Νέο μέτωπο διεκδικήσεων ανοίγει από την βουλγαρική πλευρά. Γνωστός συγγραφέας αναφέρθηκε στον "αγώνα" των Βούλγαρων για την "επιστροφή" της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Αναφερόμενος σε παλαιότερους πολέμους, άφησε να εννοηθεί, αρκετά ξεκάθαρα, πως αυτό αποτελεί ακόμα τον πόθο της Βουλγαρίας.
Μίλησε για "απελευθέρωση" του Βουλγαρικού λαού και ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Οι εν λόγω δηλώσεις πρέπει να απασχολήσουν την Αθήνα και να γίνει ξεκάθαρο, αν αυτές αντιπροσωπεύουν και τις θέσεις της Βουλγαρικής κυβέρνησης.
Ο Ντιμίταρ Ντιμιτρόφ, συγγραφέας της σειράς «Ο κόσμος του Βούλγαρου στρατιώτη», ο οποίος είναι παλαίμαχος δημοσιογράφος και πρώην ανταποκριτής του BBC στη Βουλγαρία, αναφέρθηκε στο βουλγαρικό ραδιόφωνο ‘Fokus’ στην ιδεολογία των Βουλγάρων από την οποία διακατέχονταν, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η σειρά αυτή των βιβλίων περιλαμβάνει τρία βιβλία, το πρώτο αναφέρεται στην αναγέννηση των Βουλγάρων από το 1841 μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, το δεύτερο στους Βαλκανικούς Πολέμους 2012-13 και το τρίτο στην περίοδο του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ο συγγραφέας στη ραδιοφωνική εκπομπή επεσήμανε ότι όλοι οι πόλεμοι της Βουλγαρίας ήταν για την «επιστροφή» της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.
Χαρακτηριστική είναι δήλωσή του όπως παρουσιάζεται από το βουλγαρικό πρακτορείο ‘Fokus’ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:
«Να σας το διατυπώσω πολύ απλά. Οι Βούλγαροι επεδίωκαν την επιστροφή της Μακεδονίας. Όποιος μας την έδινε, ήμασταν μαζί του. Ακόμη και αν μας την έδινε η Ζουλούλαντ (περιπαιχτικά οι Αφρικανοί Ζουλού) θα ήμασταν μαζί τους».
Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή δεν ήταν μόνο άποψη των Βουλγάρων, αλλά όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά της εποχής στην Αγγλία και τη Γαλλία, έγραφαν ότι οι Βούλγαροι πήγαν με Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία- Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία) με σκοπό την παραχώρηση της Μακεδονίας μετά την ενδεχόμενη νίκη τους, αλλά αυτό δεν έγινε.
Ο συγγραφέας στη συνέντευξή του αναφέρει ότι η σειρά αυτή των βιβλίων του δείχνει τον διακαή πόθο της Βουλγαρίας για την ‘απελευθέρωση’ των Βουλγάρων και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.