Ελληνοτουρκικά

Ο κ. Γεραπετρίτης σε εκπομπή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο “τολμηρού βήματος στο Αιγαίο” με την Τουρκία-Τα ελληνικά F-35 ενοχλούν την Άγκυρα (Βίντεο)

Σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι του ΣΚΑΪ, ο πολιτικός κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος μίλησε για σχέδιο “τολμηρών βημάτων” στο Αιγαίο στον ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος σε γενικές γραμμές συμφώνησε για κάτι τέτοιο στην εξωτερική πολιτική μας με την Τουρκία, κάτι που  δυστυχώς στο παρελθόν τα έχουμε πληρώσει πανάκριβα με προτροπή των αποκαλούμενων πάντα Μεγάλων δυνάμεων.

Καμία διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γίνει με μια χώρα σαν την Τουρκία, που δεν σέβεται τη  Συνθήκη της Λωζάννης, στην οποία οφείλει την ύπαρξη της ως κράτος, και γενικά δεν σέβεται τίποτα και κανέναν.

Οι Τούρκοι δεν διαπραγματεύονται ποτέ με την ευρεία έννοια του όρου, απλά απαιτούν ανταλλάγματα για να σταματήσουν να απειλούν για κάποιο ορισμένο χρονικό διάστημα, διότι μετά επανέρχονται ξανά στις “ εργοστασιακές τους ρυθμίσεις” που κουβαλούν από τις Στέπες και τα βουνά Αλτάι και ξεκινούν ξανά τις απειλές.

Τουρκική εφημερίδα καλοπιάνει το Έλληνα ΥΠΕΞ   

Έναν από αυτούς τους ελιγμούς της τουρκικής πολιτικής ( από τους πολλούς που κάνουν οι Τούρκοι γνωστοί ζογκλέρ), έκανε η εφημερίδα Σαμπάχ  καλοπιάνει το Έλληνα ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτη, ενώ ταυτόχρονα προβάλει την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, θεωρώντας την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ως πρόκληση.  

“Οι δηλώσεις του Γεραπετρίτη απηχούν εκείνες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πρόσφατα είπε ότι η Τουρκία «το μόνο που θέλει είναι να προωθήσει και να αυξήσει τις φιλίες της, ειδικά με τους γείτονές της».

Η Άγκυρα προειδοποιεί τη γείτονά της να μην μπει σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία, ιδιαίτερα για την οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας στα αμφισβητούμενα νησιά του Αιγαίου από τη δεκαετία του 1960, κατά παράβαση των μεταπολεμικών συνθηκών.

Η αγορά από την Ελλάδα μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και η αύξηση του αμυντικού της προϋπολογισμού έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την προστασία των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι πρέπει να υπερασπιστεί τα νησιά έναντι πιθανής επίθεσης από την Τουρκία, αλλά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση των νησιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην αμφισβήτηση ττης τουρκικής ενδοχώρας.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον περασμένο Μάιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν «άλυτα» προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν το χρησιμοποίησε ως απάντηση στις επανειλημμένες παραβιάσεις της Ελλάδας των τουρκικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και των στρατιωτικών επιδείξεων δύναμης στο παρελθόν έως ότου οι πλευρές άνοιξαν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους”, τονίζει η εφημερίδα μεταξύ άλλων.

Έτσι αντιλαμβάνονται τις καλές σχέσεις και την εξωτερική πολιτική εκεί στην Άγκυρα, υποβαθμίζοντας την Ελλάδα, και θεωρώντας ως απειλεί την αγορά μαχητικών αεροσκαφών για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πάγιο όμως αίτημα τους και η κύρια προσπάθεια που για αυτή γίνονται τα πάντα, είναι η προσπάθεια υποχώρησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο Αιγαίο, χωρίς να πέσει   ντουφεκιά, κάτι που είναι αδύνατο και ακατόρθωτο ότι και να κάνουν όλοι αυτοί.   

Όλα τα τουρκικά σχέδια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ( Γαλάζια Πατρίδα και Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομα) και κοιτούν να τα νομιμοποιήσουν με κάθε τρόπο 

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής Πολιτικής Αιντίν Σεζέρανέφερε επί του θέματος: «Κάναμε μια συμφωνία για την Γαλάζια Πατρίδα με τη Λιβύη. Η Ελλάδα έκανε μια συμφωνία και με την Αίγυπτο. Μεταφέραμε το θέμα από πολιτικούς σε νομικούς λόγους.

Τώρα υπάρχουν δύο συμφωνίες και θα χρειαστεί να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο για να το λύσουμε. Αυτό είναι το σενάριο που θέλουμε λιγότερο.

Πριν υπογράψουμε τη συμφωνία για τη Γαλάζια Πατρίδα, είχαμε δημιουργήσει ένα πολιτικό καθεστώς στο πλαίσιο της εξαιρετικής ισχύος των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό το καθεστώς δεν επέτρεψε στην Ελλάδα και την Αίγυπτο να μπουν στη Μεσόγειο. Σπάσαμε το πολιτικό καθεστώς με βάση την εξουσία που χτίσαμε με τα ίδια μας τα χέρια και φέραμε το θέμα στη νομική βάση.

Μ ε αυτόν τον τρόπο όμως πυροβολήσαμε τα πόδια μας και έτσι χάσαμε το 28ο παράλληλο. Εδώ δεν μπορούμε καν να δηλώσουμε navtex, πόσο μάλλον εξερεύνηση και γεώτρηση. Γιατί δεν μπορούμε να πλεύσουν τουρκικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο πρόσφατα, μήπως λόγω της πίεσης των ΗΠΑ και της ΕΕ; «Λόγω της συμφωνίας Γαλάζια Πατρίδα», τονίζει ο ίδιος.

Προχθές στην τουρκική βουλή έγινε μεγάλη μάχη και συγκρούστηκαν οι Κεμαλιστές με τους Ισλαμιστές, και η ουσία είναι ο τρόπος που αναζητούν οι  Τούρκοι για να μπορέσουν  να νομιμοποιήσουν τα δύο σχέδια τους ( Γαλάζια Πατρίδα και Τουρκολιβυκό μνημόνιο), τα οποία είναι στον αέρα, και αυτό το ξέρουν καλά εκεί στην Άγκυρα, το ζήτημα είναι αν το  γνωρίζουν στην Αθήνα.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ