Την μία "τρύπα" κλείνουν ( Γαλλία) ανοίγει ή άλλη ( Ιταλία) ενώ αν σκάσει και το ελληνικό θέμα τότε η ΕΕ θα πάει στην κυριολεξία στον καιάδα.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν συνεχώς από προχθες το πρωί μετά την εμφάνιση άσχημων ειδήσεων για την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης προσφυγής σε εκλογές στην Ιταλία και της απειλής ενός «κραχ» των ιταλικών τραπεζών .
«Φωτιά στα μπατζάκια» των Γερμανών που κερδίζουν προσωρινά σε ένα νόμισμα το οποίο ότι και να λένε «ετοιμάζεται» να καταρρεύσει.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,2% στις 0855 GMT μετά από τρεις συνεχόμενες ημέρες απωλειών , ενώ οι ιταλικές τράπεζες και οι μετοχές των blue chip μειώθηκαν αισθητά για τρίτη μέρα.
Μεταξύ άλλων μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης, η Deutsche Bank υποχώρησε 1,6% και η Caixabank της Ισπανίας υποχώρησε 1,4%.
Η αντίδραση ήρθε όταν τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να διεξάγουν εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Ειδικοί πρότειναν στην Ιταλία να υιοθετηθεί ένα μοντέλο αναλογικής εκπροσώπησης παρόμοιο με εκείνο της Γερμανίας.
Η κίνηση αυτή θα δώσει μεγαλύτερη εξουσία στα χέρια των μικρότερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δεξιού κινήματος , το οποίο σήμερα απειλεί σοβαρά το κόμμα του Matteo Renzi
Οι βουλευτές στην Ιταλία πρόκειται να συζητήσουν το πρώτο σχέδιο του νέου νόμου στις αρχές του επόμενου μήνα.
« Δυσαρμονία ανάμεσα στους πολιτικούς ηγέτες ωθεί σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα αποτελέσουν μια ανησυχητική μάχη ενάντια σε δύο μπλοκ αυτών των ευρωπαϊστών και αυτών που θέλουν να εξέλθουν από την ΕΕ» , δήλωσε ο Τζιοβάνι Ορσίνα, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli της Ρώμης , μιλώντας στο Bloomberg σε τηλεφωνική συνέντευξη.
Ωστόσο, οι αγορές δεν αντέδρασαν καλά στις ειδήσεις εν μέσω φόβων ότι οι εκλογές θα δημιουργήσουν ένα αντιδραστικό κοινοβούλιο που θα προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην ήδη προβληματική οικονομική κατάσταση της Ιταλίας .
«Ξέραμε πάντα ότι η Ιταλία θα επιστρέψει στην σταθερότητα , αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι τώρα πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο γίνεται συνεχώς απίθανο», ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Rabobank Jane Foley.
«Φαίνεται ότι οι αγορές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για τις εκλογές και τον λαϊκισμό και πάλι αυτό το καλοκαίρι. Αυτό φυσικά είναι ένα κίνητρο για το ευρώ», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Μπαρτλς είπε ότι εξακολουθεί να αναμένει ότι η Ιταλία θα διεξάγει εκλογές το επόμενο έτος, παρόλο που οι πιθανότητες μιας ψηφοφορίας θα αυξηθούν σημαντικά, με μη αμελητέους κινδύνους που θα μπορούσαν να κερδίσουν τα εθνικιστικά κόμματα .
«Αναμένουμε ότι η μεταβλητότητα των περιουσιακών στοιχείων της Ιταλίας και της περιφέρειας θα αυξηθούν κατακόρυφα τις προσεχείς εβδομάδες και θα παραμείνουν εκεί , καθοδηγούμενες από τις εκλογικές δημοσκοπήσεις», ανέφεραν ειδικοί επί των αγορών σε σημείωμα.
Τα ιταλικά ομόλογα είναι στο χειρότερο σημείο στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα μετά από τα σχόλια του Renzi. Από τη Δευτέρα η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,19%, ωθώντας το εύρος αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα σε 189 μονάδες βάσης.
Οι επενδυτές, όπως και οι επενδυτικοί οίκοι BlackRock Inc και Goldman Sachs Group Inc., βλέπουν την Ιταλία ως την επόμενη εστία περιφερειακού οικονομικού και πολιτικού κινδύνου μετά τη Γαλλία.
Ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella θα κάνει τελικά την έκκληση για να μην διαλυθεί το κοινοβούλιο ή όχι;
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Serra, ο Mattarella θα προτιμούσε να αφήσει τον πρωθυπουργό Paulo Gentiloni να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το επόμενο έτος παρά να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το θέμα όμως είναι τι θέλει ο ιταλικός λαός και τα κόμματα.
Η νέα τάξη πραγμάτων βλέπει μετά την Αμερική και τον Τραμπ , ο οποίος αποσύρθηκε από την συμφωνία για το κλίμα η οποία «κρύβει» πολλά ύποπτα σχέδια, Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα, να ευρίσκονται στο επίκεντρο οικονομικής δίνης.
Ισπανία και Πορτογαλία έπονται παρά τις ανοησίες ότι εξήλθαν από τα μνημόνια διότι πολύ απλά χρωστάνε πολλά περισσότερα τώρα παρά πριν μερικά χρόνια.
Το σχέδιο να μεταβληθεί ο πληθυσμός της Ευρώπης με τους χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες προσκρούει στις «υγιείς δυνάμεις» της ηπείρου και σίγουρα, όπως ανέφερε και το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής Stratfor πριν μερικούς μήνες, "έρχεται νέα «γαλλική επανάσταση» από τα εκατομμύρια των που δεν ανεχθούν άλλο αυτές τις πολιτικές λιτότητας και υποβάθμισης της ζωής".
Ότι και να λένε οι Βρυξέλλες , το Βερολίνο και όλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι το πρόβλημα πλέον φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού και ενέχει κίνδυνος εξεγέρσεων από ομάδες πολιτών που θα μεταβάλλουν οριστικά το τοπίο. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και η ιστορία την οποία καλό θα ήταν να διαβάσουν όλοι ηγέτες της ΕΕ.