Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας
Πύραυλο φέρεται να «εκτόξευσε» με αποδέκτη τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ μιλώντας στην εκπομπή «Big Game» στο ρωσικό κανάλι 1, όπου εξήρε την "αυτόνομη" στάση της σημερινής Τουρκίας, η οποία κινείται πλέον οριστικά και αμετάκλητα, έξω από τα πλαίσια της δύσης, του ΝΑΤΟ και κυρίως της Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή της Α.Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διευθέτησης στη Συρία.
«Η Τουρκία είναι σημαντική όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όπως και αν έχει, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναζητούν επαφή με τους Τούρκους ομολόγους τους.
Γιατί όμως οι ΗΠΑ αναζητούν επαφή με την Τουρκία; Διότι η Άγκυρα προσχώρησε στην ομάδα κρατών που υπερασπίζουν την κυριαρχία τους, δεν κρύβουν την ανυπακοή τους στις προσπάθειες κυριαρχίας της Ουάσιγκτον σε μία ή περισσότερες χώρες και στις παγκόσμιες υποθέσεις, είτε πρόκειται για πολιτική είτε για εμπορικές και οικονομικές σχέσεις».
«Η Τουρκία έχει επανειλημμένα επιδείξει την κυριαρχία της παντού και στις ΗΠΑ και αυτά τα βήματα της Άγκυρας δεν μπορούν παρά να εντυπωσιάσουν τον Πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε εκπρόσωπος του Ρώσου ηγέτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κινούνται πλέον στο ίδιο μήκος κύματος».
Πραγματικά πρόκειται για προαγγελία "νέων εξελίξεων" στην γειτονική χώρα, η οποία φέρεται να κινείται αυτόνομα και ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ και την δύση γενικότερα.
Αυτές οι δηλώσεις του καθ΄υλην αρμόδιου προεδρικού εκπροσώπου της ρωσικής προεδρίας και του Πούτιν, προδικάζουν πιθανότατα ότι οι Τούρκοι αυτό το κρίσιμο διάστημα στην Α.Μεσόγειο, ετοιμάζονται να κάνουν του «κεφαλιού τους», παρά τις παραινέσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ.Πομπέο, ο οποίος συναντήθηκε προχθές με τον Ερντογάν για λίγες ώρες.
Η παρουσία σήμερα πολεμικών μονάδων επιφανείας των ΗΠΑ, υπογραμμίζουν αυτήν ακριβώς την «ανησυχία» για τις προθέσεις του Τούρκου ηγέτη το επόμενο διάστημα στην περιοχή της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, όταν η EXXON ετοιμάζεται να "τρυπήσει" στο οικόπεδο 10 στην Κύπρο.
Τα πρώτα δείγματα γραφής της Άγκυρας, τα οποία είχαμε με την αποστολή 4-5 τουρκικών πολεμικών σκαφών και δύο υποβρυχίων, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι Τούρκοι έχουν προετοιμαστεί για κλιμάκωση με την Ελλάδα εφόσον απαιτηθεί, χωρίς να συνδιαλέγονται με κανέναν κινούμενοι στην λογική της πανίσχυρης «περιφερειακής δύναμης».
Αυτό όμως θα προκαλέσει την αντίδραση πιθανότατα των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών στην περιοχή όπως του Ισραήλ και της Αιγύπτου, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να γειτνιάζουν με κανέναν τρόπο με την Τουρκία.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο μιας και οι εξελίξεις στο τεράστιο γεωπολιτικό παιχνίδι της Α. Μεσογείου θα ενταθούν με την παρουσία πιθανότατα του αιγυπτιακού και ισραηλινού ναυτικού, για να προασπίσουν και αυτοί τα δικά τους εθνικά συμφέροντα.
Η χώρα μας εκτιμάται ότι θα βρεθεί πολύ γρήγορα εν μέσω ενός κυκλώνα που έχουν δημιουργήσει οι ορέξεις της Άγκυρας, η οποία θέλει εδώ και τώρα να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με κάθε κόστος.
Ποια μεγάλη κρίση όμως αντιμετωπίζει εκτός όλων των άλλων η Τουρκία και για αυτό θα τα δώσει όλα στην Α.Μεσόγειο;
Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος με μεγάλη παρουσία στο χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ Jacob Kirkegaard δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι μόνο στην αρχή της οικονομικής κρίσης.
Σε συνέντευξη του στην τουρκική έκδοση της Φωνής της Αμερικής, είπε ότι οι περισσότερες τουρκικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης μαζί με μερικές τράπεζες, αν η λίρα άμεσα δεν αυξήσει σημαντικά την αξία της.
Σημείωσε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε την οικονομική πίεση που εμπεριέχεται στο αντιπληθωριστικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει νόμους που μειώνουν τις τιμές, δείχνοντας ότι δεν διαθέτει άλλα μέσα για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τον Kierkegaard, ο πληθωρισμός, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 24,5%, αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των "καταναλωτικών δαπανών".
«Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα είναι η Τουρκία να χτυπήσει στην πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να λάβει νέα χρηματοδότηση», τόνισε ο Κίρκεγκαντ.
"Ωστόσο, θα απαιτηθεί πολιτικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων της επανεκκίνησης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα βήμα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να πάρει", κατέληξε ο Αμερικανός αναλυτής.
Νομίζουμε ότι ο συγκεκριμένος οικονομικός αναλυτής εδώ μας δείχνει τι ακριβώς θα πράξει η Τουρκία εκτός των άλλων και στην Α.Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, χωρίς περιστροφές, μιας και η χώρα είναι κυριολεκτικά στην «κόψη του ξυραφιού».