Αρχείο

Περικυκλώνει την Α.Μεσόγειο η Άγκυρα: Προωθούν τετραμερή Τουρκίας-Συρίας-Λιβάνου-ψευδοκράτους - Πιέσεις για συμφωνία Δαμασκού-Κατεχομένων

Μοντέλο αντίστοιχο με αυτό των τριμερών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ/Αιγύπτου προωθούν οι Τούρκοι, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν συμμάχους και να περικυκλώσουν τις επίμαχες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης.

Τετραμερή Τουρκίας - Συρίας - Λιβάνου και ψευδοκράτους βλέπει ο καθηγητής του τουρκικού Πανεπιστημίου Κοτς Σούχα Τσουμπουκτσούογλου ως το επόμενο βήμα της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία οπωσδήποτε δεν πρέπει να επιτρέψει ο Λίβανος να ενταχθεί στο μέτωπο των χωρών που βρίσκονται με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ακόμη εισηγείται όπως η Τουρκία, στο πλαίσιο της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Συρία, πρέπει να πιέσει το καθεστώς Άσαντ ώστε να ξεκινήσει εμπορική συνεργασία με την κατεχόμενη Κύπρο με τη στήριξη μάλιστα και της Μόσχας. 

Σε δηλώσεις του στην τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κοτς δήλωσε ότι η συμφωνία που έκανε το 2007 η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Λίβανο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία αποτελεί "παράγοντα κινδύνου για την Τουρκία και τους Τ/Κ".

Υποστηρίζει μάλιστα ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι για την πίεση που δέχονται ο ηγέτης της μαρωνιτικής κοινότητας και ο Πρόεδρος της χώρας Αούν με τις τελευταίες κοινωνικές αναταραχές μπορεί να έχουν δάχτυλο κύκλοι που επιζητούν υποχωρήσεις στο θέμα της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. “Η Τουρκία πρέπει να ασκήσει πιέσεις και οπωσδήποτε να μην επιτρέψει όπως ο Λίβανος ενταχθεί στο μέτωπο που βρίσκονται οι χώρες με την ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’.

Πάντως ο Σουχά Τσουμπουκτσούογλου αναφέρει πως η Τουρκία δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τον Λίβανο για τον λόγο ότι “γεωγραφικά ο Λίβανος είναι νοτιοανατολικά της Κύπρου, με άλλα λόγια επειδή είναι ‘πίσω’ δεν μπορεί να κάνει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών όπως έκανε με τη Λιβύη”.

“Από την άλλη και νομικά και πολιτικά η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ των ακτών της Τουρκίας στην Μερσίνα και τα Άδανα και τις βόρειες ακτές του Λιβάνου δεν μπορεί να γίνει γιατί θα παραβιάσει την ΑΟΖ της Συρίας”, προσθέτει ο Τούρκος καθηγητής.

Σε ερώτηση τί άλλα βήματα μπορεί να κάνει η Τουρκία στην περιοχή για να ενισχύσει τη θέση της, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι “ως προτεραιότητα η Τουρκία θα πρέπει να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Συρία και στη συνέχεια να προχωρήσει σε “τετραμερή οικονομική συνεργασία Λιβάνου-Συρίας-‘τδβκ’-Τουρκίας και να προωθήσει επειγόντως τη γραμμή θαλάσσιας συγκοινωνίας Αντάκιας-Αμμοχώστου-Λατάκειας-Βηρυτού”, επισημαίνοντας ότι πριν το 1974 υπήρχε ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ Αμμοχώστου Λαττάκειας.

“Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για ίδρυση εμπορικών σχέσεων με την ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) και την αναγνώρισή της”, υποστηρίζει ο Τούρκος καθηγητής.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να θέτει τις βάσεις στο Λίβανο για δημιουργία μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή στη Βόρεια Συρία και τη Λιβύη. Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Αούν, κάλεσε προ ημερών τον ΟΗΕ να διερευνήσει την "παραβίαση ελληνικού σκάφους υπό τις εντολές του Ισραήλ, στη θαλάσσια ζώνη που ελέγχει η χώρα του".

Ο Αούν έκανε την έκκληση αυτή κατά τη συνάντησή του με τον διοικητή της UNIFIL, κ. Stefano Del Col, στο προεδρικό μέγαρο.

«Ο Λίβανος απορρίπτει οποιαδήποτε παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του στα χωρικά του ύδατα» θεωρώντας ότι «οι ισραηλινές ναυτικές παραβιάσεις της κυριαρχίας του Λιβάνου δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις παραβιάσεις της ξηράς και του αέρα».

Τουρκία & Αίγυπτος στα πρόθυρα σύγκρουσης

Εν τω μεταξύ Τουρκία και Αίγυπτος έχουν βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα. Από τη μια η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας ενεργοποίησε τη συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα ζητώντας επίσημα στρατιωτική βοήθεια και από την άλλη πληροφορίες λένε πως η Αίγυπτος θα στείλει τεθωρακισμένα άρματα προς υποστήριξη των αντικυβερνητικών δυνάμεων του Στρατάρχη Χαφτάρ.

Η τελευταία εξέλιξη είναι η ενεργοποίηση του μνημονίου συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης για την ασφάλεια από μέρους της Τρίπολης. Ο Πρωθυπουργός της Τρίπολης Φαγέζ αλ Σάραζ σύμφωνα με το Al Jazeera απάντησε θετικά στην πρόταση της Τουρκίας για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη, κάτι που στην ουσία πρόκειται για έγκριση στρατιωτικής παρέμβασης της Τουρκίας στη Λιβύη.

Νωρίτερα πληροφορίες που μεταδόθηκαν έλεγαν πως ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι αποφάσισε να εξοπλίσει προσωρινά τον στρατάρχη Χαφτάρ με ρωσικά άρματα μάχης με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης. Η προσπάθεια των στρατευμάτων του Χαφτάρ άρχισε πριν από μερικές μέρες και έως τώρα έχει καταφέρει να φτάσει σχεδόν μέχρι την "καρδιά" της Τρίπολης. Μοναδική προϋπόθεση της συμφωνίας Σίσι-Χαφτάρ είναι όπως τα άρματα μάχης επιστραφούν πίσω στην Αίγυπτο μετά το τέλος των επιχειρήσεων.

Τα δεδομένα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά καθώς θα είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος και η Τουρκία θα βρεθούν η μία απέναντι στην άλλη σε ουδέτερο έδαφος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Ισραήλ-Η Χεζμπολάχ εκκένωσε το αρχηγείο της στην Βυρητό-Σε ύψιστη ετοιμότητα όλες οι βάσεις του Ισραήλ

Ομάδα Ισραηλινών χάκερ κτύπησε το Ιράν- Μπάιντεν και Νετανιάχου συντονίζουν τις δυνάμεις τους πριν την τελική ώρα-Οι...