Αρχείο

Νεο πετρελαϊκό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα: «Απόβαση» ExxonMobil και Total - Eντοπίστηκαν τουλάχιστον 10 κοιτάσματα πετρελαίου 20 φορές μεγαλύτερα του Πρίνου - Οι Αμερικανοί το γνώριζαν από το '90!

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτό που γνώριζαν οι Ελληνες εδώ και χρόνια: Τουλάχιστον δέκα πετρελαϊκά συστήματα, που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 20 φορές μεγαλύτερα από τα αποθέματα που έχουν ανακαλυφθεί στον Πρίνο, εκτιμάται ότι υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια!

Φαίνεται ότι για το λόγο αυτό  τεράστιες πετρελαϊκές εταιρείες  όπως η ExxonMobil και η Total πραγματοποιούν "απόβαση" στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και όχι μόνο!

Τις εκτιμήσεις τις αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Μάριος Πατσουλές.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι εκτιμήσεις προκύπτουν από εργασία που έκανε στη χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του '90 η Αμερικανική Γεωλογική Εταιρία.

Με αφορμή την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή του δεύτερου διεθνούς συνεδρίου πετρελαίου με θέμα «Ελλάδα: Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας», στις 8 και 9 Ιουνίου στην Αθήνα, ο κ. Πατσουλές που είναι πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες.

Επεσήμανε, ωστόσο, την ανάγκη για ενίσχυση των υποδομών, ιδιαιτέρως της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο και το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια. Στόχος είναι η ανάδειξη του δυναμικού των υδρογονανθράκων της Ελλάδας, η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, ο εντοπισμός πιθανών προβλημάτων κ.α.

Γι αυτό το λόγο, "απόβαση" των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ για να πραγματοποιήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου και όχι αναγκαστικά μόνο στα θαλάσσια οικόπεδα που περιλαμβάνονταν στο γύρο παραχωρήσεων του 2014, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποί τους.

Στο μεταξύ, σημαντικές εξελίξεις στον τομέα των ερευνών για υδρογονάνθρακες αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα με την υπογραφή των συμβάσεων για την έναρξη των εργασιών σε τρεις περιοχές, αλλά και την εκ νέου σεισμική διερεύνηση των θαλάσσιων περιοχών στο κεντρικό Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.

Την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις του Δημοσίου με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean για την παραχώρηση των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα. Οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τις εταιρείες ολοκληρώθηκαν και μετά την υπογραφή τους οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Ήδη, υπενθυμίζεται, είναι σε εξέλιξη οι έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο (ΕΛΠΕ-Edison), τα Ιωάννινα (Repsol-Energean) και το Κατάκολο (Energean), ενώ αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για τις θαλάσσιες περιοχές 2 (Κέρκυρα, Κοινοπραξία Total, Edison, ΕΛΠΕ) και 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος, ΕΛΠΕ) στο Ιόνιο.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, «στοχευμένα» σε σημεία που φέρεται να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Ιόνιο το πλεονέκτημα είναι ότι έχει ήδη ανακαλυφθεί κοίτασμα (στο Κατάκολο), ενώ για το νότιο Κρητικό πέλαγος η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για περιοχή υψηλού ρίσκου και κόστους (λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους) αλλά και με μεγάλες αποδόσεις, εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα.

Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιριών για τα ελληνικά «μπλοκ», παρέχοντας πρόσθετα στοιχεία από νέες σεισμικές έρευνες (πέραν αυτών που έγιναν από την PGS το 2013, στις οποίες βασίστηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα).

Στους επόμενους στόχους της ΕΔΕΥ είναι η διερεύνηση του πετρελαϊκού δυναμικού και στις χερσαίες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τρυπάνι στον Πατραϊκό κόλπο

Ο προγραμματισμός των ΕΛΠΕ προβλέπει ότι το 2018 τα τρυπάνια θα τρυπήσουν το βυθό της πατραϊκής γης και τότε θα αποδειχτεί αν αληθεύουν οι εκτιμήσεις για τη δυνατότητα άντλησης 150 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου, δηλαδή ενάμιση Πρίνο περίπου.

Οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε νεώτερες σεισμικές έρευνες που έχουν κάνει τα ΕΛΠΕ και ο βαθμός πιθανότητας ύπαρξης του κοιτάσματος έχει αυξηθεί σημαντικά και φτάνει μέχρι του σημείου της βεβαιότητας.

Ξεκινάει και το Κατάκολο

Λίγο πιο κάτω από τον Πατραϊκό κόλπο βρίσκεται το κοίτασμα του Κατάκολου. Μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο, αλλά είναι πιο εύκολα εκμεταλλεύσιμο. Το κοίτασμα εκτιμάται ότι περιέχει 35 ως 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο από τα οποία απολήψιμα είναι τα 10 εκατομμύρια, εκτίμηση που είναι υπερδιπλάσια από την προηγούμενη που έκανε λόγο για απολήψιμο πετρέλαιο 3 ως 5 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τα μυστικά της Κυπαρισσίας

Ακόμα πιο κάτω υπάρχει το οικόπεδο 10 του κόλπου της Κυπαρισσίας το οποίο είναι πολύ ελπιδοφόρο. Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από ειδικούς με βάση τη σεισμική έρευνα που διενήργησε το ειδικό νορβηγικό πλοίο, κάνουν λόγο για ένα κοίτασμα ανάλογο με εκείνο του πατραϊκού κόλπου, το οποίο υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία είναι δυναμικότητας 150 εκατομμυρίων βαρελιών.

Πολλές ελπίδες από τη Δυτική Ελλάδα

Κοινή είναι η εκτίμηση και πεποίθηση των επιστημόνων και των ειδικών σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων ότι στη Δυτική Ελλάδα, παρ’ όλο που είναι μια δύσκολη γεωλογικά περιοχή, υπάρχει σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό σε Ηπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Δ. Πελοπόννησο, καθώς παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχες περιοχές στη νότια Αδριατική και την Αλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί και αξιοποιούνται σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...