Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα είναι «συγκλονισμένη» από το κύματα μεταναστών που έρχονται από Τουρκία και διασχίζουν τα χερσαία σύνορά στον Έβρο , ανάγοντας την κατάσταση στην κρίση του 2015.
Την ίδια στιγμή στις 25.4.2018 δημοσιεύθηκε στην τοπική εφημερίδα της Λέσβου «Τα Νέα της Λέσβου» άρθρο με τίτλο «Υπάρχει μια βόμβα δημόσιας υγείας αυτή τη στιγμή στο νησί», με συντάκτρια την κα Μυρσίνη Ουζουνέλλη, Γιατρό Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα nealesvou.gr .
Εκεί αναφέρεται ότι , «σύμφωνα με «έγκυρες πηγές», ότι τα 3 τελευταία χρόνια στο νησί της Λέσβου υπάρχει αύξηση των διαγνώσεων HIV. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι βεβαιωμένες διαγνώσεις έχουν ξεπεράσει τις 30 και αφορούν σε μετανάστες και μετανάστριες από την υποσαχάρια Αφρική.
Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι εάν ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες και σε περίπτωση που ισχύουν, πώς ήρθαν σε γνώση της καταγγέλλουσας. Ως γνωστόν, οι δηλώσεις νέων διαγνώσεων HIV αποστέλλονται αποκλειστικά στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Συνεπώς, η πρόσβαση ιδιώτη, έστω και επαγγελματία υγείας, σε τέτοιου είδους πληροφορίες, δημιουργεί εύλογη ανασφάλεια ως προς τα ζητήματα ορθής τήρησης των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Επίσης, εάν οι πληροφορίες είναι αληθείς, το ζήτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι εάν έχουν ήδη διασυνδεθεί οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων. Δεδομένου ότι στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης δεν λειτουργεί τέτοια μονάδα, η διαδικασία περιλαμβάνει την άρση του γεωγραφικού περιορισμού – που προβλέπεται στην περίπτωση των αιτούντων άσυλο – και την παραπομπή τους στην ενδοχώρα, ούτως ώστε να παρέχεται η απαραίτητη θεραπεία και ιατρική παρακολούθηση.
Συνεπώς, το πραγματικό ζήτημα είναι εάν κατά το στάδιο της διαδικασίας υποδοχής και ταυτοποίησης υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχει μεν αναγνωριστεί η ευαλωτότητα λόγω HIV, όπως προβλέπει ο νόμος 4375/2016, (άρθρα 9 & 13), ωστόσο δεν έχουν αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι «…υπάρχει παράνομη και ανεξέλεγκτη πορνεία σε μαζική κλίμακα, από εκδιδόμενες μετανάστριες που προέρχονται από την Αφρική…» βασισμένο σε «πληθώρα αναφορών από συμπολίτες αλλά και από πηγές της αστυνομίας».
Η συγκεκριμένη αναφορά είναι αυθαίρετη καθώς δεν βασίζεται σε επίσημα στοιχεία και το μόνο που καταφέρνει είναι για άλλη μια φορά να στιγματίσει μια συγκεκριμένη και μάλιστα ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο, υπονοείται ότι οι γυναίκες αυτές, λόγω της καταγωγής τους και μόνο, μπορεί να είναι θετικές στον HIV και ταυτόχρονα υπονοείται ότι έρχονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή με τους κατοίκους του νησιού.
Προτείνει μάλιστα την ανάγκη ύπαρξης «καναλιών αναφοράς ατόμων με συμπεριφορά που απειλεί το κοινωνικό σύνολο με διάδοση του ιού του AIDS» παραθέτοντας ένα άρθρο του 1993!
Βασισμένο σε αυτές τις εικασίες, το άρθρο κατηγορεί τις μετανάστριες ότι «ενεργούν εις βάρος της κοινωνίας που τις φιλοξενεί και την εκθέτουν σε κίνδυνο».
Επιπρόσθετα, αναφέρεται σε «Βόμβα Δημόσιας Υγείας», πηγαίνοντας μας έξι χρόνια πίσω, σε πρακτικές που ακολουθήθηκαν τον Μάιο του 2012 από την τότε κυβέρνηση και έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ότι καμία σχέση δεν είχαν με την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ένα νησί που προ της αφίξεως των μεταναστών/-τριών δεν γνώριζε ουσιαστικά τι σημαίνει λοίμωξη HIV. Πέραν της υπερβολής αυτού του ισχυρισμού, είναι βέβαιο ότι στοχοποιεί συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες για τη μετάδοση του ιού, παρ’ όλο που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο ιός του HIV αφορά τους πάντες.
Η συνειδητοποίηση αυτή είναι και η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει τη μείωση της εξάπλωσης του HIV, μέσω της επιλογής ασφαλέστερων σεξουαλικών πρακτικών, της ενημέρωσης αλλά και της τακτικής εξέτασης», καταλήγει το άρθρο .
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από το pentapostagma.gr τι από όλα αυτά ισχύει , αλλά οι αρμόδιες ελληνικές αρχές οφείλουν και πρέπει να τα εξετάσουν όλα τα δεδομένα …και να δώσουν τα αποτελέσματα στην δημοσιότητα...το ταχύτερο δυνατό.
Την ίδια στιγμή, φαύλος κύκλος από τους Ευρωπαίους και ειδικά τους ολλανδούς στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, οι οποίοι ενώ δεν υλοποιούν κάτι ουσιαστικό εκτός από την FRONTEX στο Αιγαίο, τώρα κατηγορούν Ελλάδα και Ιταλία για κωλυσιεργία στην χορήγηση ασύλου.
Ο Ολλανδός υπουργός μετανάστευσης στην ουσία όμως κατηγορεί Ελλάδα και Ιταλία ότι με αυτόν τον τρόπο …δεν μπορεί η χώρα του στην συνέχεια βάσει οδηγιών των Βρυξξελών να επιστρέψει πίσω τους μετανάστες στην χώρα εισόδου , (συνθήκη Δουβλίνου) διότι αυτοί έχουν κινηθεί παράνομα από άλλες χώρες της ΕΕ…και αυτό είναι το πρόβλημα του …κυρίως.
Όλα αυτά ενώ έχουμε μια αναφορά για κάτι που χρήζει σαφώς ενδελεχούς έρευνας και εφόσον υπάρχουν " ψήγματα αλήθειας" θα αποτελέσει ωρολογιακή «βόμβα» για την Λέσβο, με "αναφερόμενη αύξηση κρουσμάτων AIDS από μετανάστες της υποσαχάριας κυρίως Αφρικής" .
«Η Ιταλία και η Ελλάδα δεν κατάφεραν να καταγράψουν και να καταχωρίσουν κατάλληλα τα δύο τρίτα των παράνομων μεταναστών , για την χορήγηση ασύλου με αποτέλεσμα αυτοί να διέρχονται σε άλλες χώρες και να κινούνται στην Ευρώπη», ισχυρίζονται Ολλανδοί αξιωματούχοι .
«Οι συστηματικές ελλείψεις έχουν υπονομεύσει το σύστημα Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και λειτουργούν ως ένας μαζικός παράγοντας έλξης», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός μετανάστευσης, Mark Harbers.
Σε επιστολή του στην εφημερίδα The Times, ο ίδιος αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «η εγγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα και την Ιταλία έχει φτάσει σχεδόν στο 100%».
«Ενενήντα πέντε τοις εκατό των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο φθάνουν από άλλα κράτη Σένγκεν», έγραψε στο twitter ο ίδιος.
«Μόνο το ένα τρίτο έχει καταχωρηθεί προηγουμένως. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο τρίτα εξακολουθούν να καταφέρνουν να εισέλθουν ταξιδεύοντας μέσω άλλων κρατών μελών χωρίς να έχουν καταγραφεί», αναφέρει ο Ολλανδός «δείχνοντας» Ελλάδα και Ιταλία.
«Η μη καταχώριση αυτών των μεταναστών, οι οποίοι συνεχίζουν να ζητούν άσυλο σε άλλα έθνη, εμποδίζει τις Κάτω Χώρες να ακολουθήσουν τους κανόνες της ΕΕ για το Δουβλίνο με σκοπό να τους επιστρέψουν στη χώρα από την οποία εισήλθαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη».
«Οι Κάτω Χώρες καταλήγουν να παρέχουν προστασία σε μεγάλο αριθμό αιτούντων ασύλου οι οποίοι συνειδητά αρνούνται να υποβάλουν αίτηση για προστασία στην χώρα πρώτης άφιξης», πρόσθεσε ο κ. Harbers.
«Η παροχή σε αιτούντες ασύλου αυτής της εκ των πραγμάτων επιλογής του κράτους μέλους στο οποίο επιθυμούν να εγκατασταθούν είναι από μόνος του ένας παράγοντας έλξης», κατέληξε ο ίδιος.