όλα τα ομαδικά αθλήματα με μέσο όρο 12 εκατομμύρια δολάρια ανά παίκτη(!). Η κατακόρυφη πτώση εσόδων εξαιτίας της αγωνιστικής απραξίας μοιραία άρχισε να «πνίγει» την Μπαρτσελόνα που έσπευσε γρήγορα να κάνει χρήση μιας διάταξης ενταγμένης στην νομοθεσία για τα εργασιακά στην Ισπανία. Μετά από συζητήσεις μεταξύ διοίκησης και παικτών(που δεν έγιναν σε ιδανικό κλίμα), ο αρχηγός των Μπλαουγκράνα Λιόνελ Μέσι, με ανακοίνωση του δημοσιοποίησε πως οι παίκτες δέχονται περικοπές ύψους 70%. Το …βδομαδιάτικο του Μέσι είναι 557.700 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως με τα νέα δεδομένα θα εισπράττει 167.310 ευρώ. Ο Γκριεζμάν αμείβεται με 327,930 ευρώ την εβδομάδα, με την μείωση θα λάβει 98.378 ευρώ. Αντίστοιχα ο Σουάρες από 323.470 θα πάρει 167.000 ευρώ.
Το παράδειγμα της Μπαρτσελόνα ακολούθησαν άμεσα στην Ισπανία η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Εσπανιόλ, η Αλαβέζ και σταδιακά όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος. Η LaLiga ανακοίνωσε πως οι απώλειες εσόδων των συλλόγων του ισπανικού πρωταθλήματος σε περίπτωση που το πρωτάθλημα διακοπεί οριστικά θα φτάσουν στα 956,6 εκατ. ευρώ. Αν τα παιχνίδια γίνουν έστω κεκλεισμένων θυρών η χασούρα θα ανέλθει στα 303,4 εκατ. ευρώ.
To «ψαλίδι» στον Ρονάλντο
Στην Ιταλία, ο Τζιόρτζιο Κιελίνι ήταν ο πρώτος που κοινοποίησε την απόφαση του να βοηθήσει στη «αποφόρτιση» του μεγάλου προϋπολογισμού της Γιουβέντους. Το δρόμο του αρχηγού της «μεγάλης κυρίας» ακολούθησαν και οι υπόλοιποι σταρ της ομάδας συμπεριλαμβανομένου του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο CR7 είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής της Serie A, με απολαβές 31 εκατ. ευρώ. H μείωση που θα υποστεί συνολικά θα φτάσει τα 3,8 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα ψαλιδίστηκαν οι αποδοχές των Λεάντρο Μπονούτσι, Τζιανλουίτζι Μπουφόν και στη συνέχεια των υπολοίπων. Η μείωση της Γιουβέντους στα συμβόλαια των παικτών ξεκινάει από 12%. Η «μεγάλη κυρία» αναμένει πως θα εξοικονομήσει 100 εκατ. δολάρια που αφορούν σε χρήματα 4 μηνών(Μάρτιος-Ιούνιος). Αυτό αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού ετήσιου μισθολογικού της κόστους.
Διαφωνίες στην Μ. Βρετανία
Στην Μεγάλη Βρετανία η Premier League επεξεργάστηκε ένα πλάνο που προβλέπει ψαλίδισμα που θα φτάνει στο 30% για όσο διαρκέσει η κρίση και θα αφορά τους ποδοσφαιριστές οι αμοιβές των οποίων ξεπερνούν τις 6.000 λίρες την εβδομάδα. «Η μείωση του μισθού κατά 30% θα ισοδυναμούσε με συνολικά πάνω από 500 εκατομμύρια σε περικοπές μισθών και απώλεια 200 εκατομμύρια λίρες σε φορολογικές εισφορές στην κυβέρνηση», ανέφερε η Ένωση παικτών (PFA) απορρίπτοντας την πρόταση. Από την άλλη υπάρχουν και περιπτώσεις προπονητών όπως αυτή του Ντέιβιντ Μόγες ο οποίος ζήτησε να του γίνει μείωση των απολαβών του κατά 30% για να βοηθήσει τη Γουέστ Χαμ. Κάτι ανάλογο έπραξαν και οι τεχνικοί της Μπόρνμουθ αλλά και της Μπράιτον.
Στην αγγλική ομοσπονδία εκτιμούν πως θα έχουν απώλειες της τάξης των 100 εκατομμυρίων λιρών και για αυτό έθεσαν σε υποχρεωτική άδεια 1.000 υπαλλήλους τους. Επίσης υπήρξε περικοπή ενός εκατομμυρίου ευρώ από το συμβόλαιο του ομοσπονδιακού τεχνικού, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.
Σε μειώσεις στην Γαλλία προχώρησαν ήδη Μαρσέιγ, Λιόν και Παρί Σεν Ζερμέν. Η Ligue1 προσπαθεί να πετύχει συνολικά ως διοργάνωση μια συμφωνία που θα ικανοποιεί σωματεία και ποδοσφαιριστές. Το πλάνο της αφορά περικοπές 30% των συμβολαίων.
Στην Γερμανία Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ έφτασαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε συμφωνία με ποδοσφαιριστές τους για ψαλίδισμα στις απολαβές τους κατά 20% για όσο διαρκέσει η κρίση. Το παράδειγμα τους ακολούθησαν γρήγορα όλες οι ομάδες της Bundesliga.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν και ακραίες αποφάσεις μαζικής λύσης συμβολαίων. Παραδείγματος χάρη η Ελβετική Σιόν αποφάσισε να προχωρήσει σε διακοπή συμβολαίων εννιά ποδοσφαιριστών επειδή αυτοί αρνήθηκαν μειώσεις που τους προτάθηκαν!
Στο τραπέζι πρόταση για μειώσεις 20% στην Euroleague
Η ζημία από μια πιθανή ματαίωση των υπόλοιπων αγώνων για τις ομάδες της Euroleague υπολογίζεται πως μπορεί να φτάσει (κατά μέσο όρο) ακόμη και στο 34% του ετήσιου προϋπολογισμού τους. Εδώ και μέρες η Euroleague βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Ένωση Παικτών ώστε να βρεθεί μια λύση σχετικά με τους μισθούς Απριλίου και Μαΐου. Η διοργανώτρια αρχή πρότεινε αυτοί να καταβληθούν Ιούνιο , Ιούλιο και Αύγουστο. Επίσης στο τραπέζι τέθηκε το θέμα των περικοπών αποδοχών κατά 20% με τους παίκτες να αρνούνται αρχικά αυτή την πρόταση.
Ήδη ο Ετόρε Μεσίνα ευχαρίστησε δημόσια τους παίκτες του στην Αρμάνι Μιλάνο για την απόφαση τους να αποδεχθούν την πρόταση μειώσεων που τους κατατέθηκε αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης. Η Αρμάνι ήταν η πρώτη ομάδα της Euroleague που προχώρησε σε συμφωνία με τους καλαθοσφαιριστές. O ιδιοκτήτης της Τζιόρτζιο Αρμάνι κοινοποίησε πως τα χρήματα που επρόκειτο να δώσει για την μισθοδοσία των παικτών θα τα διαθέσει για τις ανάγκες του ιταλικού συστήματος υγείας.
Οι περισσότεροι καλαθοσφαιριστές της Μπαρτσελόνα αποδέχθηκαν πρόταση της διοίκησης(συμπεριλαμβανομένου και του πιο ακριβοπληρωμένου αθλητή της, Νίκολα Μίροτιτς), ενώ άλλοι αφού συμβουλεύτηκαν τους μάνατζερς τους, απάντησαν πως θα διεκδικήσουν όλα τα χρήματα των συμβολαίων τους.
NBA: Πρόταση για παρακράτηση 25% των συμβολαίων
Σύμφωνα με το έγκυρο Forbes το ΝΒΑ από την μέχρι τώρα διακοπή μετράει απώλειες της τάξης του 1,2 δισ. δολαρίων και το NCAA(κολεγιακό πρωτάθλημα) 1 δισ. δολάρια. Αυτή η χασούρα θα διπλασιαστεί εάν τα πρωταθλήματα οδηγηθούν σε οριστική ματαίωση. Σε πρώτη φάση το ΝΒΑ προχώρησε σε μείωση του μισθού 100 στελεχών της λίγκας(σε ποσοστό 20%), συμπεριλαμβανομένου και του κομισάριου Άνταμ Σίλβερ.
Οι Σίξερς ήταν η πρώτη ομάδα που προχώρησε επίσης σε μειώσεις (20%) σε παίκτες και εργαζομένους όμως στη συνέχεια έκαναν πίσω. «Ακούσαμε την γνώμη του staff και των παικτών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως πήραμε μια λάθος απόφαση. Για αυτό την ακυρώσαμε…», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της ομάδας Τζος Χάρις. Παρόλα αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση ανάμεσα στην Ένωση παικτών, το ΝΒΑ και την πλευρά των ιδιοκτητών προκειμένου να δοθεί συνολικά μια λύση στο θέμα των συμβολαίων. Αυτό που έχει ήδη συζητηθεί είναι το ενδεχόμενο παρακράτησης του 25% των φετινών συμβολαίων των παικτών.
Οι διαπραγματεύσεις σε Super League και Basket League
Στην Ελλάδα μετά από τις τελευταίες τηλεδιασκέψεις που έγιναν μεταξύ εκπροσώπων της Super League και της Basket League προκύπτουν τα εξής: Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ομάδων στο ποδόσφαιρο συμφωνούν πως οι μειώσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερες της τάξης του 30% για όσο διάστημα δεν πραγματοποιούνται αγώνες. Αρκετές ΠΑΕ έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων εργαζομένων τους. Η πλευρά των ποδοσφαιριστών σε πρώτη φάση διαφώνησε με αυτή την προοπτική. Η ΕΠΟ προχώρησε σε μειώσεις αμοιβών στελεχών της, ενώ θεωρείται βέβαιο πως κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τις αποδοχές του Τζον Φαν΄τ Σιπ και του επιτελείου του.
Στο μπάσκετ, όλες ΚΑΕ στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης τους με τους επαγγελματίες καλαθοσφαιριστές (ΠΣΑΚ) δεσμεύθηκαν για την καταβολή των δεδουλευμένων (μέχρι της 13 Μαρτίου) που αντιστοιχεί στην κάλυψη του 70% των συμβολαίων για την σεζόν 2019-20. Επίσης φάνηκε διάθεση να καλύψουν τα «μικρά» συμβόλαια κάτω των 20.000 ευρώ. Ο ΠΣΑΚ ζήτησε κάλυψη του 80% των συμβολαίων τους με εξόφληση ως τις 31 Αυγούστου. Επίσης τέθηκε θέμα «ψαλιδίσματος» και στις αμοιβές των μάνατζερ χωρίς να υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι στιγμής.