Αρχείο

Διχασμένη η Ουάσινγκτον για την Τουρκία - State Department: "Έρχονται κυρώσεις, τέλος τα F-35" - Αγνοούν τη "γραμμή" Ντ. Τραμπ;

Πολύ έντονο είναι το παρασκήνιο για το ζήτημα της αγοράς ρωσικών συστοιχιών s-400 από την Τουρκία και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον μοιάζει να είναι διχασμένη, καθώς Τραμπ και Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχουν κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση του Ερντογάν.

Παρόλο που κατά τη διάρκεια της συνόδου G20 ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα, ενώ και το κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ.Τ. Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα φιλικό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει εκ νέου πως η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει F-35 και αναμένεται να επιβληθούν σκληρές οικονομικές κυρώσεις.

Η "διχόνοια" που επικρατεί στην Ουάσινγκτον σχετικά με την Τουρκία προκαλεί ερωτηματικά για το ποια θα είναι πραγματικά η στάση των ΗΠΑ στη στροφή της Άγκυρας προς τη Ρωσία και κατά πόσο είναι πιθανό οι στενές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να επιστρέψουν στις "ένδοξες" μέρες τους.

Στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα, καθώς η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει αλλάξει την στάση της για το ζήτημα των S-400 μετά τη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε πιο διαλλακτικός, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ενδεχόμενης αναστολής των προβλεπόμενων κυρώσεων, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ερωτηθείς από τον ιστότοπο Hellas Journal, για το εάν ισχύει η τοποθέτηση που είχε κάνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από το τετ-α-τετ των δύο αρχηγών κρατών, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το ενδεχόμενο τόσο αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 όσο και της επιβολής οικονομικών κυρώσεων παραμένει.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες [της Αμερικής] έχουν δηλώσει με συνέπεια και σαφήνεια ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες εάν προχωρήσει στην απόκτηση του [του συστήματος] S-400, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της προμήθειας και της συμμετοχής της βιομηχανίας στο πρόγραμμα F-35 και της έκθεσής τους σε κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Bloomberg: Η Άγκυρα θα αγοράσει ρωσικά μαχητικά αν δεν πάρει F-35

Στην περίπτωση που η Τουρκία αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ρωσικών μαχητικών, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους Τούρκους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η Τουρκία θα προσπαθήσει να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά αεροσκάφη αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, για εγχώρια χρήση και για εξαγωγή.

Το Σαββατοκύριακο, στη σύνοδο της G-20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα υπαναχωρήσει από την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει ήδη πληρώσει για τα αμερικανικά F-35 και αναμένει ότι θα παραδοθούν κανονικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ