Αρχείο

Γιατί ξαφνικά ΗΠΑ και Γερμανία «αγάπησαν» την κυβέρνηση Τσίπρα; Είναι το όχημα προώθησης των συμφερόντων τους και χωρίς να ζητάει ανταλλάγματα

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αναμένεται να συζητηθεί στη σύνοδο των G7 με το Μέγαρο Μαξίμου να αισιοδοξεί για την επίτευξη μίας συμφωνίας. Πληροφορίες αναφέρουν πώς το μείζον αυτό θέμα για την κυβέρνηση θα μπει στο τραπέζι μετά από απαίτηση των ΗΠΑ, αφού θέλουν να τελειώνουν με την εκκρεμότητα που λέγεται Ελλάδα.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εκτός από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο φαίνεται να έχει κάμψει τις σφοδρές του αντιδράσεις και να συζητά μία λύση για το χρέος, σε καμία βεβαίως περίπτωση με «κούρεμα». Το ερώτημα είναι γιατί ξαφνικά τόσο οι Αμερικανοί όσο και Γερμανοί «αγάπησαν» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών χθες, σχολίασε την προκαταρκτική συμφωνία Ελλάδας και δανειστών λέγοντας ότι «παρατηρήσαμε πρόοδο σε πολιτικές αλλά αυτό δεν συνιστά ολοκληρωμένη συμφωνία στην οποία οι ΗΠΑ προσβλέπουν». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά για να επανέλθει η Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

Το σημαντικότερο όμως ήταν πώς επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, ότι η Ευρώπη πρέπει να χειριστεί την διευθέτηση του προβλήματος του ελληνικού χρέους. Κάποιες πληροφορίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναφέρουν πως στο Μπάρι θα συγκληθεί το περίφημο «Ουάσιγκτον Γκρουπ» προκειμένου να συζητήσει τις εκκρεμότητες για την επίτευξη μιάς συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα. Κύριο θέμα είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης που αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος.

Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών ΗΠΑ Μνούτσιν, Γερμανίας Σόιμπλε, Γαλλίας Σαπέν, Ιταλίας Παντοάν από κοινού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Λαγκάρντ, τον επίτροπο Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του ESM Ρέγκλινγκ. Όλοι μαζί θα επιχειρήσουν να βρούν τη χρυσή τομή για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό από το ΔΝΤ και να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις του Σόιμπλε λόγω γερμανικών εκλογών και όχι μόνο.

Και από την Γερμανία ωστόσο ακούγονται κάποιες φωνές, πιο έντονες αυτή τη φορά υπέρ της κυβέρνησης της Αριστεράς. Πρόσφατα, στο βιβλίο «Αναδιαμορφώσεις» ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε για λάθη της γερμανικής πολιτικής σε ότι αφορά την Ελλάδα και έγραψε συγκεκριμένα: «Δεν θα πρέπει μια βασανισμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, να την ταπεινώνει κανείς για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση».

Που οφείλεται όμως η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, αλλά κυρίως της Γερμανίας απέναντι στην κυβέρνηση της Αριστεράς; Η απάντηση είναι πώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τους ικανοποιεί κάθε αίτημα και μπορούν έτσι να εκπληρώσουν τις στρατηγικές τους, οι οποίες μπορεί να είναι από πολιτικό-οικονομικές έως και γεωπολιτικές.

Ξεκινώντας από τη Γερμανία, το γεγονός ότι επιτεύχθηκε μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών με σκληρά μέτρα σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Μέρκελ και Σόιμπλε στις επικείμενες εκλογές με το σκεπτικό ότι οι μεταρρυθμίσεις επιβάλλονται και κανείς δεν αποκλίνει από τους Ευρωπαϊκούς στόχους. Σημειώνουμε πώς η Γερμανία θέλει να εμφανιστεί ως ηγεμόνας της Ε.Ε.

Όσον αφορά σε μία ενδεχόμενη ρύθμιση για το χρέος, αυτή είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι παρά μία ελάφρυνση μέσω παράτασης της αποπληρωμής των δανείων και μείωσης των επιτοκίων, κάτι που δεν θα επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του «βουνού» των οφειλών της Ελλάδας. Αυτό είναι εύκολο να το διαχειριστούν Μέρκελ και Σόιμπλε, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα».

Επίσης, η συμφωνία η οποία υπογράφεται, όπως και το μνημόνιο 3 παραδίδει την δημόσια περιουσίας σε ξένα funds και επιχειρήσεις που έχουν έδρα τη Γερμανία. Δηλαδή, επιχειρείται μία νέα «εισβολή»αυτή τη φορά όχι με τα όπλα αλλά το χρήμα.

Από την άλλη οι ΗΠΑ χρειάζονται ασφαλώς την Ελλάδα για λόγους σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και βεβαίως των Βαλκανίων. Με την «πτώση» της Τουρκίας, αφού πλέον η εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον έχει χαθεί προς τον Ερντογάν και οι διμερείς σχέσεις συνεχώς δοκιμάζονται με μεγάλο αγκάθι του Κούρδους στη Συρία, η χώρα μας αποτελεί ένα ασφαλές «προπύργιο» για την προώθηση των συμφερόντων τους στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Η βάση της Σούδας είναι εξαιρετικής, στρατηγικής σημασίας για τους Αμερικανούς και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν συζητήσεις με την Ελλάδα για την ανανέωση της σύμβασης συνεργασίας. Κάποιες άλλες πληροφορίες μάλιστα φέρουν τις δυνάμεις που βρίσκονταν στο Ιντσιρλίκ να μεταφέρονται είτε στη Σούδα είτε σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Αυτό από μόνο του δείχνει τη σημασία που δείχνουν οι ΗΠΑ για τη χώρα μας. Εξ ου και ορισμένες φορές τα διθυραμβικά σχόλια του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Η ασφάλεια της Ελλάδας, συνεπώς και η διασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ είναι αυτά στα οποία οφείλεται το αμερικανικό ενδιαφέρον και οι όποιες πιέσεις προς τη Γερμανία για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος. Το ερώτημα είναι τι ανταλλάγματα μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τις διευκολύνσεις που παρέχει...


Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ