Αρχείο

Ο Α.Τσίπρας ξέχασε την ελάφρυνση του χρέους - Αρκείται σε δήλωση... προθέσεων για να «αγοράσει» απλά και μόνο χρόνο!

Σε μία δήλωση, βάσει της οποίας θα προκύπτει πώς το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και να βγει στις αγορές, αποσκοπεί πλέον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε ελάφρυνση του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα έχει στυλώσει, όπως λέγεται και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τη θέση του ότι η ελάφρυνση του χρέους θα αποφασιστεί το 2018 μετά τις γερμανικές εκλογές. Όσο και να πιέζεται, και σύμφωνα με δημοσιεύματα να υπάρχει γαλλική πρόταση για άρση του αδιεξόδου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, μάλλον το ΔΝΤ θα είναι αυτό που μπορεί να κάνει πίσω και απλά να υπάρχει μία δήλωση που θα ικανοποιηθεί τις... αγορές. Όχι όμως την Ελλάδα.

Το είπε κατά κάποιο τρόπο χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Εκεί όπου ο Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, μεγαλοεπενδυτής της Eurobank, ιδιοκτήτης του Praktiker, της ασφαλιστικής Eurolife και βασικός μέτοχος του ομίλου Μυτιληναίου συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί «κάνει ότι του ζήτησε η τρόικα».

Τι είπε ο κ. Τσίπρας; Πως η κυβέρνηση του θα κάνει αποδεκτή τη λύση που θα εγγυάται την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους. «Καθαρή λύση στο χρέος είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ή επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον για άλλη μια φορά, που θα ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο στις αγορές, αρχικά με δοκιμαστικές εξόδους που θα προετοιμάσουν το έδαφος ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2018 να χρηματοδοτούμε μόνιμα και σταθερά χρέος μας από αγορές. Αυτό είναι το κριτήριο της επιτυχίας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η λύση που προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν έγινε αποδεκτή γιατί δεν εξασφάλιζε τα παραπάνω κριτήρια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει «καθαρή λύση» γιατί η πλειοψηφία των δανειστών έχει αναγνωρίσει πώς η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της.

Για την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt πάντως ούτε το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και η μόνη ελπίδα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι μία άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον υπουργό Οικονομίας του, Μπρούνο Λεμέρ. Η Γαλλία θέλει να φανεί ότι παρεμβαίνει στις εξελείξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Παρίσι, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Όμως, συνεχίζει η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση.

Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στις προσπάθειες που κάνουν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Μάλιστα, η εφημερίδα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν που προβλέπει τρόπους για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών.

Ένα άλλο πάντως δημοσίευμα, επίσης γερμανικής εφημερίδας, της «Die Welt» περιπλέκει την κατάσταση, σημειώνοντας στην ηλεκτρονική της έκδοση πώς η Αθήνα στον αγώνα για τις ελαφρύνσεις του χρέους έχει τώρα στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το ότι ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ των ελαφρύνσεων είναι κατανοητό. Μη αναμενόμενη ήταν η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σχολιάζει η «Die Welt», η οποία παραθέτει τη σχετική φράση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Μπενουά Κερέ: «Λυπούμαστε που στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δεν έγινε καμία δήλωση για τις ελαφρύνσεις του χρέους».

Ο κ. Κερέ, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, «έκρουσε μάλιστα ρητά τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η απόφαση αναβληθεί ακόμα ένα έτος, κάτι με το οποίο ο Σόιμπλε θα συμβιβαζόταν, διότι θα είχαν περάσει οι εκλογές. Kάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε πιθανόν περισσότερο», όπως είπε. «Γι αυτό είναι μεν δύσκολο να το αποδεχτεί τώρα, αλλά η στιγμή είναι ώριμη», πρόσθεσε ο κ. Κερέ.

Η γερμανική εφημερίδα συμπεραίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δύσκολη θέση να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις πριν τις εθνικές εκλογές» Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ωστόσο είναι αυτός που θα πει την τελευταία λέξη και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ