«Οι Κορκονέας- Σαραλιώτης εκτελούσαν σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας με την δολοφονία του γιου μου» είπε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας η μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τους άφησε όλους άναυδους.
Η εκδίκαση της υπόθεσης της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, τον Δεκέμβριο του 2008 ξεκίνησε και η Βέρτζιν Τσαλικιάν τόνισε πως όλα έγιναν στο πλαίσιο του σχεδίου Πυθία.
Δηλαδή η μητέρα κατηγορεί τον Κορκονέα και Σαραλιώτη για πράκτορες των ΗΠΑ καθώς η NSA ήταν πίσω από το σχέδιο "Πυθία"!
Είμαι περήφανη για τον γιο μου, πρόσθεσε και χαρακτήρισε υποκριτική τη συγνώμη του Επαμεινώνδα Κορκονέα αφού διατυπώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Ο πελάτης μου έχει ζητήσει συγνώμη από την πρώτη δίκη στην Άμφισσα, απάντησε ο συνήγορος υπεράσπισης Νίκος Καραφέρης.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δικηγόρος της οικογένειας του Αλέξανδρου, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, επισημαίνει πως είναι ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη και σε δεύτερο βαθμό σε αυτή την πολύκροτη υπόθεση.
Η δίκη διακόπηκε για τις 24 Μαϊου.
Η επανάληψη της δίκης έγινε μετά από πολλαπλές διακοπές, αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας διέκοψε και πάλι την ακροαματική διαδικασία για τις 24 Μαΐου, πριν ακόμα υποβάλλουν ερωτήσεις οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Η κ. Τσαλικιάν στην κατάθεση της επανέλαβε όσα και πρωτόδικα είχε καταθέσει στο ΜΟΕ της Άμφισσας, τονίζοντας ότι η παρουσία του παιδιού της στα Εξάρχεια εκείνη τη βραδιά ήταν συμπτωματική και βρέθηκε εκεί, λόγω της γιορτής του φίλου του, Νίκου Ρωμανού.
Τόνισε ακόμη, ότι ο Αλέξης Γρηγορόπουλος και οι φίλοι του δεν ήταν στην παρέα των παιδιών που συνεπλάκησαν λίγη ώρα πριν με τους δύο αστυνομικούς, αλλά ο Αλέξης Γρηγορόπουλος βρέθηκε ανάμεσα στην παρέα και τους δύο αστυνομικούς και δέχθηκε τη σφαίρα στο ύψος της καρδιάς.
Τέλος να σημειωθεί, ότι το κλίμα στο Εφετείο Λαμίας ήταν ιδιαίτερα ήρεμο, χωρίς παρουσία πολιτών, αλλά με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.
Ήταν 2 Φεβρουαρίου του 2006, όταν αποκαλύφθηκε από επίσημα, κυβερνητικά χείλη το μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών εις βάρος του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων της δημόσιας ζωής.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη. Ήταν το δικό μας "καρτοκινητό-Gate", μια ιστορία που μπορεί να γίνει χολιγουντιανή υπερπαραγωγή στα πρότυπα του House of Cards.
Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έναν έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε στις 10 Μαρτίου και αποκάλυψε το γεγονός στην κοινή γνώμη στις 2 Φεβρουαρίου 2006 στην κοινή συνέντευξη Τύπου που αναφέραμε παραπάνω.
Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, παρακολουθούνταν την περίοδο 2004-05 περίπου 100 τηλέφωνα με τη χρήση 14-16 καρτοκινητών "τηλεφώνων-σκιών", τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες γύρω από την αμερικανική πρεσβεία.
Τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση χρησιμοποιούσαν τις κυψέλες (κεραίες) στις περιοχή Λυκαβηττού, κλινικής Λευκού Σταυρού, Πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών. Τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή το διάστημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα κινητά τηλέφωνα που υποκλέπτονταν ανήκαν στους:
Καραμανλής Κωνσταντίνος, Μολυβιάτης Πέτρος, Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος, Βουλγαράκης Γιώργος, Παπαληγούρας Αναστάσιος, Βαλληνάκης Γιάννης, Δήμας Σταύρος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μαραβέλης Δημήτριος, Ιατροπούλου Αικατερίνη, Μεϊντάνη Μαρίνα, Μαρής Γεώργιος, Κόκα Αικατερίνη, Βαλληνδάς Γεώργιος, Φεργάδης Θεόδωρος, Ψυχογιός Γεώργιος, Αγγελάκης Δημήτριος, Χορευτάκη Γλυκερία, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Μακρής Κων/νος, Μουρατίδης Αργύριος, Μπαρμπαρούση Δήμητρα, Βιτούνη Δέσποινα, Ρουμπινίδου Μιλάνα, Βουτσίνος Αλέξανδρος, Κακοταρίτης Ιωάννης, Σηφακάκης Ιωάννης, Κουλίδου Αναστασία, Τσιλιμάντος Γρηγόριος, Νικολίνας Ιωάννης, Νότας Αναστάσιος, Σόντις Θεόδωρος, Παυλίδης Πέτρος, Παπαντωνίου Ιωάννης, Πνευματικάκης Εμμανουήλ, Μοκτάρ Ραμζί, Ισκιάρ Αττίλα, Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ, Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ, Μοχαμάτ Μείμ, Χουσείν Μοχάμεν, Ιμπραχήμ Αχμάντ Τάρεκ, Καντίρ Αρης, Ταίρ Χερμίζ και Σαντί Αγιούμπι.
Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008. Ξανάνοιξε όμως δύο έτη μετά, το 2010 με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμειξη της αμερικανικής πρεσβείας.
Σε ότι αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και όσα ανέφερε στο πολυσέλιδο πόρισμά του ο επίκουρος ανακριτής κατά της Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεσή στο σύνολό της, τα πράγματα εξελίχθηκαν ως εξής:
Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William B, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών. Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy. Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William B εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός είχε εισηγηθεί τότε την παραπομπή σε δίκη για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ´ εξακολούθηση για δύο υπαλλήλων της ΕΥΠ με ηθικό αυτουργό τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη..
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο κ Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε έγγραφα εμπιστευτικού χαρακτήρα, που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.
Απολογούμενος ο πρώην βουλευτής είχε αρνηθεί τις κατηγορίες σε βάρος του και είχε κάνει λόγο για εμπλοκή του στην υπόθεση χωρίς κανένα στοιχείο. Σημειώνεται ότι η εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση άρχισε μετά από αναφορά που υπέβαλε σε βάρος του πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ.
'Αρχισε στο Εφετείο Λαμίας η εκδίκαση της... από LAMIASTARGR