Παράνοια ή κάτι άλλο κυριαρχεί στην πατρίδα μας για τα δύο μέτρα και σταθμά όσον αφορά σε χώρους λατρείας δύο διαφορετικών θρησκειών στο ελληνικό νησί της Λέσβου;
Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο ένα «αποξενωμένο μουσουλμανικό Τέμενος του 17ου αιώνα που χτίστηκε στη Λέσβο για να τιμήσει μια άγνωστη "μητέρα" ενός Οθωμανού σουλτάνου, θα αποκατασταθεί πλήρως, χρησιμοποιώντας μια επιχορήγηση ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ για τα νησιά του Αιγαίου.
Την ίδια ακριβώς στιγμή, μέγα θέμα έχει αναγορευθεί η τοποθέτηση σταυρού στα βόρεια του νησιού από πολλούς Έλληνες πολίτες και ένα σωματείο.
Ο δημοσιογράφος Γ.Σινάνης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του κ. Γ.Παπαδάκη, δηλώνοντας για το θέμα της ανέγερσης του Σταυρού, μίλησε για καταγγελίες «σωματείου» που επικαλέστηκε την συμφωνία Ελλάδος-Τουρκίας για το Αιγαίο, ζητώντας την απομάκρυνση του.
Το συγκεκριμένο σωματείο εργάζεται για την υποτιθέμενη ελληνο-τουρκική φιλία και θεωρεί την ανέγερση του σταυρού ως πρόκληση, τόσο για τους «γείτονες» απέναντι, όσο και για τους μουσουλμάνους μετανάστες που κάνουν μπάνιο στην περιοχή και «ενοχλούνται» από την παρουσία ενός μεγάλου σε ύψος χριστιανικού ορθόδοξου σταυρού, στην βάση του οποίου ευρίσκεται η Άγια μορφή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ όπως αυτός απεικονίζεται στην Ιερά μονή Μανταμάδων, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο δημοσιογράφο.
Επίσης, ο εν λόγω δημοσιογράφος ανέφερε και περί μήνυσης Έλληνα πολίτη κατά της Ιεράς Μητρόπολης Λέσβου, διότι λέει οι καμπάνες των εκκλησιών ηχούν δυνατά, κάτι το οποίο προφανώς άρχισε να «ενοχλεί» κάποιους και καταθέτουν και μηνύσεις.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με απόλυτα νόμιμο τρόπο και πράξεις στην Λέσβο, θα εκταμιευθούν από τις σχετικές δημόσιες υπηρεσίες 1,2. Εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο για την ανάπτυξη των νησιών, για να αποκατασταθεί Τέμενος Οθωμανικής περιόδου, το οποίο θα λειτουργήσει στην συνέχεια ως μουσείο, λέει ο επικεφαλής αρχαιολογίας.
Ο λαός των νησιών μας υποφέρει πραγματικά, απαιτούνται έργα υποδομών παντού, τα στρατόπεδα προσφύγων έχουν μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και υλικά σύμφωνα με την HRW, αλλά βρέθηκαν ένα σωρό χρήματα για την αναπαλαίωση ενός Τζαμιού που είχε χτίσει Οθωμανός σουλτάνος σε ένα ελληνικό νησί πριν 450 χρόνια;
Το «Τζαμί της Βαλιντέ», όπως είναι γνωστό σε τοπικό επίπεδο, χτίστηκε στην παλιά τουρκική συνοικία της Μυτιλήνης, γνωστή ως επάνω σκάλα, τουλάχιστον από το 1615, σύμφωνα με επιγραφή στο πάτωμα του.
«Μόλις ολοκληρωθεί, το κτίριο θα λειτουργήσει ως μουσείο με επιγραφές της Οθωμανικής περιόδου», δήλωσε ο επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του νησιού, Παύλος Τριανταφυλλίδης, στο πρακτορείο ειδήσεων Αθηνών-Μακεδονίας (ANA).
Το πέτρινο κτίριο είναι ο παλαιότερος μουσουλμανικός ναός στο νησί. Έχει μια σκεπή που ομοιάζει με σέλα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του έχει καταρρεύσει.
Ένα μαρμάρινο κλιμακοστάσιο με τρεις βαθμίδες οδηγεί σε πλακόστρωτη αυλή, στο κέντρο της οποίας χτίστηκε μια πολυγωνική βρύση από λευκό μάρμαρο, διακοσμημένη με χαραγμένα αραβουργήματα.
Στο εσωτερικό, η στέγη ήταν διακοσμημένη με χρώμα, η οποία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και την αποχώρηση των Τούρκων το 1923 καλύφθηκε με σκούρο χρώμα. Το mihrab, το οποίο ήταν περίπου έξι μέτρα ύψος, ήταν διακοσμημένο με γύψο λεπτομερειών του Παρισιού.
Ο μιναρές του ναού, ο οποίος ήταν χαμηλός και ακολούθησε τα αραβικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, είναι φτιαγμένος από κόκκινη πέτρα που φέρεται να ήλθε από το Αϊβαλί και είναι σχεδόν άθικτη. Ένα μικρό τμήμα της κορυφής του έχει πέσει, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πέτρας είναι στη θέση της.
Η ανακατασκευή του βασικού Τεμένους θα περιλαμβάνει επίσης την επισκευή και τη διαρθρωτική υποστήριξη του μιναρέ, αλλά και τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου.
Έχουν ήδη αρχίσει εργασίες καθαρισμού του χώρου, αποκάλυψης της αυλής με πέτρινη σημαία γύρω από το ναό και συλλογής όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων που μπορεί ακόμα να επιβιώσουν, αναφέρει το άρθρο.
Νομίζουμε ότι για όλα αυτά, η παροιμία "όλα τα πράγματα στο καιρό τους και ο κολιός τον Άυγουστο" ταιριάζει απόλυτα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά προβλήματα των νησιών μας στο Αιγαίο, εν μέσω μάλιστα τουρκικών απειλών.